۰

سرنوشت تولید نفت روسیه چه خواهد شد؟

میز نفت - ادامه بی‌رغبتی خریداران به دریافت نفت روسیه و کمبود سرمایه، تجهیزات و فناوری روی تولید نفت روسیه تاثیر خواهد گذاشت.
نفت روسیه | میز نفت
نفت روسیه | میز نفت
به گزارش میز نفت ، چند روز پیش مسکو به تهدید خود برای استفاده از صادرات انرژی به شکل سلاح به تلافی تحریم‌های غربی عمل کرد و ممنوعیت صادراتی گسترده‌ای را اعلام کرد. همزمان با بررسی ممنوعیت واردات نفت و گاز روسیه توسط مقامات آمریکایی و اروپایی، الکساندر نواک، معاون نخست وزیر روسیه اعلام کرده بود روسیه حق دارد صادرات گاز را با توقف عرضه از طریق خط لوله نورد استریم ۱ تحریم کند. نواک اعلام کرد بیش از یک سال برای اروپا زمان می‌برد تا جایگزینی برای نفتی که از روسیه دریافت می کرد پیدا کند. اما تحلیلگران کالای بانک استاندارد چارترد برآورد می‌کنند روسیه به زودی مجبور خواهد شد تولید نفت را کاهش دهد زیرا قادر به فروش نفتی که به بازار اروپا صادر می‌کرد، در مناطق دیگر نیست.

استاندارد چارترد اعلام کرد ادامه بی‌رغبتی مصرف کنندگان به خرید نفت روسیه و کمبود سرمایه، تجهیزات و فناوری، تولید نفت روسیه را حداقل به مدت سه سال آینده سرکوب خواهد کرد. کارشناسان کالای این بانک پیش بینی کرده‌اند که تولید روسیه به میزان ۱.۶۱۲ میلیون بشکه در روز در سال ۲۰۲۲ و ۰.۲۱۷ میلیون بشکه در روز در سال ۲۰۲۳ کاهش پیدا خواهد کرد و میزان کاهش آن در سه ماهه دوم سال ۲۰۲۲ به اوج ۲.۳۰۶ میلیون بشکه در روز می رسد.

قیمتهای نفت و سهام انرژی پس از این که پالایشگاه‌های بین‌المللی به تحریم خودخواسته نفت روسیه مبادرت کردند، به بالاترین رکورد چند ساله صعود کرد و بسیاری از آنها تمایل ندارند نفت روسیه را خریداری کنند و بانکها از فاینانس صادرات مواد خام روسی اجتناب می‌کنند. پالایشگاهها و بانکها به دلیل نگرانی از ماهیت پیچیده محدودیتها در حوزه‌های قضایی مختلف، تمایلی به همکاری با روسیه ندارند. فعالان بازار همچنین نگران تدابیری هستند که مستقیما صادرات نفت روسیه را هدف می گیرند.

کمبود عرضه عظیم نفت

دشواری روسیه در فروش نفت احتمالا به کمبود عرضه قابل توجهی منجر می شود. استاندارد چارترد برآورد کرد متوازن کردن بازارهای نفت مستلزم حدود دو میلیون بشکه در روز عرضه اضافی در ادامه سال ۲۰۲۲ است و افزوده شدن دو میلیون بشکه در روز در سه ماهه دوم، اختلال مربوط به صادرات نفت روسیه را تا حدودی جبران می‌کند. استاندارد چارترد در این مدل فرض گرفته است که توافق کاهش اوپک پلاس به شکل فعلی ادامه پیدا می کند، صادرات ایران افزایش نخواهد داشت و رشد تولید آمریکا تنها اندکی بیش از ۱.۵ میلیون بشکه در روز است.

استاندارد چارترد معتقد است تنها اوپک می تواند کمبود عرضه بزرگی که ایجاد می شود را تا حدودی رفع کند. توافق هسته‌ای ایران می‌تواند ۱.۲ میلیون بشکه در روز به عرضه نفت در نیمه دوم سال ۲۰۲۲ اضافه کند. با این حال شکاف عرضه قابل توجهی وجود دارد که تنها می‌تواند توسط اعضای اوپک که ظرفیت تولید مازاد دارند به خصوص عربستان سعودی و امارات متحده عربی پر شود و بازارهای نفت ممکن است به آرزوی خود برسند.

یوسف العتیبه، سفیر امارات متحده عربی در واشنگتن چهارشنبه گذشته به شبکه سی ان ان گفت: این کشور خواهان افزایش تولید نفت است و اوپک را برای افزایش عرضه تشویق می‌کند. تاکنون اوپک پلاس در برابر فشارهای کشورهای توسعه یافته برای افزایش سریع تولید و تامین تقاضای رو به رشد ایستادگی کرده و ترجیح داده است سیاست افزایش تدریجی تولید به میزان ۴۰۰ هزار بشکه در روز را ادامه دهد و کمک بیشتری ممکن است از جانب آمریکا که تولیدکننده بزرگ نفت و گاز است، در راه باشد. جنیفر گرانهولم، وزیر انرژی دولت آمریکا در لحن دوستانه‌ای از شرکتهای انرژی خواست تولید نفت و گاز را برای کمک به تامین تقاضای جهانی و پر کردن شکاف ناشی از کمبود عرضه به دلیل جنگ در اوکراین افزایش دهند.

گرانهولم در کنفرانس سراویک اعلام کرد: ما در وضعیت جنگی هستیم. وزارت دادگستری و دولت بایدن آماده همکاری با شما هستند. ما نیاز داریم تولید نفت و گاز برای تامین تقاضای فعلی افزایش پیدا کند.

اکثر تولیدکنندگان آمریکایی که نگران تکرار دهه گذشته هستند، برای افزایش تولید محتاطانه عمل کرده و ترجیح داده‌اند روی بازدهی سود سهامداران متمرکز شوند. طی پنج سال گذشته یا همین حدود نفت شیل آمریکا عصبانیت وال استریت را برای سیاست افزایش تولید و انباشدت کردن بدهی و سالها سوددهی ضعیف به سهامداران برانگیخت. با این حال شمار رو به رشدی از تولیدکنندگان اکنون تمایل دارند برخلاف معمول عمل کنند.

شرکت اکسون موبیل اعلام کرده است مشغول برنامه‌ریزی برای رشد قابل توجه تولید و افزایش تولید پرمیان به میزان ۲۵ درصد در سال ۲۰۲۲ است. در این بین، شرکتهای دوون انرژی و پایونیر نچرال ریسورس تمایل برای افزایش تولید را اعلام کرده اند.

بر اساس گزارش اویل پرایس، جهان با بحران انرژی کم سابقه‌ای روبروست و سرمایه‌گذاران احتمالا از ایده گشایش دوباره شیرهای نفت شیل آمریکا استقبال می کنند.


منبع : ایسنا
 
دوشنبه ۲۳ اسفند ۱۴۰۰ ساعت ۱۳:۴۰
کد مطلب: 32710
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *