۱
۶
از سفرهای خارجی تا شهوت قدرت

دورهمی به اسم جوانگرایی

در میان همین جوانان٬ هستند کسانی که به دلیل عدم پیشرفت پله به پله و معقول٬ تصمیماتی را می‌گیرند که برای صنعت نفت گران تمام می‌شود٬ جوانانی که از 365 روز سال بیش از 100 روز را به بهانه‌های مختلف راهی سفرهای خارحی می‌شوند و دست آخر مورد تفقد قرار می‌گیرند.
دورهمی به اسم جوانگرایی
وحید حاجی‌پور/ همان روزها که بحث جوانگرایی در بدنه دولت داغ شد٬ نوشتیم و گفتیم که جوانگرایی به شیوه رایج در صنعت نفت نه تنها نمی‌تواند موجب تحرک بیشتر شرکت‌ها و امور نفت شود بلکه موجب بی انگیزگی و حرکت رو به عقب خواهد شد٬ چرا که هیچ تناسبی با شایسته سالاری ندارد.

 بارها گفتیم جوانگرایی اسم رمزی است برای جهش‌های سازمانی «نور چشمی‌ها» و کسانی که در چشم تصمیم گیران قابل اعتماد بودند٬ کسانی هستند که تجریه و سواد کافی در حوزه کاری خود نداشته و ندارند و بجای اتخاذ تصمیمات کارشناسی٬ هر آنچه که دیکته می‌شود را امضا می‌کنند.

امروز در صنعت نفت یکی از بدترین انواع جوانگرایی در حال انجام است٬ کسانی ارتقا می‌یابند که پرونده کاری‌شان شبیه یک طنز است٬ کسانی که با مبانی دانش مهندسی آشنایی ندارند و در 25 سالگی مدیر حفاری یکی از فازهای پارس جنوبی بوده‌اند. امروز کسانی حکم مدیریت می‌گیرند که از چنین ویژگی برخوردار هستند تا فقط امضا کنند و هیجان و غرور مدیریتی‌شان دستاویزی باشد برای تسریع در اطاعت «بله قربان گویی».

این مدیران «باد» می‌شوند تا تصمیماتی را اتخاذ کنند که بزرگان از به عهده گرفتنشان طفره می‌روند٬ «باد» می‌شوند تا وقتی صحبت از دانش و تجربه کاری‌شان می‌شود بگویند مهم علم و توان «مدیریت» است. چنین جوانانی گویا توان مدیریتی از کودکی در وجودشان نهادینه شده است و امروز خود را مدیران جسور می‌نامند.
چه بد وقتی جسارت جوانی در مدیریت٬ تفاوتی با زیرپا گذاشتن اصول بدیهی تصمیم گیری‌ها ندارد و موجب می‌شود تصمیمات آنی و بدون توجه به شئونات مدیران به شکل غیر قابل باوری به منصه ظهور برسد و به آن هم برچسب شهامت در تصمیم گیری الصاق می‌کنند.

متاسفانه طی ماه‌های گذشته اغلب حوانانی که برخلاف گرید‌های سازمانی و ضوابط جاری نفتی ارتقا یافته‌اند کمترین ارتباطی با جایگاه خود دارند٬ این به ضرر صنعت نفت است ولی در مقابل به سود کسانی است که می‌خواهند کاری «بشود» اما بدون نامشان. در چنین شرایطی رقابت‌ها برای حضور در این زمین بیشتر شده و به تبع آن هر جوانی که قدرت «بله قربان گویی» بیشتری داشته باشد از اولویت بیشتری برخوردار است.

این از خود مدیران جوان٬ اما مساله مهم تر آنجاست که انتصابات اخیر انبوهی از نا امیدی و سرخوردگی در میان جوانان صنعت نفت داشته است٬ کسانی که مانند همه هم سن و سالان خود بدنبال ارتقا و پیشرفت هستند ولی از آنجا که نه «مشت» دارند و نه «پشت» باید نظاره گر چینش جوانانی باشند که در سطوحی بسیار پایین تر از آن‌ها قرار دارند. برای جوانی که زیر و بم امور حفاری و تولید آشناست سخت است تحمل مدیری که متوجه زبان فنی او نمی‌شود؛ در میان مدیران جوانی که امروز حکم مجری پروژه یا مدیریت گرفته اند٬ هستند کسانی که تنها ارتباطشان با مسائل تخصصی و مدیریتی نفت٬ سوگلی بودن مدیرانی است که آن‌ها را در سفرهای خارجی خود همراهی می‌کنند!

در میان همین جوانان٬ هستند کسانی که به دلیل عدم پیشرفت پله به پله  و معقول٬ تصمیماتی را می‌گیرند که برای صنعت نفت گران تمام می‌شود٬ جوانانی که از 365 روز سال بیش از 100 روز را به بهانه‌های مختلف راهی سفرهای خارحی می‌شوند و دست آخر مورد تفقد قرار می‌گیرند. این روزها٬ روزهای رقابت‌های درون سازمانی با چاشنی پرونده سازی و تخریب علیه کسانی است که از نظر توانایی در رتبه قابل قبولی قرار دارند اما چون یک عامل خطر محسوب می‌شوند بسرعت تخریب می‌شوند.

در چنین شرایطی همه چیز قربانی بازی خطرناکی می‌شود که جوانگرایی را تبدیل به خنجری می‌کند که قطعا قلب نفت را نشانه گرفته است و چه چیزی بدتر از آنکه نه یاوری در صنعتی پیدا می‌شود که نفت را نجات دهد و نه انگیزه‌ای. روند فعلی انتصابات و بهره گیری از «خودمانی‌ها» مین‌های خطرناکی است که هزینه سنگینی خواهد داشت. برای کسانی که نمی‌خواهند درگیر مراکز نظارتی باشند چنین پدیده‌ای عالی است ولی برای صنعت نفتی که به سختی نفس می‌کشد٬ حکم تیر زهرآگینی را دارد که هدف بدی را نشانه گرفته است.

تصمیم گیران بهتر از هر کسی می‌دانند حواشی مربوط به این احکام چه سرخوردگی و اعتراض شدیدی را در میان نفتی‌ها به پا کرده است و افرادی سمت‌ها را درو می‌کنند که روابطشان با مدیران بالاسری قابل چشم پوشی نیست. جوانانی که امروز مدیر شده و براحتی به سایرین توهین می‌کنند با تجربه‌های نفت را هم روبروی آن‌ها قرار داده است. جوانگرایی اگر سنخیتی با شایسته سالاری داشته باشد قطعا مورد پذیرش بیشتر نفتی‌ها خواهد بود هرچند که هر انتصابی به خودی خود منتقدانی دارد ولی تفاوت بسیاری است میان 100 مخالف تا 5 مخالف.

روزهای سخت‌تری در انتظار نفت است اگر چنین روندی اصلاح نشود. خلا شایسته سالاری به شکل عجیبی در ذوق می‌زند....
 
يکشنبه ۳۰ مهر ۱۳۹۶ ساعت ۱۱:۱۵
کد مطلب: 19321
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *


Iran, Islamic Republic of
"چنین جوانانی گویا توان مدیریتی از کودکی در وجودشان نهادینه شده است ..." چند سال پيش يكي از همين آقايون بهم ميگفت از بچگي عاشق مديريت بودم حتي دلم ميخواست برم توي آشپزخونه و استكان نعلبكي ها را به خط كنم و بهشون دستور بدم!
حسن
Iran, Islamic Republic of
وزیر محترم نفت گویی در خلا است. در جهان دیگری است. در یک شهربازی کوچکی است. از شگفتی لبخند می زند. کودکانی اطراف او هستند. آنها به دنبال وزیر می دوند و وزیر به دنبال آنها می دود و همه می خندند. کودکی از دست رفته و رویاهای ازدست رفته.
روزی می رسد که صد افسوس می خورند مجلس نشین ها از این انتخاب. اما مگر این وکلا همیشه در حسرت انتخاب های اشتباه نیستند!؟ مگر همین عملکردهای اشتباه مجلس را در دوران هایی به یک نشست فرمایشی مبدل نساخت!؟
صنعت ( کشاورزی, معادن, تاسیسات, عمران) باید از این تالاب بیرون بیاید. وقتی خارج می شود که توسط عالمان مسلط اقتصادی و مهندسی راهبری شود. و اکنون نمی شود. و جلو نمی رود. در خواب سنگین زمستانی گرفتار آمده است. صنعتگر ایرانی هوشمند است با استعداد است جسارت مواجهه با مسائل پیچیده را دارد اما نه هنگامی که در این وضع باشد.
انتصاب کودکانی در مسندهای کلیدی وزارت خانه ها خودکشی است و منجر به فروپاشی این مسیر راهبری خواهد شد. گوش های شنوا باید بیشتر از قبل بشنوند و چشم های بینا باید بیشتر از قبل و وسیع تر و عمیق تر از قبل ببینند. نباید تصمیمات بی مایه بی اساس بدون تعقل افسار هدایت صنعت را بدست بگیرند.
مدیر خوب و با دانش و متعهد و با سابقه خوب "نمی بینید" یا "ندارید" !!؟ و ناچار به این انتصابات هستید مقصرید. اعتقادی به این مهم ندارید که "فعالیت" در صنعت ایران منجر به کسب دانش و تجربه مفید می شود!!؟ مقصرید.
معتقدید صنعت "فربه" است. چابک نیست!!؟ مقصرید. اا اما این روش متخذه , مفسده است. ره به ترکستان دارد. غیر اصولی است. فکر کردید با برگزاری جند دوره دو سه ماهه بنام پرورش مدیر و ارائه چند خاطره شخصی که مورد تایید فقط خودتان است , جای زحمت و کسب دانش اجرایی مدیریت و راهبری را می گیرد!!؟ مقصرید.
Iran, Islamic Republic of
این چه جو سازی است؟! فقط یک جوان حکم معاونت گرفته
این همه سیاه نمایی برای چیست؟
Iran, Islamic Republic of
"برای کسانی که نمی‌خواهند درگیر مراکز نظارتی باشند چنین پدیده‌ای عالی است"
دقیقاً درست است.
احمد
Iran, Islamic Republic of
هنوز مانده تا سیاسی کاری را مردم متوجه شوند یک نفر بنام صادق آبادی میگذارند در پالایش وپخش وکارهای عجیبی میکند که همه فکر شان به او متمرکز شود در حالیکه هدف جای دیگری است . وانتصاب وی وکارهای وی پوشش است .
حالا مانده ، 10 سال دیگه میفهمند هدف چی بوده .
با همین سیاست پتروشیمی را نابود کردند وبه همین منوال حفاری، پخش و............. را نابود خواهند کرد مگر اینکه خدا به دا د مردم برسد .
نفتی
Iran, Islamic Republic of
با سلام خدمت مدیر محترم سایت
حقیقتا به چه موضوع مهم و مناسبی اشاره فرموده اید
نمونه های بارز این موضوع در تمام شرکتهای تابعه صنعت نفت در حال وقوع می باشد .
خصوصا در مجتمع گاز پارس جنوبی که تقریبا بیش از 90 درصد از مدیریتهای ستادی و عملیاتی در اشغال جوانانی است که حتی سطح رتبه سازمانی شان آنقدر پایین بوده که امکان تخصیص سمت سازمانی مقدور نگردیده و به همین جهت همگی با عنوان سرپرست در حال فعالیت می باشند و باند انتصابات و مدیرعامل محترم هم که با عده ای بله قربان گو روبرو می باشند به راحتی هر اقدام قانونی و غیرقانونی که می خواهند را انجام می دهند .
تصاویر پروفایل اینستاگرام این آقایان و خانواده هایشان یکی از مستندات مسافرتهای خارجی می باشد.