به گزارش «
ميزنفت»، روزنامه لبناني السفير در مقاله اي به تشريح وضعيت فعالي توليد نفت در حوزه هاي مختلف نفتي سوريه پرداخته و مي نويسد درگير هاي اخير بين داعش و جبهه النصره بر سر حوزه هاي نفتي دير الزور است. اين روزنامه لبناني می نویسد: لورن فابيوس وزير امور خارجه فرانسه دولت سوريه را متهم كرده است كه با گروه هاي جهادي در بخش نفت همكاري مي كند. فابيوس در زمان سفر به هند دولت سوريه را متهم كرد از گروه هاي جهادي كه كنترل بخش هايي از عراق و سوريه را در دست دارند، نفت مي خرد. وي در اين رابطه گفت كه خريداري نفت از گروه هاي جهادي "ماهيت دوگانه و نامعلوم درگيري هاي كنوني را اثبات مي كند."
اما واقعا چه كسي نفت سوريه را سرقت مي كند، چه كسي آن را مي خرد و چه كسي آن را مي فروشد؟
وزير امور خارجه فرانسه احتمالا نمي پذيرد كه اتحاديه اروپا در آوريل سال ۲۰۱۳ براي خريد نفت هاي غارت شده سوري دست به يك تصميم سازي قانوني زد. اين اقدام به "دولت موقت" احمد طعمه از عناصر ائتلاف ملي سوريه اجازه مي داد تا با فروش بخشي از نفت سوريه در بازارهاي جهاني كه تحت تحريم هاي (غيرقانوني) اتحاديه اروپا و آمريكا بود، بخشي از هزينه هاي اين ائتلاف را تامين كند.
از آن زمان وزارت انرژي ائتلاف ملي سوريه كه در شهر گازينتاپ تركيه مستقر است، حتي نتوانسته يك بشكه نفت سوريه را بفروشد. بيشتر نفت سوريه در شهر "تل ابياد" در نزديكي مرز با تركيه قرار دارد. اين شهر جايي است كه نفت از آنجا براي بخش هايي از سوريه و امراي عرب و خارجي جنگ و جهاد در سوريه حمل و تصفيه مي شود و بعد از آن به شركت هاي تركيه اي فروخته مي شود.
فيصل البالو يكي از امراي جبهه النصره قبل از آنكه توسط دولت اسلامي عراق و شام (داعش) زنداني شود، منتظر برداشته شدن تحريم هاي نفت سوريه نماند. وي به همراه شمار ديگري از امراي جنگ در سوريه بعد از تخريب و فروش كارخانه پنبه پاك كني و ريسندگي آلپو و سيلوهاي راس العين، شروع به غارت نفت سوريه و فروش آن به پالايشگاه هاي تركيه كرد.
به گفته كارشناسان نفتي، توليد ۳۸۰ هزار بشكه اي نفت روزانه در سوريه قابل مقايسه در برابر ذخاير نفتي عراق نيست و نمي تواند هزينه هاي يك جنگ را تامين كند. ولي به هر حال نفت سوريه همچنان در پشت صحنه نقشي تعيين كننده به ويژه در مناطق شرقي اين كشور بازي مي كند. بيشتر نفت سوريه نيز در مناطق شريقي اين كشور توليد مي شود. غرب نيازي به نفت سوريه ندارد اما ماشين هاي جنگي در داخل سوريه به آن نياز دارند. همزمان خلافت داعش بدنبال گسترش نفوذ و حوزه قلمرو خود با اتحاد ميان جهادگران، روساي قبايل و عشاير است كه طي ماه هاي گذشته پراكنده شده بودند.
اين اتحاد عنصري اصلي بين جنجگويان جهادي است كه در دو طرف فرات با يكديگر در حال نبرد هستند؛ يكي به نفع ابوبكر البغدادي رهبر داعش و ديگري به نفع ابو محمد الجولاني رهبر جبهه النصره.
از دو سال پيش كه جبهه النصره شهر رقه را با نام البغدادي كه در آن زمان رهبر نظامي داعش در سوريه بود، اشغال كرد، عمر الشيشاني (فرمانده چچني و ريش قرمز داعش) از رهبران جبهه النصره نيروهاي خود را عازم شرق سوريه كرد تا با استفاده از نيروهاي منطقه اي از منابع استراتژيك سوريه محافظت كند. چاه هاي نفتي سوريه در مناطق شرقي اين كشور به طور روزانه كمتر از ۵۰ هزار بشكه توليد نداشته اند كه رقم فروش آنها به يك ميليون دلار مي رسد.
در ديرالزور پول نفت ميان حاميان البغدادي، جبهه النصره، احرار الشام و قبايل محلي توزيع مي شد. در حالي كه در "راميلان" در شمال شرقي سوريه، حزب اتحاد دموكراتيك كردستان به يكي از تاسيسات بزرگ نفتي اين كشور دست يافته بود. در سايه درگيري هاي اخير الشيشاني، موفق شده است تا كنترل بر منابع نفتي سوريه را با ايجاد شبكه اي از حمل اين منابع از دير الزور به رقه و شهرهاي شمالي هم مرز با تركيه بدست بياورد.
در نتيجه درگيري هاي ماه هاي گذشته نيروهاي البغدادي كنترل حوزه هاي نفتي دير الزور و همچنين پالايشگاه "كنيكو" را توسط الشيشاني بدست گرفته اند. اين پالايشگاه گاز نيروگاه برقي شهر هومس را تامين مي كند. پيش از اين و براساس موافقت نامه اي كه بين جبهه النصره و قبيله "خاچام" در اين منطقه يك سوم از پول فروش گاز پالايشگاه كنيكو در اختيار آنها قرار مي گرفت اما داعش كه با جبهه النصره در جنگ است، بعد از بدست گرفتن كنترل شهر دير الزور اين موافقت نامه را ملغي كرده است.
جبهه النصره پيش از اين كنترل ۳۰ حلقه چاه نفتي را به قبايل سوري داده بود تا بتواند اتحاد آنها با خود را تضمين كند اما داعش بعد از كنترل بر دير الزور اين پيمان ها را لغو كرده است. بيشتر اين چاه هاي نفتي در نوار مرزي عراق و سوريه قرار دارند.
در حال حاضر جنگ بين داعش و جبهه النصره برسر چاه هاي نفتي باقي مانده در دير الزور است. كنترل ميدان نفتي "عُمر" در شمال اين شهر در دست نيروهاي جبهه النصره است كه در روز نزديك به ۱۰ هزار بشكه نفت توليد مي كنند. در جنوب اين ميدان نفتي نيز روزانه تا ۱۲ هزار بشكه نفت توليد مي شود كه در اختيار داعش است.