به گزارش میز نفت، در سالی كه گذشت، امنیت انرژی در كانون توجه رهبران بسیاری از كشورهای دنیا قرار داشت. در چند كشور انتخابات ریاستجمهوری برگزار و رهبران آنها مشخص شدند. بسیاری از كشورها نیز تلاش كردند بهسوی متنوعسازی منابع و سبزتر كردن سبد انرژی گام بردارند.
سال محبوبیت الانجی
در سال ۲۰۲۴ میلادی، الانجی بیش از همیشه در كانون توجه فعالان بازار قرار داشت. در سایه تداوم جنگ اوكراین، شاهد رونق بازار این محصول هستیم.
با تلاش دنیا برای كاهش انتشار گازهای گلخانهای، گاز طبیعی بهعنوان سوخت گذار انرژی انتخاب شده است.
در سال ۲۰۲۵ میلادی، شاهد افتتاح سه پایانه جدید صادرات الانجی در ایالات متحده خواهیم بود. همچنین با بازگشت ترامپ شاهد مقرراتزدایی و واگذاری گستردهتر زمین برای اكتشاف و تولد نفت و گاز شیل خواهیم بود.
در دوره بایدن، شاهد محدودیتهای قانونی و مالی برای توسعه صنعت نفت بودیم. اما با ورود دوباره ترامپ به كاخ سفید شاهد بهبود شرایط كسب و كار شرکتهای نفت و گاز خواهیم بود.
روزهای دشوار كرملین
روسها كه با ازدستدادن بازار انرژی اروپا باید برای تأمین بودجه خود بازارهای جدیدی بیابند، با روزهای دشواری روبرو شده اند. طرحهای تولید الانجی آنان با تأخیر روبرو شده و یا نیمهکاره ماندهاند.
با خروج سرمایهگذاران غربی، آینده این طرحها در هالهای از ابهام قرار دارد. چینیها نیز خواهان خرید انرژی ارزان و پایدار هستند و روسها نمیتوانند به دلیل فقدان زیرساخت و شبكه صادرات، همه گاز مازاد خود را بهسرعت راهی بازار آسیا كنند.
همچنین پكن در بازار انرژیهای پاك سرمایهگذاری هنگفتی انجام داده كه در دهههای آینده آن را به رهبر این بازار تبدیل میکند. آنها تعهدات زیستمحیطی بینالمللی را پذیرفته و در حال عملیکردن آنها هستند.
گذار انرژی بهپیش میرود
در چند گزارش شرکتهای بینالمللی نفتی از ورود رهبران جدید بهعنوان مانعی در مسیر گذار انرژی یاد شده است. شركت اكویینور پیشنهاد داده تا شرکتهای نفتی با تبدیل به شرکتهای انرژی در جهت توسعه پروژههای برق فراساحلی و توسعه بازار تولید و فروش برق گام بردارند. طرحهای جمعآوری و ذخیرهسازی كربن یكی دیگر از حوزههایی است كه شرکتهای نفتی میتوانند در سبد طرحهای خود توسعه دهند.
بهسوی انرژیهای نو
شرکتهای نفتی با داشتن زیرساختها و نیروهای انسانی متخصص میتواند بهسرعت در بازار انرژیهای بادی فراساحلی و یا برق، نقشآفرینی خود را آغاز كنند. با اجراییشدن بازار تجارت كربن، فناوری جمعآوری و ذخیرهسازی كربن یك ابزار اثربخش و سودآور برای شرکتهای نفتی خواهد بود.
رشد پرشتاب دیجیتالیشدن
فناوریهای دیجیتال در عملیات اکتشاف و تولید نفت و گاز بهسرعت درحالتوسعه است.
شركت شل پیشبینی کرده که تقاضای الانجی در سال ۲۰۴۰ میلادی با ۴۰ درصد رشد همراه خواهد بود. آسیا بهویژه چین، هند، کره و ژاپن مهمترین بازار گاز دنیا در سالهای فرارو خواهد بود.
دولتهای آفریقایی نیز با درک این شرایط بهسرعت درحالتوسعه طرحهای عرضه الانجی و بهکارگیری شناورهای اف الانجی هستند.
اوپك پلاس و تلاش برای افزایش نقشآفرینی
رهبران اوپك پلاس در حالی توافق محدودیت عرضه نفت خود را برای سال ۲۰۲۵ میلادی تمدید کردهاند كه ۸ عضو این كارتل تصمیم گرفتهاند محدودیتهای تولید ۲.۲ میلیونبشکهای خود را زیر پا گذارند. این محدودیت عرضه بر فعالیتهای حفاری در مناطق مختلف دنیا بهویژه خاورمیانه تأثیر منفی بر جای میگذارد.
شکستهشدن رکورد تولید نفت ایالات متحد
در سال ۲۰۲۴ میلادی، ایالات متحده به مسیر صعودی خود در تولید نفت ادامه داد و از رکورد قبلی که در سال ۲۰۲۳ میلادی ثبت شده بود، عبور کرد. این موفقیت بدین معناست که بار دیگر، ایالات متحده بیش از هر کشور دیگری در تاریخ نفت تولید کرد. یانکیها نسبت به رکورد قبلی تقریباً ۳ درصد افزایش داشتهاند.
این دستاورد بر نقش کلیدی پیشرفتهای فناوری و سرمایهگذاریهای زیرساختی استراتژیک تأکید میکند.
انتشار کربن و دمای نگرانکننده دنیا
سال ۲۰۲۴ میلادی با میانگین دمای جهانی ۱.۵۴ درجه سانتیگراد بالاتر از سطح قبل از صنعتیشدن بهعنوان گرمترین سال تا به امروز ثبت شد. این گرمای بیسابقه به فجایع مرتبط با آبوهوا در سراسر جهان، از جمله موجهای گرمای شدید، خشکسالی و آتشسوزیهای جنگلی کمک کرد. بهعنوانمثال، در اسپانیا، این کشور با موج گرمای قابلتوجهی مواجه شد که منجر به مرگ بیش از ۸۰۰۰ مرگ ناشی از گرما و خشکسالی شدید شد که تولید روغنزیتون را بهشدت کاهش داد.
ظهور هوش مصنوعی در انرژی
هوش مصنوعی (AI) بهصورت فزایندهای در بخش انرژی در سال ۲۰۲۴ میلادی یکپارچه شد. ظهور فناوریهای هوش مصنوعی به میزان قابلتوجهی تقاضای انرژی مراکز داده را افزایش داده است. اما کاربردهای هوش مصنوعی، مدیریت شبکه، بهینهسازی توزیع انرژی و بهبود کارایی منابع انرژی تجدیدپذیر را بهبود میبخشد.
وزارت انرژی ایالات متحده هوش مصنوعی را بهعنوان ابزاری کلیدی در زمینههایی مانند برنامهریزی، صدور مجوز، عملیات و قابلیت اطمینان، باهدف تقویت انعطافپذیری و کارایی شبکه انرژی شناسایی کرده است.
افزایش فروش خودروهای برقی
فروش خودروهای الکتریکی (EV) در سال ۲۰۲۴ میلادی رشد قابلتوجهی را در سطح جهانی تجربه کرد و برای سومین رکورد متوالی نسبت به سال میلادی ۲۰۲۳، ۳۲ درصد افزایش یافت. چین پیشتاز همه کشورها در فروش خودروهای برقی است.
در ایالات متحده، مجموع سهم بازار خودروهای هیبریدی، خودروهای برقی هیبریدی پلاگین و خودروهای برقی باتری دار از ۱۷.۸ درصد در سهماهه اول به ۱۸.۷ درصد در سهماهه دوم سال ۲۰۲۴ افزایشیافته است.
این روند صعودی نشاندهنده تغییر مداوم بهسوی گزینههای حملونقل پایدار است.
نویسنده: رابرت راپیر
منبع: www.offshore-technology.com
مترجم: محسن داوریدوشنبه ۱ بهمن ۱۴۰۳ ساعت ۱۱:۴۲