۰

پرداخت 1200 میلیارد تومان یارانه به بنزین وارداتی

کارشناس فناوری اطلاعات و مشاور سامانۀ هوشمند سوخت گفت: هزینۀ حفظ سامانه، 5 ریال در هر لیتر فراورده است در صورتی که در 6 ماه دوم سال 95، دولت برای واردات بنزین، معادل 4700 میلیارد تومان ارز از کشور خارج کرده است.
بنزین - عصر نفت
بنزین - عصر نفت
به گزارش ميزنفت ، طرح یک فوریتی اصلاح مادۀ 1 قانون توسعۀ حمل‌ونقل عمومی و مدیریت مصرف سوخت مشهور به طرح حفظ کارت سوخت، پس از تصویب در کمیسیون انرژی و سایر کمیسیون‌های فرعی، برای سومین هفتۀ متوالی در دستور کار صحن علنی مجلس شورای اسلامی قرار گرفته ولی هنوز مورد بررسی قرار نگرفته است.

در همین راستا، برنامۀ «رهیافت» رادیو اقتصاد درگفتگو با مهندس سعید عارفی، کارشناس فناوری اطلاعات و مشاور سامانۀ هوشمند سوخت به بررسی این طرح یک فوریتی پرداخت.

عارفی گفت: سامانۀ سوخت امکان اصلاح قیمت‌ها را بدون تبعات تورمی جدی، فراهم کرد اما این اصلاحات قیمتی هنوز به پایان نرسیده است.

*قیمت بنزین فوب خلیج‌فارس ۱۶۰۰ تومان در هر لیتر

وی توضیح داد: قیمت بنزین در ماه‌های گذشته، بیش از 1600 تومان بوده است. الان قیمت فروش داخلی 1000 تومان است. در حالی که طبق قانون هدفمندی قیمت فروش داخلی باید حداقل 90 درصد قیمت فوب با احتساب هزینه‌های جانبی باشد. بنابراین الان قیمت بنزین فاصلۀ زیادی با فوب دارد. با توجه به اینکه قیمت فوب متغیر است، عملاً برای اجرای قانون باید نرخ فروش داخلی در نهایت شناور شود.

این کارشناس فناوری اطلاعات با اشاره به ارقام هنگفت واردات بنزین گفت: در 6 ماهۀ دوم سال 95، روزانه 13 میلیون لیتر بنزین وارد کشور شده است. در مدت این 6 ماه، از منظر هزینه-فرصت از دست رفته دولت 4700 میلیارد تومان برای واردات بنزین پرداخت کرده که به صورت ارز از کشور خارج شده است. با توجه به اختلاف قیمت فوب و قیمت فروش داخلی، یارانۀ نقدی که دولت برای واردات این مقدار بنزین پرداخت کرده 1185 میلیارد تومان بوده است.

مشاور سامانۀ هوشمند سوخت ادامه داد: هزینۀ حفظ سامانۀ هوشمند سوخت فقط 5 ریال برای هر لیتر فراورده است. با حذف کارت سوخت بنزین فقط 30-40 درصد از هزینه ها کاهش می یابد چرا که سامانۀ هوشمند گازوئیل همچنان پابرجاست. ضمنا همین الان طرح کُدینگ بر بستر کارت سوخت در برخی مناطق مرزی اجرا می شود که از قاچاق بنزین جلوگیری شود. اگر کارت سوخت نباشد قاچاق مجددا رشد می کند و دولت به مراتب هزینۀ بیشتری نسبت به هزینۀ حفظ سامانه باید بپردازد. صرفه جویی هایی که ناشی از کاهش مصرف و قاچاق هستند بسیار بزرگتر از هزینه های حفظ سامانه است.

*صرفه‌جویی ۲۱۰۰ میلیارد تومانی طرح پیمایش در ۱۴ ماه

عارفی افزود: تجربه‌ای که در نفت‌گاز و تخصیص سوخت بر اساس پیمایش وسایل نقلیه داشتیم یک نمونۀ موفق استفاده از این سامانه است. یک نتیجۀ آن صرفه جویی مصرف سوخت بود. طبق آمار اعلامی شرکت پخش فراورده های نفتی در مدت 14 ماه اجرای طرح پیمایش، 2100 میلیون لیتر بوده است. با توجه به اختلاف قیمت فوب و فروش داخل، این صرفه جویی معادل 2100 میلیارد تومان در 14 ماه است و فقط 350 میلیون تومان هزینۀ آن شده است.

وی ادامه داد: مزیت دیگر این بود که بر بستر آن توانستیم سهمیۀ سوخت خودروهای فاقد بیمۀ شخص ثالث را حذف کنیم که سال‌هاست در قانون به آن اشاره شده بود. این باعث شد روزانه یک میلیون لیتر سوخت صرفه جویی شود و خطر ناشی از فقدان بیمه نیز کاهش یافت.

مشاور سامانۀ هوشمند سوخت با تاکید بر کاربرد سامانۀ سوخت در کنترل آلودگی هوای کلانشهرها گفت: یکی دیگر از مهم ترین کاربردهای این سامانه می تواند بهبود آلودگی هوا باشد. به عنوان مثال حذف سهمیۀ خودروهای فاقد معاینۀ فنی یا خودروهای آلاینده و فرسوده می‌تواند به این امر کمک کند.

*حفظ کارت سوخت به معنای افزایش قیمت بنزین یا عرضه دو نرخی نیست

کارشناس فناوری اطلاعات در پاسخ به سوال مجری در مورد ادغام همۀ کارت‌های هوشمند گفت: هم اکنون کارت هوشمند خودرو توسط نیروی انتظامی در حال توزیع میان مردم است که می تواند با کارت سوخت تلفیق شود. هر دو کارت از نوع تماسی هستند و قابل تلفیق اند. این کار مانع می شود که کسی کارت سوخت خودش را به کس دیگری بدهد.

عارفی با اشاره به بی نظیر بودن این سامانه در سطح دنیا گفت: حفظ کارت سوخت به هیچ وجه معادل افزایش قیمت بنزین و یا دونرخی نیست. این مسائل به اشتباه با هم عجین شده اند. کارت سوخت صرفا یک زیرساخت است و ارتباطی به افزایش قیمت بنزین و دونرخی ندارد.



منبع : فارس
سه شنبه ۲۹ فروردين ۱۳۹۶ ساعت ۱۳:۳۰
کد مطلب: 17344
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *