به گزارش «
ميزنفت»، گزارش سالانه آژانس بین المللی انرژی که شامل پیش بینی های تفصیلی در خصوص وضعیت عرضه و تقاضا و تحولات تجاری طی 5 سال آینده است، پیش بینی می کند که تقاضای جهانی گاز طی 5 سال آینده هر سال 2 درصد افزایش خواهد یافت. این رقم در گزارش چشم انداز سال گذشته 2.3 درصد اعلام شده بود.
علت اصلی این بازنگری آژانس بین المللی انرژی، کاهش تقاضا در بازار آسیا خواهد بود چرا که بالا بودن قیمت گاز تا همین اواخر مصرف کنندگان را مجبور کرده است تا به سایر گزینه های تامین انرژی روی آورند.
ماریا ون در هوون مدیر کل آژانس بین المللی انرژی در این باره تاکید کرد: یکی از مهمترین و غیر قابل انتظارترین تحولات سال 2014 میلادی، تقاضای ضعیف بازار آسیا بود. در واقع، این اعتقاد که آسیا هر مقدار گاز تولید شده در جهان را با هر قیمتی جذب خواهد کرد، اصلا درست نیست. تجربه دو سال گذشته چشمان صنعت گاز را به روی یک واقعیت روشن کرده است: در جهانی که زغال سنگ ارزان وجود دارد و هزینه های انرژی های جایگزین رو به کاهش است، گاز شرایط سختی برای رقابت خواهد داشت.
قیمت گاز در بازار آسیا با قیمت نفت پیوند خورده است. برای چندین سال همزمان با افزایش قیمت جهانی نفت به بیش از 100 دلار در هر بشکه، مصرف کنندگان گاز در آسیا مجبور به پرداخت هزینه های بالایی برای گاز بودند. افت قیمت نفت در بازارهای جهانی که از اواسط 2014 میلادی آغاز شد، موجب افزایش عرضه گاز در بازارهای آسیایی شد و این مساله به مصرف کنندگان گاز در آسیا اجازه داد تا در مصرف گاز با قیمت های قبلی تجدیدنظر کنند. ولی تقاضای گاز در آسیا به همان سرعتی که قیمت ها کاهش یافت، با افزایش روبرو نشده است.
در کوتاه مدت، تقاضای گاز از افت قیمتها سود خواهد برد ولی گزارش آژانس بین المللی انرژی نشان می دهد که چشم انداز بازار گاز در بلندمدت به خصوص در آسیا نامطمئن خواهد بود. چند کشور آسیایی تصمیم گرفته اند تا به جای استفاده از نیروگاه های گازی از نیروگاه هایی با سوخت زغال سنگ استفاده کنند.
در طرف عرضه نیز افت قیمت نفت تاثیر زیادی بر سرمایه گذاری در زیر ساختهای صنعت گاز خواهد داشت. شرکتهای انرژی، میزان سرمایه گذاری را کاهش خواهند داد و بر روی پروژه ها و دارایی های سرمایه گذاری خواهند کرد که بازگشت سریع تری داشته باشد و این مساله در میان مدت موجب کاهش رشد تولید خواهد شد.
به علت کاهش سرمایه گذاری در صنعت گاز، برخی پروژه های تولید ال ان جی نیز احتمالا با تاخیر روبرو خواهد شد یا به طور کلی لغو می شود. اگر قیمتهای کنونی حفظ شود، شرایط بازار جهانی ال ان جی تا سال 2020 میلادی سخت خواهد شد چرا که تقاضا به تدریج بخش زیادی از عرضه را طی سه سال آینده جذب خواهد کرد.
در کوتاه مدت، بازارهای گازی نیاز به مدیریت موج فزاینده ای از عرضه ال ان جی دارند. پیش بینی می شود ظرفیت صادرات جهانی ال ان جی تا سال 2020 میلادی بیش از 40 درصد افزایش خواهد یافت که 90 درصد آن مربوط به استرالیا و آمریکا خواهد بود. البته کاهش قیمت نفت خطر کمی برای زمان اجرای پروژه هایی است که قبلا اجرای آنها آغاز شده است. پروژه های استرالیا در مرحله پیشرفته ای از توسعه قرار دارند.
پروژه های آمریکا نیز به این علت که قراردادهای لازم منعقد شده، خطر چندانی را از کاهش قیمت نفت احساس نمی کنند. این گزارش نشان می دهد که واردات ال ان جی اروپا طی سال های 2014 تا 2020 میلادی تقریبا دو برابر خواهد شد.
علی رغم افزایش احتمالی واردات ال ان جی اروپا طی سال های آینده، واردات گاز اروپا از روسیه کاهش نخواهد یافت و به 150 تا 160 میلیارد متر مکعب خواهد رسید.
در کشورهای اروپایی عضو سازمان توسعه و همکاری، تولید گاز طبیعی همچنان روندی نزولی خواهد داشت و تا سال 2020 میلادی 25 درصد کمتر از میزان تولید در سال 2010 خواهد بود.
اروپا مجبور است برای جبران کاهش تولید گاز خود طی سال های 2014 تا 2020 میلادی، میزان واردات را حدود یک سوم افزایش دهد.