به گزارش «
ميزنفت»، در واقع چینیها معتقدند که با ارائه این اطلاعات، فروشندگان نفت خام به این کشور، وضعیت آن را به خوبی تشخیص داده و این موضوع باعث میشود تا در شرایطی که سطح این ذخیرهسازیها پایین باشد، قدرت چانهزنی خود برای قیمت در بازار را از دست بدهند.
این در حالیست که دولت چین از یک طرف به دنبال ایجاد نوعی شاخص نفت خام در بازار آسیا در شهر شانگهای و از طرف دیگر به دنبال راه اندازی معاملات آتی نفت خام در این شهر است به همین علت این کشور باید شفافیت بیشتری در حوزه اطلاعات مربوط به نفت خام خود ایجاد کند, در واقع منافع این کشور در ایجاد این شاخص است که باعث میشود تا چین به انتشار این اطلاعات روی آورد.
از همین رو، دولت چین به درخواست آمریکا، ضمن اعلام سطح ذخیره سازی های خود، برنامه های آتی خود را نیز برای ساخت مخازن ذخیرهسازی ارائه کردهاست؛ اطلاعات ارائه شده از سوی دولت چین بسیاری از تحلیلگران را متعجب کرد؛ چرا که اداره ملی انرژی چین (NEA)، در سال ۲۰۰۹ اعلام کرده بود که ظرفیت فاز اول ذخیره سازی های این کشور (یعنی ۱۰۳.۱ میلیون بشکه) تکمیل شده است و در واقع این کشور با کاهش چشمگیر قیمتهای جهانی نفت خام در اواخر سال ۲۰۰۸، مخازن ذخیره سازی نفت خام خود را کاملاً پر کرده بود. این در حالی است که سطح ذخیره سازی های اعلامی این کشور، نشان می دهد که در حال حاضر تنها ۸۸ درصد از کل ظرفیت این فاز، نفت خام بوده و ۱۲ درصد مابقی خالیست.
برنامه های ذخیره سازی چین همانطور که در جدول پایانی آمده ، طی سه فاز مختلف طراحی شده است. این کشور تلاش می کند تا سطح ذخیره سازی های خود را معادل ۹۰ روز واردات این کشور تنظیم کند. فاز اول این برنامه با چهار مرکز ذخیره سازی، جمعاً به میزان ۱۰۳.۱ میلیون بشکه ظرفیت دارد.
تحلیلگر شرکت Sanford Bernstein ضمن غیر واقعی خواندن آمارهای مرکز ملی آمار چین، سطح تقریبی ذخیره سازی های نفت خام چین را ۲۰۰ میلیون بشکه برآورد کرد. وی که سالهاست تغییرات سطح ذخیرهسازی های استراتژیک چین را دنبال میکند، میگوید که حداقل سه مرکز از هفت مرکز ذخیرهسازی فاز دوم برنامه های چین، تا کنون تکمیل شده و به بهره برداری رسیده است.
کاهش بهای جهانی نفت خام باعث شده است تا کشورهای تولیدکننده نفت خام عضو اوپک به شدت نگران افزایش تقاضای نفت خام چین باشند، این در حالی است که روند افزایش رشد اقتصادی چین به عنوان دومین اقتصاد بزرگ دنیا کند شده است. هر چند پرشدن سطح ذخیره سازی استراتژیک چین به افزایش واردات این کشور نیاز دارد، اما عدد دقیق درصد نفت خام های وارداتی که در این کشور ذخیره سازی می شود مشخص نیست.
واردات نفت خام چین از ۶.۷۴ میلیون بشکه در روز در ماه سپتامبر با یک میلیون بشکه کاهش به ۵/۶۷ میلیون بشکه در روز در ماه اکتبر رسید، این در حالی است که منابع خبری در خاورمیانه مدعی هستند که حدود ۲۰ میلیون بشکه از این نفت خام وارداتی در ماه اکتبر به ذخیره سازیهای استراتژیک در چین تخصیص یافته است.
به گفته موسسه مطالعاتی (PIW) این نفت خام های اضافه شده به موجودی ذخیره سازی های استراتژیک چین مخلوطی از نفت خام ایران و عمان بوده است، در حالی که آژانس بین المللی انرژی(IEA) در گزارش ماه نوامبر خود، اختلاف عرضه نفت خام چین (مجموع تولید و واردات این کشور) را با خوراک پالایشی پالایشگاه های آن در ماه اوت ۵.۲ میلیون تن (معادل ۱۷۰ هزار بشکه در روز) و در ماه سپتامبر، ۱۸.۷ میلیون تن(معادل ۶۲۰ هزار بشکه در روز) تعیین و اعلام کرد که این مقادیر نفت خام به ذخیره سازی های نفت خام در چین اضافه شده است و در واقع استراتژی این کشور در شرایط فعلی که قیمت های جهانی نفت خام پایین است، افزایش خرید است و از کشورهای عربستان، کویت، عراق و عمان تامین شده است.
بر اساس گزارش این آژانس، کشور چین در نه ماهه ابتدایی سال گذشته حدود ۱۰۵ میلیون بشکه به سطح ذخیره سازی های خود افزوده است که این رقم، بسیار بالاتر از افزایش ۸۹ میلیون بشکه ای سطح ذخیره سازی های این کشور در سال ۲۰۱۲ است.
تحلیلگران موسسه(MEES) سطح فعلی ذخیرهسازیهای نفت خام در چین را ۲۸۵ میلیون بشکه برآورد کرد که با این رقم، چین از نظر میزان موجودی ذخیره سازی های نفت خام در جایگاه سوم دنیا، بعد از آمریکا و ژاپن به ترتیب با ۱۰۶۴ و ۴۲۳ میلیون بشکه و بالاتر از عربستان با سطح ذخیره ۲۷۳ میلیون بشکه قرار میگیرد.
به علاوه، از لحاظ محاسباتی میتوان گفت، اختلاف حجم واردات نفت خام چین و تقاضای ظاهری نفت خام این کشور، معادل تغییرات سطح ذخیرهسازیهای استراتژیک چین است؛ به عنوان مثال، بر اساس محاسبات موسسه مطالعاتی (PIW) با محاسبه تغییرات میزان تولید داخلی نفت خام چین، حجم واردات و همینطور میزان خوراک نفت خام پالایشگاه های چین، رقمی معادل ۳۱۹ هزار بشکه در روز نفت خام آزاد باقی میماند که از نظر تئوریک باید به سطح ذخیرهسازیهای استراتژیک این کشور اضافه شده باشد اما افرادی مانند (Kang Wu) - نائب رئیس موسسه (FGE)در چین، معقدند ممکن است این حجم مازاد در مراکز تجاری ذخیره سازی نفت خام و یا مراکز ذخیره سازی شرکت های نفتی ذخیره شده باشد.
بر اساس برنامه ریزی این کشور، فاز دوم توسعه ظرفیت ذخیره سازی استراتژیک نفت خام چین با ظرفیت ۱۹۱.۲ میلیون بشکه در سال ۲۰۲۰ تکمیل خواهد شد و در این سال پروژه فاز سوم آن یعنی ذخیره سازی ۱۴۰.۹ میلیون بشکه دیگر، آغاز خواهد شد.
منبع: مدیریت امور بینالملل شرکت ملی نفت