۰
چه کسی برای اولین بار، جمهوری اسلامی را تحریم کرد؟

کارتر؛ پدر تحریم نفتی ایران

​میز نفت – نخستین تحریم نفتی علیه جمهوری اسلامی ایران توسط جیمی کارتر، رئیس‌جمهور اسبق آمریکا اجرایی شد. تحریمی در پاسخ به گروگان‌گیری کارکنان سفارت این کشور در تهران.
جیمی کارتر | میز نفت
جیمی کارتر | میز نفت
به گزارش میز نفت، جیمی کارتر رئیس‌جمهور اسبق آمریکا پس از یک قرن حیات، درگذشت. از معدود رؤسای جمهور تک دوره‌ای ایالات متحده که انقلاب ایران در زمان قدرت او رخ داد. یکی از چالش‌های اصلی کارتر با انقلاب ایران، موضوع گروگان‌گیری کارمندان سفارت آمریکا در تهران بود که در نهایت، موجب شد او در انتخابات ریاست‌جمهوری از ریگان شکست بخورد.

در دوران کارتر، سیاست انرژی آمریکا روی تأمین امنیت واردات نفت تأکید داشت و در این میان، نقش ایران روزبه‌روز در حال کاهش بود. کارتر چندان به خواسته‌های نفتی محمدرضا پهلوی محل نمی‌داد به‌طوری‌که در جریان اختلاف کنسرسیوم با شرکت ملی نفت، به پهلوی توصیه می‌کرد با کنسرسیوم راه بیاید.

میزان صادرات نفت ایران در سال ۱۳۵۶ به رقم ۳ میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه رسید درحالی‌که سهم عربستان در حال افزایش بود و صادرات نفت این کشور به آمریکا از ۷۵۰ هزار بشکه به یک میلیون و ۶۲۰ هزار بشکه در سال ۱۹۷۹ رسیده بود.

از سال ۱۳۵۶ که اعتراضات به رژیم پهلوی شدت گرفت، کارکنان صنعت نفت ایران دست به اعتصاب زدند و در سال ۱۳۵۷ با پیروزی انقلاب اسلامی، به‌یک‌باره ۴.۸ید ۴.۸ میلیون بشکه نفت ایران متوقف شود تا دومین شوک نفتی جهان متولد شود. قیمت نفت در سال ۱۳۵۷ که ۱۳ دلار بود، طی چند هفته به ۳۴ دلار افزایش پیدا کرد.

این روند، مشکلات توزیع سوخت را در آمریکا احیا کرد و برخی ایالت‌ها با سهمیه‌بندی بنزین، اجازه نمی‌دادند خودروها بیش از ۵ دلار سوخت‌گیری کنند. در چنین شرایطی، کارتر با این مطالبه مواجه شده بود که چگونه امریکا ادعای کنترل منابع نفتی جهان را دارد؛ اما در این بحران، غرق شده است.

این اتفاق با فتح سفارت این کشور در تهران مواجه شد. در این مرحله بود که کارتر، نخستین تحریم نفتی علیه جمهوری اسلامی ایران را کلید زد؛ او در تاریخ ۲۱ آبان ۱۳۵۸ و در نهمین روز از شوک نفتی، روبروی دوربین قرار گرفت و واردات نفت از ایران را ممنوع کرد و از مردم آمریکا خواست در مصرف انرژی صرفه‌جویی کنند تا تبعات قطع واردات از ایران کمتر شود.

در آن دوره، اعضای کنسرسیوم ۷۰۰ هزار بشکه از نفت ایران را به آمریکا می‌بردند که چهار درصد مصرف نفت آمریکا بود. دولت آمریکا به شرکت‌های نفتی آمریکایی تکلیف کرده بود این میزان را از سایر نقاط جهان تأمین کنند.

به همین دلیل باید کارتر را پدر تحریم نفتی ایران دانست که به فاصله چند ماه از پیروزی انقلاب ایران، به جنگ صنعت نفت کشورمان رفت. جنگی از جنس تحریم.
چهارشنبه ۱۲ دی ۱۴۰۳ ساعت ۰۶:۵۰
کد مطلب: 40367
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *