۰
بررسی دستاوردهای دولت رئیسی

حذف موانع توسعه صنعت گاز در دولت

میز نفت - باوجود محدودیت‌ها و تحریم‌ها، توسعه صنعت گاز در دولت شهید رئیسی متوقف نشد و این دولت توانست افزایش روزانه ۶۰ میلیون مترمکعب به ظرفیت تولید گاز کشور را رقم بزند.
میز نفت - حذف موانع توسعه صنعت گاز در دولت
میز نفت - حذف موانع توسعه صنعت گاز در دولت
به گزارش میز نفت سال گذشته و در دولت سیزدهم، شاهد افزایش ظرفیت پالایش گاز بودیم که با عملیاتی‌شدن پالایشگاه سیزدهم پارس جنوبی، ظرفیت اسمی پالایش و نم‌زدایی کشور از روزانه یک میلیارد و ۳۱ میلیون مترمکعب به حدود یک میلیارد و ۹۳ میلیون مترمکعب در روز رسید و حدود ۶۰ میلیون مترمکعب به ظرفیت تولید روزانه پالایشگاه‌های کشور افزوده شد.

 گاز تحویلی به شرکت ملی گاز ایران حدود ۲۵ میلیون مترمکعب در روز نسبت به سال ۱۴۰۰ افزایش یافته و تولید میعانات گازی نیز از ۱۹۸ میلیون بشکه در سال به ۲۵۹ میلیون بشکه رسیده است، حجم گاز تحویلی به شبکه سراسری در سال ۱۴۰۰ نیز روزانه حدود ۷۸۹ میلیون مترمکعب بود که در سال ۱۴۰۲ به ۸۱۴ میلیون مترمکعب رسید.
 

شبکه گاز شهری و روستایی کشور


همچنین شبکه گاز شهری و روستایی کشور نسبت به ابتدای آغاز به‌کار دولت سیزدهم ۵۰ هزار و ۳۷۶ کیلومتر و مجموع انشعابات حدود ۹۳۲ هزار و ۸۶۱ افزایش یافته است؛ تعداد مصرف‌کنندگان عمده صنعتی نیز ۳۰۴۷ واحد بیشتر شده و تعداد نیروگاه‌های گازرسانی‌شده در این مدت ۲۰ نیروگاه بوده است. همچنین ۵۰ شهرو ۶۴۰۰  روستا نیز در ۲.۵ سال فعالیت دولت کنونی به شبکه گاز کشور متصل شدند.

در این دولت اجرای طرح‌های کلان نگهداشت و افزایش تولید گاز مورد توجه قرار گرفت که با تکمیل پروژه‌های در حال اجرای توسعه یا احداث، در مجموع روزانه ۲۵ میلیون مترمکعب به ظرفیت ذخیره‌سازی گاز کشور افزوده می‌شود.

آنطور که وزارت نفت اعلام کرده عقد قرارداد با شرکت‌های توانمند ایرانی برای اجرای طرح بزرگ فشارافزایی میدان گازی مشترک پارس جنوبی، تکمیل و بهره‌برداری از سه طرح توسعه میدان‌های گازی توس، دی و آغار با سرمایه ۱۵۶ میلیون دلار و افزایش تولید ۱۰ میلیون مترمکعب در روز، اجرای طرح‌های مجتمع تقویت فشار میادین گازی هما، وراوی، و تابناک با میزان سرمایه‌گذاری ۳۱۱ میلیون دلار و افزایش تولید ۶۴ میلیون متر مکعب در روز محقق شده است.

همچنین در این دولت اجرای طرح افزایش ضربتی تولید گاز از میادین نفت مناطق مرکزی کشور (۱۳ میدان) با سرمایه ۳.۶ میلیارد دلار و افزایش تولید ۱۳۰ میلیون مترمکعب در روز رقم خورد.

از سوی دیگر در دولت مردمی شاهد عقد قراردادهای اجرایی طرح فشار افزایی پارس جنوبی با پیمانکاران داخلی با میزان سرمایه ۲۰ میلیارد دلار، عقد قرارداد توسعه میدان گازی فرزاد ب با میزان سرمایه‌گذاری ۱.۸ میلیارد دلار و افزایش تولید ۲۸ میلیون مترمکعب در روز و عقد قرارداد و شروع عملیات اجرایی فاز اول توسعه میدان گازی کیش با میزان سرمایه ۹۰۰ میلیون دلار و افزایش تولید ۲۸ میلیون مترمکعب در روز بودیم.
 

اقدامات صورت گرفته در میدان گازی پارس جنوبی


از جمله اقدامات صورت گرفته در میدان گازی پارس جنوبی می‌توان به تکمیل و بهره‌برداری از فاز ۱۱، احداث پالایشگاه فاز ۱۴، تکمیل و بهره‌برداری از خط لوله جدید فاز ۱۶، احیای چاه‌های آسیب دیده فاز ۱۳، احداث نیروگاه بعثت، احداث نیروگاه ایران LNG، تعمیر و اسیدکاری بیش از ۳۵ حلقه چاه، تکمیل فعالیت‌های فاز ۱۳ و فاز ۲۲-۲۴، تکمیل و بهره‌برداری از پایانه ذخیره‌سازی و صادراتی گوگرد و LPG سیراف، تکمیل طرح مرکاپتان‌زدایی میعانات گازی فاز ۲ و ۳ اشاره کرد.

در مجموع با اقدامات صورت گرفته در پارس جنوبی که بیش از ۷۰ درصد تولید گاز کشور را برعده دارد با سرمایه‌گذاری ۵.۳ میلیارد دلار افزایش تولید گاز خام محقق شد.

در دولت سیزدهم در حوزه دیپلماسی گاز نیز اقداماتی صورت گرفت، قرارداد صادرات گاز به عراق به مدت ۵ سال دیگر تمدید شد. همچنین مذاکرات با ترکیه برای تمدید قرارداد در جریان بوده و قرار است با تشکیل کارگروهی مشترک این موضوع پیگیری شود. ارمنستان نیز متقاضی دریافت گاز بیشتری از ایران بوده و مذاکرات در این حوزه در حال انجام است؛ همچنین پاکستان در چند ماه گذشته اعلام کرده که می‌خواهد قرارداد گازی با ایران را احیا کند و مذاکره‌هایی بین دو طرف انجام شده است.

در دولت شهید رئیسی با وجود ناترازی در صنعت گاز و سد تحریم نه تنها این صنعت متوقف نشد بلکه مسیر توسعه نیز پیش گرفته شد و اکنون شاهد اتفاقات مثبت در این حوزه هستیم.
منبع:ایسنا
 
سه شنبه ۸ خرداد ۱۴۰۳ ساعت ۱۲:۰۱
کد مطلب: 38087
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *