به گزارش
میز نفت - مقام های
شرکت نفت جمهوری آذربایجان (سوکار) از دستیابی به توافق به شرکت بریتیش پترولیوم (BP) برای آغاز اکتشاف و بهره برداری از
میدان جدید گازی این کشور در دریای خزر خبر دادند. به گفته باکو، این فیلد نفتی حدود چهار سال پیش کشف شده و در بخش زیرین فیلد گازی بزرگ «چراغ گوناشلی» قرار دارد. جمهوری آذربایجان و شرکت بریتیش پترولیوم ابراز امیدواری کرده اند که در صورت بهره برداری کامل از این میدان گازی بزرگ، عمده نیاز گازی اروپا به
گاز مرتفع شده و منطقه یورو دیگر درگیر یافتن منبع انرژی جدید برای تامین گاز مصرفی خود نخواهد بود.
بر اساس ارزیابی های اولیه شرکت BP، حجم ذخایر این فلید نفتی حدود ۴ تریلیون متر مکعب در مخزن اصلی بوده که البته با احتساب چاه های فرعی و مخازن حاشیه ای، این حجم به باالای ۱۱۳ تریلیون متر مکعب خواهد رسید. جمهوری آذربایجان اعلام کرده است که اساس توافق نفتی با شرکت بریتیش پترولیوم بر اساس شیوه سود مشارکت (PSA) خواهد بود که طول مدت قرارداد تا سال ۲۰۴۹ اعلام شده است. قرار است شرکت نفت ملی جمهوری آذربایجان تمامی گاز استخراج شده از این فیلد نفتی را خریداری نماید.
پیش بینی می شود اولین استخراج از فیلد گازی جدید مذکور از سال ۲۰۲۵ آغاز شود که در این صورت، شاهد تحولی عظیم در بازار انرژی اروپا خواهیم بود. با اینحال، حجم استخراج سالانه از فیلد یاد شده هنوز اعلام نشده و باید در این خصوص منتظر اعلام نظر بریتیش پترولیوم بود.
باکو قصد دارد با افزایش ظرفیت خط لوله صادراتی گاز خود به اروپا، میزان گاز صادراتی به قاره سبز را تا سال ۲۰۲۷ به بیش از دو برابر افزایش دهد که پروژه گازی جدید آذربایجان نیز تا حد زیادی به این هدف کمک خواهد کرد
«روشن نجف» رئیس شرکت نفت ملی آذربایجان نیز طی بیانیه ای رسمی در خصوص فیلد گازی جدید این کشور گفت: ما بار دیگر در حال اثبات این حقیقت هستیم که جمهوری آذربایجان شریک قابل اعتمادی برای بازار انرژی جهان است. این پرروژه نقش آذربایجان را به عنوان تامین کننده انرژی اروپا تقویت کرده و به تامین امنیت انرژی شرکای ما کمک خواهد کرد.
هدفگذاری آذربایجان برای پر کردن جای خالی گاز ایران و روسیه
حذف تقریبی گاز صادراتی ایران و پس از آن، روسیه به اروپا، فرصت بی بدیلی برای خودنمایی باکو در تامین انرژی اروپا ایفا نموده است. باکو قصد دارد با افزایش ظرفیت خط لوله صادراتی گاز خود به اروپا، میزان گاز صادراتی به قاره سبز را تا سال ۲۰۲۷ به بیش از دو برابر افزایش دهد که پروژه گازی جدید آذربایجان نیز تا حد زیادی به این هدف کمک خواهد کرد.
به گفته کارشناسان، برای انتقال ۲۰ میلیون متر مکعب گاز در سال، باکو نیازمند برخورداری از دستکم ۳ خط لوله فعال گازی بوده که این امر نیازمند جذب سرمایه گذاری های خارجی لازم است
الهام علی یف رئیس جمهوری آذربایجان طی سخنانی در ماه جولای سال جاری اعلام کرد که باکو قصد دارد میزان صادرات گازی خود به اروپا را تا سال ۲۰۲۷ به بیش از ۱۶ میلیون متر مکعب در سال افزایش دهد.
سال گذشته نیز باکو اعلام کرد که میزان صادرات گازی خود به اروپا از طریق کریدور گازی جنوب را به ۱۱.۸ میلیون متر مکعب افزایش داده که این رقم، ۱۰ میلیون متر مکعب بیش از سال ۲۰۲۲ بوده است.
مشکلات افزایش صادرات گازی آذربایجان به اروپا
با اینحال، باید دید که با توجه به حرکت گسترده اروپا به سمت استفاده از انرژی سبز به ویژه در اقتصادهای بزرگ قاره سبز همچون آلمان، مشتریان تا چه میزان خواستار واردات گاز از جمهوری آذربایجان خواهند بود.
مشکل دیگر این است که به گفته کارشناسان، برای انتقال ۲۰ میلیون متر مکعب گاز در سال، باکو نیازمند برخورداری از دستکم ۳ خط لوله فعال گازی بوده که این امر نیازمند جذب سرمایه گذاری های خارجی لازم است.
این در حالیست که با توجه به بحران غیرقابل پیش بینی میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان، در صورت بروز هرگونه مشکل مجدد میان دو طرف و شعله ور شدن آتش جنگ، خطوط لوله انتقال گاز مهمترین و ساده ترین اهداف نظامی برای ایروان خواهند بود؛ موضوعی که با توجه به مداخلات اخیر روسیه در مسیر توافق میان باکو و ایروان، و تلاش برای بازگرداندن مسیر مذاکرات دوجانبه به چارچوب مذاکرات سه جانبه مسکو در سال ۲۰۲۰، بیش از هر زمان دیگری محتمل خواهد بود. به ویژه اینکه گاز صادراتی جمهوری آذربایجان بزرگترین رقیب
گاز نورد استریم روسیه بوده و در حقیقت، قرار است جای آن را پر کند. باید دید که طی ماه های آتی، روسیه تا چه میزان در قبال رشد صادرات گازی آذربایجان به اروپا و حذف قطعی گاز خود خویشتن داری نشان خواهد داد.
منبع:بازار