۰
نیویورک تایمز بررسی کرد:

بازار در راهرو اختلاف تهران - ریاض

آنچه که در حال حاضر در کانون بحث ها قرار دارد این است که خاورمیانه به شدت پیچیده و آشفته در حال حاضر در چه شرایطی قرار دارد.» تنش ها بین ایران و عربستان سعودی ممکن است نشان دهنده آشفتگی قابل توجه در سازمان کشورهای صادر کننده نفت -اوپک- باشد.
بازار نفت - میز نفت
بازار نفت - میز نفت
به گزارش ميزنفت ، نیویورک تایمز در گزارشی به بررسی تاثیر نزاع ایران و عربستان سعودی بر بازار نفت پرداخت. در این گزارش به قلم استنلی ریدجان آمده است: در پی نگرانی های سرمایه گذاران درباره تنش ها در منطق خاورمیانه ‍[غرب‌ آسیا]، بهای نفت در بازارهای جهانی سریعا با افزایش همراه شد.

بر اساس این گزارش، مناقشه فزاینده بین عربستان سعودی و ایران سبب نگران شدن سرمایه گذاران شد و به همین دلیل بهای نفت در بازار اروپا افزایش یافت. در گذشته، تشدید تنش ها در منطقه خاورمیانه سبب می شد بهای نفت با افزایش همراه شود اما به نظر می رسد سرمایه گذاران این روزها اساسا بر عرضه بیش از اندازه نفت در بازارهای جهانی متمرکز شده اند. در حالی که مازاد عرضه در بازارهای جهانی وجود دارد، حتی بزرگترین تولید کننده نفت یعنی عربستان سعودی توانایی محدودی برای تأثیر گذاری بر بهای نفت دارد.

واکنش نسبی قیمت های نفت به تنش بین دو تولید کننده بزرگ نفتی در جهان نشان می دهد پویایی بازار نفت طی دو سال گذشته به شدت تغییر یافته است. در سطح گسترده تر، دلالان بر ارقام اقتصادی چین متمرکز هستند، جایی که بازارهای سهام در روز دوشنبه با کاهش شدیدی رو به رو شد.

نشانه های رکود در چین -بزرگترین اقتصاد جهان پس از آمریکا- بر بهای اقلام مختلف از جمله نفت تأثیر گذار است.
اما با گذشت زمان، بهای نفت برنت دریای شمال برای تحویل در ماه فوریه، با 6 سنت کاهش بشکه ای 37 دلار و 22 سنت معامله شد. این در حالی است که بهای نفت برنت در روز دوشنبه با افزایش 4 درصدی مواجه شده بود.

در آمریکا، بهای نفت خام برای مدتی، کمی بیش از 38 دلار داد و ستد شد اما در نهایت بر روی بشکه ای 36  دلار و 76 سنت ایستاد. با وجود کاهش شدید بهای نفت در بازارهای جهانی طی دو سال گذشته، مناقشه بین دولت های ایران و عربستان سعودی تشدید شده است و منطقه خاورمیانه [غرب‌ آسیا] -که تقریبا یک سوم نفت جهان را تولید می کند، همچنان منطقه ای پر نوسان است.

ریچارد مالینسون تحلیل گر در موسسه انرژی اسپکتس Energy Aspects -که یک شرکت تحقیقاتی درباره بازار در لندن است- اعلام کرد:‌ «آنچه که در حال حاضر در کانون بحث ها قرار دارد این است که خاورمیانه به شدت پیچیده و آشفته در حال حاضر در چه شرایطی قرار دارد.» تنش ها بین ایران و عربستان سعودی ممکن است نشان دهنده آشفتگی قابل توجه در سازمان کشورهای صادر کننده نفت -اوپک- باشد.

کشورهای عضو اوپک به جای همکاری با یکدیگر برای محدود کردن تولید و افزایش بهای نفت، در تلاش برای کاهش دادن بهای نفت برای جلب مشتریانی همانند چین و هند هستند. تحلیل گران در سیتی گروپ روز دوشنبه در بیانیه ای برای مشتریان اعلام کردند در حال حاضر این موضوع مطرح است که «برنده کشوری است که سهم بیشتری را در بازار از آن خود می کند و بازنده کشوری است که در این روند ناکام می ماند.»

ایران به همراه ونزوئلا خواستار کاهش تولید نفت با هدف افزایش بهای آن در بازارهای جهانی شده است و این در حالی است که کشورهایی همانند عربستان سعودی و هم پیمانان عربش همانند کویت و امارات متحده عربی با این ایده مخالف هستند. با وجود کاهش بهای نفت در بازارهای جهانی، اعضای اوپک در نشست اخیر خود -که در اوایل ماه دسامبر برگزار شد- نتوانستند بر سر برخی موضوعات مهم از جمله سقف تولید نفت به توافق برسند.

بوشان بحری تحلیل گر موسسه آی اچ اس که در واشنگتن مستقر است، اعلام کرد:‌ «توافق برای کاهش تولید تقریبا یک سال است که در اوپک به فراموشی سپرده شده است. اختلاف نظرهای اخیر سبب شده است به این نتیجه برسیم که آنها به این زودی ها نمی توانند بر سر این موضوع به توافق برسند.»

سوال مهمی که هم اکنون درباره بازارهای جهانی نفت مطرح است این است که چگونه اوپک با افزایش صادرات نفت ایران برخورد خواهد کرد زیرا انتظار می رود با برداشته شدن تحریم های غرب علیه ایران بر سر برنامه هسته ای اش، ایران تولید نفت خود را افزایش دهد.

از سال 2010 که اعمال تحریم ها سبب محدود شدن صادرات نفت ایران شد، تولید نفت ایران حدود 800 هزار بشکه در روز کاهش یافت و به حدود 2 میلیون و 900 هزار بشکه در روز رسید. در حال حاضر چین، هند، ترکیه ، کره جنوبی و ژاپن خریدار نفت ایران هستند.

بخش قابل توجهی از تولید نفت ایران سریعا به حالت اولیه باز خواهد گشت. این در حالی است که تحلیل گران می گویند افزایش قابل توجه تولید نفت ایران به این موضوع بستگی دارد که تهران در جذب سرمایه خارجی به منظور به روز کردن زیرساخت های فرسوده نفتی خود تا چه حد موفق خواهد بود.

در سال های اخیر، تأثیر تولیدکنندگان خاورمیانه بر بازار به سبب عوامل بسیاری کاهش یافته است از جمله افزایش تولید نفت در دیگر مناطق به ویژه در آمریکا که به سبب تولید نفت شیل به یک تولید کننده مهم نفتی تبدیل شده است.

تحلیل گران اعلام کردند آمریکا در مواجهه با کمبود نفت یا افزایش بهای آن در بازارهای جهانی می تواند در زمانی نسبتا سریع با افزایش حفاری ها نفت خود را روانه بازار کند. مایکل لینچ رئیس موسسه تحقیقاتی اقتصاد و انرژی راهبردی اعلام کرد: «افزایش تولید نفت شیل به صورت قابل توجهی سبب کاهش نگرانی ها درباره اتکا به تولید کنندگان نفتی در خاورمیانه برای تأمین تقاضای جهانی برای نفت شده است.

یک عامل دیگر این است که گرم شدن هوا در بیشتر مناطق جهان طی ماه های اخیر بر بهای نفت و گاز طبیعی تأثیر گذاشته است، دو ماده ای که از آنها برای گرمایش استفاده می شود. مناقشه بین عربستان سعودی و ایران همچنین ممکن است بر دیگر درگیری ها در منطقه همانند درگیری ها در یمن -که با عربستان سعودی هم مرز است - و همچنین بر جنگ داخلی در سوریه تأثیر بگذارد.

همچنین در این باره نگرانی وجود دارد که این تنش ها ممکن است بر خطوط کشتی رانی در خلیج فارس یا تنش ها در عراق تأثیر بگذارد، کشوری که به دومین تولید کننده بزرگ اوپک پس از عربستان سعودی تبدیل شده است.
اما در حال حاضر، به نظر می رسد دست کم سرمایه گذاران بخش انرژی بر این باورند که تأثیرات ژئوپلتیکی مناقشه بین ایران و عربستان سعودی هر چه که باشد، بهای نفت در بازارهای جهانی همچنان ارزان خواهد بود.



در این باره بیشتر بخوانید :

نفت عامل تنش ایران و عربستان

ایران گربه سیاه نفت عربستان

اتحاد ایران-روسیه برای مهار عربستان

توطئه جدید نفتی عربستان علیه ایران

عجم - عرب نفتی

چراعربستان تولیدنفت خود راکاهش نمی‌دهد

عربستان مقصر اصلی کاهش قیمت نفت
پنجشنبه ۱۷ دی ۱۳۹۴ ساعت ۱۱:۵۵
کد مطلب: 11339
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *