به گزارش میز نفت، با وجود سرمایهگذاری حدود 100 میلیارد دلاری ایران در میدان عظیم پارس جنوبی و همزمان با رشد شدید مصرف گاز طی سالهای اخیر، تولید پاسخگوی این حجم مصرف نیست و تا افق 1420 ناترازی گاز به وضعیتی میرسد که فقط میتوان به یکسوم تقاضای گاز در کشور پاسخ داد.
مخازن گازی کشور درحال نزدیک شدن به یک سوم پایانی عمر بررسی روند اتفاقات گذشته در صنعت گاز نشان میدهد هرچند توسعه میدان پارس جنوبی (بزرگترین میدان گازی دنیا) موجب شد که ایران از سال 1397 در تولید گاز از قطر پیشی بگیرد و با تولید روزانه 700 میلیون متر مکعب گاز در سال گذشته رکوردشکنی کند، اما با نزدیک شدن مخازن گازی کشور به یکسوم پایانی عمر خود، افت تولید از این میدان از سال 1404 به میزان سالانه معادل یک فاز (28 میلیون متر مکعب در روز) آغاز خواهد شد.
طبق برآوردها حتی با فرض سرمایهگذاری 20 میلیارد دلاری ایران در پروژه فشارافزایی پارس جنوبی، تولید گاز ایران از این میدان در سال 1420 به نصف امروز خواهد رسید و این موضوع در کنار افزایش غیربهینه مصرف، بحران گاز را تشدید میکند.
کمبود گاز در حال خروج از ناترازی فصلی البته نشانههای آغاز بحران گاز در ایران از سالهای گذشته نمایان شده است. طبق گزارش وزارت نفت، زمستان امسال میزان کسری گاز روزانه بین 200 تا 300 میلیون متر مکعب برآورد میشود که هزینهای حدود 15 میلیارد دلار برای کشور ایجاد میکند.
طبق گزارش مرکز پژوهشهای مجلس نیز، کمبود گاز از سال گذشته از مرحله ناترازی فصلی خارج شده و حال ایران در کل روزهای سال با ناترازی روزانه حدود 123 میلیون متر مکعبی مواجه است.
يکشنبه ۱۰ ارديبهشت ۱۴۰۲ ساعت ۰۷:۱۰