ميزنفت/ چند سال پیش بود که سازمان میراث فرهنگی و گردشگری طی نامهای از شرکت ملی نفت درخواست کرد تا یکی از مهم ترین مراکز تفریحی کارکنان صنعت نفت را به این سازمان واگذار کند، استدلال های عجیبی هم مطرح شد تا مجتمع تفریحی محمودآباد از زیر نظر شرکت ملی نفت بیرون رفته و کارکنان صنعت نفت از امکانات این مجتمع محروم شوند ولی تلاشهای بزرگ مدیران صنعت نفت و مقاومت آنها در مقابل سازمان میراث فرهنگی و گردشگری،نهایتا موجب شکست این تقاضای غیرمنطقی شد و محمودآباد زیر نظر شرکت ملی نفت ایران باقی ماند.
این مجتمع متعلق به بیش از 180 هزار نفر از کارکنان صنعت نفت و خانوادههای آنان است؛ افرادی که اغلب دور از خانواده خود در بیابانها و سکوهای دریایی به کار و خدمت مشغول هستند و هر چند سال یکبار میتوانند چند روزی را در یک مجتمع رفاهی دور یکدیگر جمع شوند. سایر نهادهای اقتصادی نیز از چنین امکاناتی برخوردار هستند ولی وقتی بخواهیم شرکت ملی نفت را با سایر شرکت های ملی نفت حوزه خلیج فارس مقایسه کنیم متوجه خواهیم شد این مجتمع کمترین امکانی است که در اختیار کارکنان نفت قرار میگیرد. شرکت ملی نفت امکانات کشورهای حوزه خلیج فارس را نمی تواند برای کارکنان خود مهیا کند مانند سفرهای تفریحی خارج از کشور و دائر کردن مراکز تفریحی در شهرهای مدرن اروپا و آمریکا.
قطر، کویت و عربستان چنان امکاناتی را برای کارکنان خود تدارک دیده اند که محمودآباد در برابر آن شوخی بیش نیست زیرا آنها به اهمیت کارکنان خود در پیشرفت و توسعه خود آگاهند و همه شرایط را برای آنها فراهم میکنند تا مشکلی در روند درآمدزایی شان بوجود نیاید. با این مقدمه به معرفی محمودآباد میپردازیم.
*چرا محمودآباد؟
هرچند مجتمع تفریحی محمود آباد یکی از امکاناتی است که شرکت ملی نفت ایران برای کارکنان این صنعت در نظر گرفته است ولی تعداد اندکی از کارکنان با فلسفه وجودی،تاریخچه، امکانات و جزئیات آن آشنایی دارند که در این گزارش سعی شده است تصاویر و پرسش های مطرح در این باره منتشر شده تا به سوالات بسیاری از کارکنان صنعت نفت پاسخ داده شود.
*نیاز به مراکز تفریحی
اصولا فراهم آوردن امکانات تفریحی برای کارکنان صنعت نفت در جهان پدیدهای مرسوم و رایج است؛ افرادی که بیش از 60 درصد از درآمد کشور را رقم زده و در مناطق صعب العبور و سخت جغرافيايي به کار و تلاش مشغول هستند تا کشور دچار اختلال جدی نشود. آنها با تاسیسات و امکاناتی دست و پنجه نرم میکنند که سرمایههای هنگفت کشور هستند لذا تصمیم گرفته شد جهت ايجاد جذابيت و پاداشهاي مثبت براي جذب كارگران ، كارمندان و مهندسان به اين صنعت امتيازات رفاهي و اجتماعي براي آنها و خانوادههایشان در نظر گرفته شود.
ايجاد مجتمع رفاهي محمودآباد منبعث از همان سياست بوده كه حدود نیم قرن از آن گذشته است. البته باید گفت که در در بیشتر مناطق عملیاتی امکانات رفاهی و تفریحی برای کارکنان صنعت نفت ایجاد شده است ولی مجتمع تفریحی محمود آباد جنسش متفاوت از آنهاست و تقریبا یکی از امکاناتی است که نفتی ها دوست ندارند آنرا از دست دهند.
*کلنگ محمود آباد
سال 1339 بود که زمین 250 هکتاری محمودآباد خریداری شد و در همان سال اتاق های چوبی برای اردوی فرزندان كاركنان ساخته شد.
استقبال از این اتاق های چوبی غیرقابل انتظار بود لذا تصمیم گرفت شد حدود 100 ويلای سيماني طی سال های 1341 تا 1343 جهت استفاده خانواده كاركنان صنعت نفت احداث شود. توسعه محمودآباد با توجه به استقبال کارکنان سرعت بیشتری گرفت و طرح هایی برای ساخت برج های تفریحی مطرح شد. نهایت بحث ها در شرکت ملی نفت، به این نقطه رسید که مطالعه احداث این برج ها از سال 1345 آغاز شود.
تا پیش از پیروزی انقلاب اسلامی ایران تقریبا 70 درصد کار تمام شده بود و پس از پیروزی انقلاب، شرکت ملی ساختمان نفت باقیمانده این پروژه بزرگ را به اتمام رساند. شهریور 1371 اولین میهمانان رسمی در برج «یاس» مستقر شدند ولی تا تکمیل کل پروژه کمی فاصله افتاد ولی در سال 1374 کل پروژه به اتمام رسید و مورد بهره برداری قرار گرفت.
مهمترین دلیل در تاخیر بوجود آمده برای اتمام پروژه شرایط سخت اقتصادی کشور و کاهش درآمدهای نفتی بود که پس از ثبات نسبی در اواخر دهه 60، این پروژه با جدیت بیشتری دنبال شد.
*امکانات محوود آباد
شاید برای نفتی ها جالب باشد که بدانند این مجتمع 509 واحد اقامتي دارد که شامل برج ها و ويلاهاست. این مجتمع 4 رستوران را در خود جای داده است که شامل فست فود، چايخانه، سفره خانه جنگلی و ويلا برج است.
همچنین بازارچه با غرفه های متنوع نظير سوپر ماركت، پوشاك، لوازم بهداشتی، لوازم ورزشی، صنايع دستی و... میهمانان را برای خروج از مجموعه بی نیاز کرده است.
امکانات ورزشی مطلوبی نیز در این مجتمع تعبیه شده است که از جمله می توان به سالن های ورزشی آقايان و بانوان،پينت بال، كارتينگ، چهار چرخ موتوری، پيست دوچرخه سواری و سواركاری، پلاژهای شنا اشاره کرد.
مراكز فرهنگی نظير نمازخانه، كتابخانه، كافی نت، ايستگاه های هنری و سرگرمی، امور فرهنگی، سبنما، نجوم و آسمان نما و سرزمين بازی هم بخوبی توانسته نیازهای فرهنگی خانواده ها را پوشش دهد.
کسانی که با خودروی شخصی شان راهی محمود آیاد شده اند حتما از کیفیت کارواش محمودآباد رضایت دارند.
در کنار کارواش این مجتمع امکانات دیگری مانند خشكشويی، شبكه های تلويزيونی داخلی،آی پی تی وی ، اينترنت بی سيم ، سالن های اجلاس هم وجود دارد که این مجتمع را به یکی از کاملترین مجتمع های رفاهی ایران تبدیل کرده است.
اماكن ديدنی نظير سايت گياهان دارويی و گلخانه مكانيزه، گياهان آپارتمانی، نمايشگاه گل كاكتوس و تفرجگاه ساحلی، پارك های جنگلي و... هم جاذبه دیگری است که توجه میهمانان را به خود جلب می کند.
طبق آمارهای موجود، محمود آباد سالانه 60 هزار نفر میهمان دارد که اغلب نفتی هستند.این مجتمع خودگردان است لذا در صورت درخواست استفاده غیرنفتی ها از این مجتمع، پس از بررسي و هماهنگي قراردادی بر حسب مقررات منعقد می شود که پس از آن این امکان برای غیر نفتی ها فراهم است.
*سهمیه ها
مهمترین پرسش نفتی ها این است که پس چه موقع نوبت استفاده ما از این مجتمع فرا می رسد. برای پاسخ به این پرسش باید گفت بر اساس واحدهاي قابل واگذاری و آمار استخراجی كاركنان از سيستم جامع نيروی انسانی، سهميه ها تعيين و حداقل يكماه قبل از شروع دوره اعلام رسمی مي شود.
البته ذکر این نکته ضروری ایت که با توجه به تاكيد وزیر نفت و مديرعامل شركت ملي نفت سهميه فصل تابستان شركت ها و مديريت هايی كه در مناطق عملياتی فعاليت دارند 70 درصد كل سهميه بر اساس شاغلان در مناطق مذكور محاسبه و تقسيم بندی مي شود. در خصوص ساير فصول به نسبت آمار پرسنل بصورت مساوی اقدام خواهد شد. پرسنل رسمی، پيمانی و قرارداد معين افرادی هستند که می توانند از امکانات محمودآباد استفاده کنند.
*بیشترین میهمانان
بهتر است بدانیم با توجه به اينكه شركت ملي نفت ايران به عنوان شركت مادر در وزارت نفت فعاليت مي كند و همچنين تعداد بسيار زياد شركت تابعه اين شركت هستند،بيشترين حجم ميهمانان مجتمع مربوط به شركت ملی نفت است.
*استاندارد انتظار
انتظار استفاده براي فصل نوروز و تابستان حداقل 5 سال و براي غير فصل حداقل 3 سال است. مدیریت پشتیبانی شرکت ملی نفت که حالا به معاونت عملیات غیرصنعتی تغییر ساختار داده است، در سال هاي اخير با ارسال نامه های مختلف به مديريت ها و شركت ها اعلام كرده است كسانی كه طي 15 سال گذشته از مجتمع نكرده اند بدون نوبت و خارج از سهميه مي توانند از مجموعه استفاده کنند.
در صورتي كه هر یک از کارکنان صنعت نفت طي 15 سال گذشته نتوانسته از مجتمع استفاده کند مي تواند با مراجعه به واحد خدمات رفاهي شركت متبوعه و يا اين معاونت بدون نوبت و خارج از سهميه به مجتمع سفر کند.
*مدت استفاده
کسانی که قصد سفر به این مجتمع را دارند حتما می دانند در فصل بهار و بویژه تعطیلات نوروزی می توانند 4 روز و 3 شب در این مجتمع اقامت کنند و براي ساير دوره ها 6 روز و 5 شب در نظر گرفته شده است.
*وزرا و مدیران به محمود آباد سفر می کنند؟
پیگیری های
ميزنفت نشان می دهد با توجه به برنامه ريزي و هماهنگي های موجود، برای مدیران ارشد صنعت نفت و وزیر نفت دعوتنامه هایی ارسال می شود تا با سفر به محمودآباد از واحدهای اقامتی مدیریتی استفاده کنند.
البته با توجه به حجم بالاي فعاليت كاری وزیر نفت و تعدادی از مدیران معمولا به ندرت پيش مي آيد كه بتوانند از مجتمع استفاده کنند.
*سهمیه صندوق ها
مديران سابق نفت و كليه كاركنان بازنشسته صنعت نفت از طريق صندوق هاي بازنشستگی سهميه دريافت كرده و مي توانند از مجتمع استفاده کنند. وزرای سابق نفت نيز در صورت درخواست میهمان محودآباد خواهند بود.
*پیک میزبانی
اصولا نوروز و تابستان یعنی هفته هاي آخر مرداد و شهريور ماه اوج شلوغی محمود آباد است. البته در ساير ايام که چند روز تعطیلی وجود دارد محمودآباد شلوغ می شود. اگر بدنبال سکوت و آرامش بیشتر هستید حتما برای فصل زمستان درخواست دهید که فصل خلوتی به شمار می رود.
*اتاق ها
اتاق ها و واحدهای این مجتمع به تك اتاق، يك خواب، دو خواب، سه خواب و چهارخوابه تقسیم می شوند و متراژشان از 20 متر الي 80 متر است که بسته به تعداد افراد، امكانات تجهيز شده است.
*انتخاب طبقات
قطعا همه دوست دارند در طبقات بالایی برج ساکن شوند تا دریا و محیط مجتمع را با چشم اندازی بکر تماشا کنند. اینکه میهمانان در چه طبقه ای و در چه چشم اندازی ساکن شوند به خالی بودن واحدها بستگی دارد و اصولا اینطور نیست که برخی واحدها برای افرادی خاص در نظر گرفته شود کما اینکه در طبقات بالا کارمندان و مدیران در همسایگی هم قرار گرفته اند.
اینکه چه کسی در چه اتاقی ساکن شود به تعداد افرادی بستگی دارد که میهمان مجتمع هستند.
*سفر مقامات غیر نفتی
اگر به محمود آباد سفر کرده اید شاید با شخصیت های سیاسی و مقامات لشگری و کشوری مواجه شده باشید و تعجب کنید این مقامات در محمودآباد چه می کنند.
رسم بر این است که معاونت پارلمانی یا بخش های مرتبط با سایر نهادهای بیرونی نفت اگر بخواهند امکاناتی را برای نمایندگان مجلس یا سایر مقامات تدارک ببینند درخواست خود را ارائه داده و با هماهنگی صورت گرفته با وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی نفت و کسب مجوزهای لازم، آنها را به محمودآباد دعوت می کنند.