۰
خلیج فارس در چه وضعیتی به سر می‌برد؟

افول پادشاهی نفتی

با کاهش بیشتر قیمت جهانی نفت، ۶ پادشاهی‌های خلیج فارس مجبور خواهند بود که برای تحقق درآمدهای نفتی صادراتی لازم برای تراز کردن بودجه و حفظ ثبات رژیم نرخ ارز ثابت دلارپایه خود نفت بیشتری را به بازار جهانی عرضه کنند.
قیمت نفت | میز نفت
قیمت نفت | میز نفت
به گزارش میز نفت ،  در کمتر از یک قرن گذشته، درآمدهای حاصل از صادرات نفت خام و میعانات گازی نقش قابل ملاحظه‌ای در «ملت‌سازی» و «کشورسازی» بر مبنای جوامع محلی ساکن جنوب خلیج فارس داشته است. به لطف درآمدهای سرشار نفتی، این منطقه سابقا فقیر و نسبتا کم‌جمعیت به یکی از ثروتمندترین مناطق جهان تبدیل شده است. قطر، کویت و امارات متحده عربی از سوئیس ثروتمندتر هستند.

عربستان سعودی، بحرین و عمان نیز با ژاپن و بریتانیا قابل مقایسه‌اند. اما، ممکن است پیامدهای اقتصادی منفی ناشی از سقوط اخیر قیمت جهانی نفت بر اقتصادهای ذاتا برون‌زا و ناپایای این کشورها، هستی آنها را با #تهدید جدی روبرو کند.

در صورت تداوم جنگ قیمتی شش پادشاهی مذکور با روسیه و با هدف احتمالی بیرون راندن تولیدکنندگان رقیب دارای هزینه تولید بالاتر از بازار جهانی، که با افت تقاضای جهانی نفت به دلیل عالم‌گیری ویروس کرونا همزمان شده است، به قمار آنها روی هستی خود تبدیل خواهد شد. 

پیش از این نیز افت قیمت جهانی نفت در سال‌های اخیر باعث شده بود که بانک‌های مرکزی و صندوق‌های ثروت حاکمیتی این پادشاهی‌ها برای تراز کردن بودجه و حفظ ثبات رژیم نرخ ارز ثابت دلارپایه خود مبالغ قابل ملاحظه‌ای از ذخایر و دارایی‌های ارزی خود را از دست دهند.

با کاهش بیشتر قیمت جهانی نفت، پادشاهی‌های مذکور مجبور خواهند بود که برای تحقق درآمدهای نفتی صادراتی لازم برای تراز کردن بودجه و حفظ ثبات رژیم نرخ ارز ثابت دلارپایه خود نفت بیشتری را به بازار جهانی عرضه کنند.

در صورتی که ریسک‌پذیری آنها کار نکند، بروز کسری بودجه شدید و وقوع بحران تراز پرداخت‌ها و بحران ارزی در این پادشاهی‌ها محتمل است. کاهش یارانه‌ها و افزایش مالیات‌ها برای مدیریت کسری بودجه احتمالی می‌تواند محبوبیت این پادشاهی‌ها و وفاداری به آنها را به شدت کاهش دهد و مقبولیت سیاسی آنها را با چالش روبرو کند. بحران تراز پرداخت‌ها و بحران ارزی احتمالی نیز وخامت اوضاع را تشدید خواهد کرد.

عرضه بیشتر نفت به بازارهای جهانی توسط این پادشاهی‌ها ممکن است به کاهش بیشتر قیمت جهانی نفت منجر شود و آنها را به عرضه هر چه بیشتر نفت وادار کند. شکل‌گیری چنین مارپیچ مخربی نه تنها بی‌ثباتی در بازار انرژی در جهان را افزایش خواهد داد، اهمیت ابعاد ژئوپلیتیکی این سقوط را نیز بیشتر خواهد کرد.

در سناریو بدبینانه، سقوط قیمت جهانی نفت خام به بشکه‌ای ۱۰ دلار بخش قابل ملاحظه‌ای از صنعت نفت در جهان، از جمله تولیدکنندگان نفت شیل در آمریکای شمالی، متحمل زیان‌های قابل توجه خواهند شد. علاوه بر این، ممکن است اقدام صندوق‌های ثروت ملی این پادشاهی‌ها به فروش دارایی‌های مالی خود، به ویژه اوراق قرضه خزانه‌داری آمریکا، بازارهای مالی جهان را نیز با بی‌ثباتی‌های گستردتری روبرو کند. شاید آمریکا فروپاشی صنعت نفت شیل را تحمل کنند، اما سقوط احتمالی بازارهای مالی جهانی عمدتا دلارپایه که به یکی از ارزشمندترین دارایی‌های راهبردی این کشور، یعنی #هژمونی_دلار، ضربه خواهد زد، را تحمل نخواهند کرد.

در این شرایط، ممکن است بهترین راهبرد برای ایران، غرق خون کردن بازار جهانی نفت با عرضه نفت بیشتر و قیمت‌های پایین‌تر باشد. فرصت‌ها دیر به دست می‌آیند و زود از دست می‌روند.



منبع : بازارنیوز 
جمعه ۱۵ فروردين ۱۳۹۹ ساعت ۱۴:۰۸
کد مطلب: 26670
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *