ميزنفت/ دانشگاه صنعت نفت در حال اضمحلال است؛ بی تفاوتی نسبت به سرنوشت فارغ التحصیلان این نهاد آموزشی و سرکوب انگیزه برای حضور در این نهاد آموزشی به خودی خود منجر به تراژدی وحشتناکی برای صنعت نفت خواهد شد که متضرر اول و آخرش وزارت نفت خواهد بود اما چه میتوان کرد که خودبزرگ بینی ها در راهروهای قدرت٬ دوست ندارد هشدارها را جدی بگیرد.
روزگاری آموزشگاههای فنی تعطیل شد و تبعاتش را امروز شاهدیم که کمبود تکنسین و کارگران فنی مناطق عملیاتی را زجر میدهد. با چنین تجربهای اما نمیخواهند قبول کنند با تضعیف دانشگاه صنعت نفت با روش امروزی٬ آینده صنعت نفت به شکست و تباهی خواهد انجامید. نظر برخی چهرههای صنعت نفت خواندنی است.
*آنرا از دست ندهیم
دکتر محمدجواد عاصمی پور: قدر داشتههایمان را بدانیم و طوری برخورد نکنیم که هیچ کشوری با سرمایههای خود نمیکند. ما در این مملکت دانشکده نفت و آموزشگاههای فنی داشتیم ولی امروز در دانشگاه آزاد لنگرود رشته های نفتی تدریس میشود و البته هزار دانشکده دیگر درحالی که نماد بی بدیل آموزش در صنعت نفت٬ دانشگاه صنعت نفت است. بعنوان فردی که 37 سال در صنعت نفت خدمت کردم با تاکید می گویم که هیچ دانشگاهی مانند دانشگاه صنعت نفت نمیتواند نیروی انسانی این صنعت را فراهم کند. کمیسیون انرژی باید این نهادهای آموزشی نفت را احیا کند و بر حفظ آن تاکید کند. چرا باید چیزهایی را براحتی از دست بدهیم که حفظ آن بسیار ساده است؟
*با دست خودمان نفت را ویران نکنیم
هدایت الله خادمی: دانشگاه صنعت نفت خروجیهای ارزشمندی را به صنعت نفت ارزانی داشته است و وزارت نفت با جذب نخبگان و رتبه های ممتاز کنکور سراسر٬ آموزش آنها و یک آزمون جدی٬ خیال خود را طی چند دهه گذشته راحت کرده بود. با این دانشگاه و شرایط آموزش دانشجویان هیچگاه دچار محدودیت نبودیم.
سطح آموزش در این دانشگاه بحدی بالا بود که فارغ التحصیلان آن با دعوت شرکتهای خارجی مواجه میشدند و هم اکنون بسیاری از فارغ التحصیلان این دانشگاه در رده چهرههای برتر صنعت نفت جهان قرار دارند. اساتید این دانشگاه نیز همگی از مدیران ارشد و فنی شرکت ملی نفت بودند که تجربیات کاری خود را نیز به دانشجویان منتقل میکردند که در هیچ یک از دانشگاههای دیگر چنین امتیازی به همین سادگی قابل دسترسی نیست. اینکه میگوییم رابطه دانشگاه و صنعت حیاتی است٬ نمادش دانشگاه صنعت نفت است که این دانشگاه توانسته بود نیازهای صنعت نفت را پوشش دهد. پشت کردن به موفقیتهای این دانشگاه کار عقلانی نیست و امیدوارم تصمیم گیران نسبت به عواقب این روند نادرست و متضاد با منافع ملی آگاه باشند. تضعیف این دانشگاه یعنی تضعیف صنعت نفت و تضعیف صنعت نفت یعنی هدیه کردن میادین نفتی و گازی به شرکتهای خارجی!
*غصه میخورم
محمد حسن پیوندی: چند سال پیش بود که به همراه آقایان جوادی و دلپریش به آبادان رفتیم و خاطرات قدیمی خود را زنده کردیم؛ دانشکده نفت آبادان یک ویژگی دارد که سایر دانشکده ها و دانشگاهها از آن محرومند و آن هم این است که تعصب به صنعت نفت را در میان دانشجویان نهادینه میکند. تمامی فارغ التحصیلان این دانشکده بواسطه علاقه به این صنعت و زندگی در مناطق نفتخیز٬ به نفت عشق میورزیدند که واقعا در نوع خود بی نظیر بود. آنها جزو برترینهای کشور بودند و هستند و فقط کافی است ببینید چه افرادی از این دانشگاه فارغ التحصیل شده و به چه موفقیتهایی نائل شده اند. وقتی حال و روز این دانشگاه را میبینم و شاهد آنم که فارغ التحصیلان این دانشگاه به چه وضعیتی دچار شدند غصهام میگیرد.
*سطح علمی بالاتر از سایر دانشگاهها
حیدر بهمنی: سطح علمی دانشگاه صنعت نفت از همه دانشگاه ها بالاتر است و حتی بهتر است سایر دانشگاهها تعطیل شود و همگی در این دانشگاه مشغول به تحصیل شوند. سطح علمی این دانشگاه واقعا فراتر از سایر نهادهای آموزشی است و کسانی که از این دانشگاه جذب حفاری شدهاند عملکرد بسیار خوبی را از خود نشان دادند. به عنوان کسی که با این دانشگاه سر و کار داشتهام تاکید میکنم با تضعیف آن خودمان ضرر خواهیم کرد و نباید براحتی با بزرگترین سرمایه کشورمان بازی کرد.
*تضعیف دانشگاه صنعت نفت٬ جنایت است
بهمن سروشی: در دوره ی ما، شاگردان ممتاز دبیرستان ها در دانشگاه نفت جذب می شدند. دانشجویان دانشگاه نفت به طور متفاوتی در قیاس با دانشگاه های دیگر کشور، آموزش می دیدند، به طوری که به صنعت نفت، وابستگی و دلبستگی و عرق و عشق پیدا می کردند و پس از جذب در شرکت های نفتی، با همه وجود در صنعت نفت کشور خدمت میکردند. بدون اغراق عشق به خدمت در صنعت، در میان فارغ التحصیلان دانشگاه نفت موج میزند و این ویژگی از فارغ التحصیلان نفت در دیگر دانشگاه ها به طور قطع بیشتر است. شرکت ملی نفت ایران در طول سه چهار دهه گذشته بیشتر با فارغ التحصیلان دانشگاه نفت اداره شده است و مسئولیت های کلیدی و پر اهمیت در مجموعه نفت بر عهده فارغ التحصیلان این دانشگاه بوده است.
تضعیف دانشگاه نفت، حرکتی بسیار اشتباه و نوعی جنایت در حق مملکت است. دانشگاه نفت هم باید همچون دانشگاه های دیگر به حیات خود ادامه دهد، درست است که نگهداری و بقای این دانشگاه هم هزینه دارد، اما حفظ آن مهم است و باید باشد و بقای آن به هزینه های معمول خود نیاز دارد.
دانشکده پرستاری صنعت نفت را جمع کردند. فارغ التحصیلان دانشکده پرستاری نفت را با پرستاران فارغ التحصیل دانشگاه های دیگر مقایسه کنید، به طور قطع سطح علمی و تعهدی بالاتری دارند، چون متفاوت آموزش میدیدند، اگرچه حقوق بهتری هم دریافت دریافت میکردند.
*دود درچشم خودمان میرود
غلامحسین زورمند: صنعت نفت هر کشوری، دانشگاه مخصوص خودش را دارد که هزینه های اداره آن را خودش می پردازد، اگر این دانشگاه تضعیف یا به طور کل جمع شود، خیلی از مسائل حیاتی در صنعت نفت، تحت تأثیر آن قرار میگیرد.
وقتی در حوزه نفت به خارجی ها اتکا می کنیم و مکررا از نداشتن فناوری و دانش فنی روز می نالیم، نتیجه همان تضعیف دانشگاه صنعت نفت است. اگر به دانشگاه صنعت نفت نیاز نبود، برای تربیت نیروی متخصص، دانشجویان را به دانشگاه های خارج از کشور اعزام میکردیم، کما اینکه در دوره ای هم ناچار شدیم این کار را بکنیم، در حالی که هم اکنون دانشگاه صنعت نفت در جایگاهی است که بسیاری از نیازهای تأمین نیروی انسانی متخصص صنعت نفت را به خوبی تأمین میکند.
متأسفانه در هر دوره ای، شخصی در وزارت علوم و تحقیقات و فناوری یا در وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی یا وزارت کار و تعاون، وزیر میشود و میخواهند دانشگاه صنعت نفت را مطابق با سلیقه خود اداره کنند و در زیرمجموعه خود قرار دهند، در صورتی که نباید با تغیر مدیریت ها، دانشگاه صنعت نفت قربانی سلیقه ها و دیدگاه های شخصی شود، چرا که این مسئله برای صنعت نفت خطرناک است و در نهایت به ضرر اداره صنعت نفت تمام میشود.