به گزارش «
ميزنفت»، منابع نفتی و سهم این کشور در بازار نفت همواره یکی از اهرم های عربستان برای تاثیرگذاری در معادلات سیاسی و منطقه ای بوده است که همین مهم و ترس از بر هم خوردن امنیت تامین انرژی جهان، دولت های غربی به ویژه آمریکا را برای حمایت از این کشور به اندازه کافی متقاعد کرده است اما نگاهی گذرا به برخی اسناد منتشر شده به خوبی نشان می دهد که عربستان در سراشیبی نفتی قرار گرفته است هرچند که نمی توان از آینده این کشور قاطعانه سخن گفت.
بر اساس اسناد منتشر شده ویکی لیکس، عربستان به امریکایی ها هشدار داده است دوران نفت سهل الوصول بودن نفت به اتمام رسیده است و این کشور میزان ذخایر خود را ۴۰ درصد بیشتر از ذخایر واقعی اعلام کرده است.
هرچند که آژانس بين المللی انرژی معتقد است هر چند ميزان توليد آب ميادين عمده نفتی عربستان به بيش از ۳۵ درصد رسيده اما اين مقدار در مقايسه با ميادين دريای شمال و آمريکا که درصد آب همراه آنها بالغ بر ۹۰ درصد است، بسيار قابل قبول است. در واقع آژانس معتقد است با وجودی که عمده ميادين عربستان وارد مرحله پيری شده و مانند ايام جوانی ديگر قدرت مانور و يکهتازی را ندارند، اما همچنان و برای سالهای طولانی قادر به توليد به ميزان قابل توجهی خواهند بود. از همين روی آرامکو که در اوايل دهه ۱۹۷۰ مدعی بود طی سالهای آتی قادر به توليد ۲۰ تا ۲۵ ميليون بشکه در روز خواهد بود
به علت در پيش گرفتن سياست توليد حداکثری از ميادين نفتی و نفوذ آب به چاهها، اين هدف را به ۱۶ ميليون بشکه در روز کاهش داد. همچنين در ادامه و با استمرار مشکلات توليدی اين ميادين، مقرر شد تا زمان کشف ميادين جديدی که از ذخاير قابل ملاحظهای برخوردار باشند، اين هدف به توليد ۱۲ ميليون بشکه در روز تقليل يابد.
شايان ذکر است در آوريل سال ۱۹۷۹ کميته روابط خارجی سنای ايالات متحده آمريکا گزارشی در خصوص آينده توليد نفتخام در عربستان سعودی تهيه کرد که مستندات اين گزارش تا ۵۰ سال محرمانه اعلام و تنها بخش کوچکی از جلسات تحقيق سنا در اين زمينه تاکنون منتشر شده است.
در اين گزارش شرکتهای آمريکايی سهامدار شرکت آرامکو بهدليل توليد حداکثری از ميادين نفت عربستان در سالهای قبل از ملی شدن آن و به خطر انداختن آينده توليد اين ميادين متهم شناخته شدهاند
همچنين از اواخر سال ۱۹۵۰ تا اوايل سال ۱۹۸۲ توليدکنندگان عمده نفتخام و اوپک هر سال يک يا دو بار اطلاعات توليد خود را ميدان به ميدان در نشريه Oil and Gas منتشر میکردند. اما عربستان در سال ۱۹۸۲ بهدليل مشکلات فزاينده ميادين نفتی خود اين روند را متوقف کرد.