۰

عربستان تنها تر از همیشه

هنگامی که شاهزادگان سعودی سرمست از ذخایر سرشار ارزی خود٬ در حال تاخت و تاز در عرصه فروش نفت در بازار جهانی بودند، با دست و پا کردن ائتلافی از حدود ۱۰ کشور عربی و غیر عربی و با حمایت آمریکایی ها آتش جنگ ضد کشور مسلمان یمن را شعله ور کردند.
ملک سلمان بن عبدالعزیز - عصر نفت
ملک سلمان بن عبدالعزیز - عصر نفت
به گزارش ميزنفت ، سعودی ها هرگز روزی را پیش بینی نمی کردند که حتی در میان کشورهای دوست خود تنها بمانند و حتی از سوی کشورهایی که به امید آنها ائتلافی را برای حمله به یک کشور همسایه تشکیل دادند٬مورد بی مهری قرار گیرند.

امارات، قطر، کویت، بحرین، مصر، سودان، اردن، مغرب، پاکستان و ترکیه که بعدها اعلام کرد از عربستان در حمله به یمن حمایت می کند٬ کشورهایی هستند که عربستان با اتکای به آنها، حمله به یمن را شروع کرد.

پاکستان یکی از کشورهایی بود که عربستان به طور جدی روی آن به خصوص روی پیاده نظام این کشور برای ورود به جنگ یمن، حساب باز کرده بود اما این کشور از همان ابتدا اعلام کرد که در ائتلاف حمله به یمن نیرو به این کشور نمی فرستد.
امارات که یکی از پایه های اساسی این ائتلاف بود بعدها راه خود را از سعودی ها جدا و رسما اعلام کرد که نیروهای خود را از یمن خارج می کند و این کار را عملی کرد.

مصری ها اگر چه برای دریافت کمک های اقتصادی از عربستان تا مدتی حضور خود را در لفافه دفاع از کشورهای عربی در اما و اگر سپری کردند اما در هفته های اخیر نشان دادند که سعودی ها را در اصل همراهی نمی کرده و از این پس نیز راه خود را جدا می کنند.

سلطان نشین عمان که عضو شورای همکاری خلیج فارس است٬ از همان ابتدای تشکیل ائتلاف، انصراف خود را از حضور در آن اعلام کرد و ترکیه نیز پس از انتشار اخباری در زمینه مشارکت سعودی ها در کودتای نافرجام این کشور، راه خود را از آنها جدا کردند.

دیگر کشورها مثل اردن، مراکش و کویت نیز از همان آغاز حمله به یمن حضور فعالی در این ائتلاف نداشتند بنا براین دراین روزهای تنهایی، فقط عربستان مانده و جنگنده هایی که آنها را نیز خلبان های استیجاری از کشورهای خارجی برای حمله به موسسات غیرنظامی مثل تالار بزرگ عزاداری در صنعا که بیش از ۷۰۰ کشته و زخمی بر جای گذاشت، به پرواز در می آورند.

اختلاف عربستان سعودی با برخی کشورها مثل مصر، سلطان نشین عمان و امارات به قدری افزایش یافته که تحلیلگران سیاسی در رسانه های این کشورها نیز از آن سخن رانده اند .

مصر در نشست اخیر در باره اوضاع سوریه در اقدامی غیرمنتظره برای سعودی ها به قطعنامه پیشنهادی روسیه در شورای امنیت رای مثبت داد تا عربستان سعودی را تنها تر از همیشه در بحران های منطقه ای که زاییده افکار وهابیت در راستای تفرقه افکنی در منطقه و جهان است، تنها بگذارد.

مصری ها نیز مانند بسیاری از کشورهای منطقه مثل ایران و روسیه بر خلاف عربستان بر این عقیده هستند که بحران سوریه راه حل نظامی ندارد بلکه باید آن را از راه های سیاسی و گفت وگو حل و فصل نمود در حالی که سعودی ها تنها به رفتن بشار اسد رئیس جمهوری قانونی مردم سوریه با هر طریقی حتی با زور اسلحه تاکید داشته اند.

سعودی ها خود را از سوی عمانی ها نیز مورد بی مهری می بینند و معتقدند که آنها نه تنها از ائتلاف این کشور علیه یمن حمایت نکرده و به آن نپیوستند بلکه حتی در این غائله، طرف انصارالله را نیز گرفته اند.
اماراتی ها نیز که همراه سرسخت سعودی ها در بیشتر حملات هوایی به یمن بوده اند٬در میانه راه اعلام کردند که ماموریت نیروهای این کشور در یمن به پایان رسیده و در پی آن بیش از ۸۰ درصد نیروهای خود را از خاک این کشور خارج کردند تا عملا عربستان را در ادامه مسیر در باتلاق یمن تنها بگذارند.

آمریکایی ها نیز که با ارائه کمک های اطلاعاتی و تسلیحاتی به عربستان برای حمله به یمن چراغ سبز نشان داده بودند٬ بارها اعلام کرده اند که با حمله و جنایات های جنگی عربستان در یمن موافق نیستند و در پی دست برداشتن از حمایت آل سعود در برخی سیاست های منطقه ای آنها هستند.

تیره شدن روابط آمریکا و عربستان از ماهها قبل آغاز شد به خصوص پس از انتشار نتایج کمیته ویژه تحقیق کنگره این کشور که دست داشتن برخی شاهزادگان سعودی در عملیات تروریستی ۱۱ سپتامبر آمریکا را مورد تایید قرار می داد.

۱۵ تن از ۱۹ عامل عملیات تروریستی ۱۱ سپتامبر عربستانی بوده و با برخی شاهزادگان سعودی در ارتباط بودند. ناگفته نماند که اسناد این دخالت بیش از ۱۴ سال از سوی آمریکایی ها برای استفاده و بهره برداری های سیاسی و تامین منافع آمریکا در منطقه مخفی نگاه داشته شده بود و در چند ماه اخیر و پس از وتوی طرح جاستا توسط اوباما ٬مجددا مورد تاکید نمایندگان مجلس این کشور قرار گرفت و اسناد آن منتشر شد که یک رسوایی بزرگ برای عربستان به عنوان صادر کننده تروریسم به جهان به شمار می آید.

آنچه که این روزها عربستانی ها را بیش از هر زمان دیگر متعجب کرده٬ جبهه گیری های مقام های مصری در قبال سیاست های آنها است به خصوص در قبال تحولات سوریه که در جبهه مقابل آنها در کنار روسیه و ایران قرار گرفته است و در زمینه یمن نیز نظر موافقی با حمله سعودی ها نداشته اند.

عبدالفتاح السیسی رئیس جمهوری مصر هفته گذشته اعلام کرد که این کشور سیاست مستقلی را دنبال می کند.این سخنان السیسی در واقع به مخالفت غیرمستقیم با سیاست های سعودی ها اشاره دارد که با اعمال فشار بر قاهره قصد دارند این کشور را با خود همراه و در ورطه بحران های منطقه ای غرق نمایند.

امین اسکندر وزیر خارجه اسبق مصر نیز اعلام کرد که دولت و ملت سوریه خط قرمز دولت مصر است.او همچنین تاکید کرد که عربستان سعودی حامی تروریسم است که جایگاهی غیر واقعی از خود ترسیم کرده است.

وی افزود: درباره تحولات اخیر باید گفت که اولا عربستان سعودی، ائتلاف موسوم به مقاومت بر ضد تروریسم را در زمانی تشکیل داد که دوست و دشمن می دانند عربستان خود سازنده تروریسم است ٬ دوم اینکه عربستان سعودی خود را در وزن و جایگاهی غیر واقعی قرار داده در حالی که در این اندازه نیست که شایستگی نقش آفرینی داشته و مانند ایران یا شبیه آن باشد.

این روند افزایش تنش بین مصر و عربستان به خصوص در فضای سیاسی و رسانه ای تا حدی پیش رفته که برخی تحلیلگران سیاسی، قطع روابط دیپلماتیک بین ریاض – قاهره را نیز بعید نمی دانند.

اگر این روند تنهایی عربستان از سوی کشورهای غربی و بخصوص عربی که زمانی دوست و همراه این کشور در منطقه و جهان بودند و عربستان در سایه این کشورها، خود را رهبر جهان اسلام و عرب می دانسته، ادامه یابد زنگ تنهایی عربستان در سراشیبی سقوط به صدا درآمده و مسلمانان جهان به زودی صدای این زنگ بزرگ را خواهند شنید.


منبع : ایرنا
دوشنبه ۲۶ مهر ۱۳۹۵ ساعت ۱۱:۵۳
کد مطلب: 15202
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *