به گزارش
ميزنفت ، در حالی که قیمت نفت همچنان به روند نزولی خود ادامه می دهد آمارهای جدید نشان می دهد که زمان بیشتری برای بازگشت تعادل به عرضه و تقاضا در بازار جهانی انرژی لازم خواهد بود.
عرضه جهانی نفت در شرایط کنونی آنقدر بالا است که نمی توان نسبت به افزایش قیمتها در شرایط کنونی امیدوار بود. تازه ترین آمارهای منتشر شده از سوی روزنامه فایننشال تایمز نیز نشان می دهد که بیش از 100 میلیون بشکه نفت در نفکشهای شناور ذخیره شده است. به نظر می رسد حتی در صورت کاهش عرضه جهانی نفت، زمان زیادی طول خواهد کشید تا نفت ذخیره شده در نفتکش های شناور در آبهای بین المللی به بازار عرضه شود.
میزان نفت ذخیره شده در نفتکشهای شناور اکنون به دو برابر سطح اوایل سال 2015 میلادی رسیده است. برخی تحلیلگران انرژی بر این باورند که سطح 100 میلیون بشکه ذخایر نفت در نفتکشها از نظر تاریخی یک رکورد جهانی به شمار می رود. در حالی که افت شدید قیمت نفت موجب تاخیر یا لغو بسیاری از پروژه های بزرگ انرژی در سطح جهان شده است، افزایش ذخایر نفتی بر روی نفتکشهای شناور نیز خبر مایوس کننده ای خواهد بود.
هزینه نگهداری نفت در نفکشهای غول پیکر شناور در آبهای بین المللی روزانه به 60 هزار دلار رسیده است. این رقم پیش از این در 8 اکتبر به بیش از 111 هزار دلار رسیده بود.
وضعیت کنتانگو در بازارهای جهانی نفت رو به افزایش است ولی هنوز توجیه لازم برای انبار کردن نفت در نفتکشهای غول پیکر در دریاها فراهم نشده است. کنتانگو به وضعیتی گفته می شود که قیمت قراردادهای نفتی فعلی کمتر از ارزش قراردادهای نفت تحویلی در آینده شود.
اختلاف قیمت نفت در شرایط کنونی و نفت تحویلی در شش ماه آینده هم اکنون به 4.50 دلار رسیده ولی برآوردهای فایننشال تایمز نشان می دهد که این رقم باید به 6 دلار برسد تا ذخیره کردن نفت بر روی نفتکشهای شناور منطقی باشد.
در شرایط کنونی تجار و بازرگانان بازار نفت در حال مدیریت ذخایر نفتی انبار شده روی نفتکشهای غول پیکر هستند. هم اکنون ده ها نفتکش غول پیکر در بنادر چین، مالزی، اندونزی و سنگاپور هستند. ذخایر نفتی نفتکشهای غول پیکر در خلیج مکزیک در آمریکا نیز رو به افزایش است.
در آمریکا، ذخایر نفت خام در اوایل نوامبر به بیش از 487 میلیون بشکه رسیده بود که این رقم نزدیک به بالاترین رکورد یعنی 490 میلیون بشکه در اوایل سال جاری بوده است. اوپک نیز در تازه ترین گزارش خود اعلام کرده است که میزان ذخایر نفت خام کشورهای عضو سازمان توسعه و همکاری به بیش از 210 میلیون بشکه رسیده که این رقم فراتر از میانگین 5 سال گذشته بوده است.
سطح ذخایر نفتی کشورهای عضو این سازمان اکنون به بالاترین سطح در ده سال اخیر رسیده است. افزایش عرضه و رشد فزاینده ذخایر انرژی کشورهای توسعه یافته نشان می دهد که روند نزولی قیمت نفت به این زودی متوقف نخواهد شد.
بلومبرگ نیز اعلام کرده است که حداقل 10 نفتکش عراقی در ماه نوامبر به سواحل آمریکا خواهد رسید و 19 تا 20 میلیون بشکه نفت را به آمریکا تحویل خواهد داد. این بزرگترین محموله نفتی عراق به آمریکا از ژوئن 2012 میلادی به شمار می رود. صادرات نفت عراق به آمریکا نسبت به اکتبر با رشد 40 درصدی روبرو خواهد شد.
افزایش صادرات نفت عراق فشار بیشتری را بر تولید کنندگان آمریکایی وارد خواهد کرد. تولید کنندگان شیل نفت در آمریکا با کاهش شدید قیمت انرژی روبرو هستند و این در حالی است که عربستان سعودی قصد دارد با ادامه روند صعودی عرضه انرژی و کاهش قیمت، تولید کنندگان شیل نفت را از بازار خارج کند.
تولید نفت عراق نیز طی یک سال گذشته به طور چشمگیری افزایش داشته است. در حالی که تولید نفت آمریکا از ماه آوریل تاکنون 500 هزار بشکه در روز کاهش داشته ولی تولید نفت عراق در این مدت 600 هزار بشکه در روز افزایش داشته است.
تولید نفت عراق هم اکنون به بیش از 4 میلیون بشکه در روز رسیده است. این رقم سال گذشته به 3.2 میلیون بشکه در روز رسیده بود.