به گزارش
ميزنفت ، روزنامه نیویورک تایمز در گزارشی در پایگاه اینترنتی خود نوشت: اعدام (آیت الله) نمر باقر النمر، روحانی پرطرفدار شیعه و 46 زندانی دیگر در روز شنبه، بدترین راهی بود که عربستان می توانست در پیش گیرد. با توجه به پیامدهای این اقدام، می توان پیش بینی کرد که عربستان و خاورمیانه سالی تاریک و پرهیاهو را پیش رو دارند. نمی توان تصور کرد حاکمان سنی عربستان به برانگیخته شدن احساسات شیعیان منطقه پس از اعدام این 47 نفر واقف نبودند.
حتی شاید آنها برای منحرف کردن توجه از مشکلات اقتصادی داخلی و سرکوب ناراضیان، روی واکنش های شدید به اعدام این افراد در ایران و دیگر نقاط منطقه و جهان حساب کرده بودند. ائتلاف دیرینه آمریکا با آل سعود باعث نشد که دولت باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا کاری کمتر از محکومیت آشکار این اقدام احمقانه و خطرناک کند. وی حتی روز دوشنبه از هر دو طرف خواست خویشتنداری کنند.
پیامد فوری اعدام ها در عربستان، بروز ناگهانی خصومت بین ریاض و تهران بود. هر یک از این دو رقیب منطقه ای، از یکی از طرف های درگیری در سوریه و یمن حمایت می کنند. ایرانی ها که از اعدام این روحانی شیعه به خشم آمده بودند، ناگهان به سفارت عربستان در تهران حمله کردند و آن را به آتش کشیدند.با اینکه مقامات ایران این اقدام را محکوم، و معترضان را دستگیر کردند، عربستان و متحدان سنی آن در بحرین، سودان و امارات متحده عربی به سرعت روابط خود را با ایران قطع یا محدود کردند.
در نتیجه این تحولات، تلاش های بین المللی برای پایان دادن به درگیری ها در سوریه و یمن، و مبارزه با دولت اسلامی (گروه تکفیری صهیونیستی داعش) و دیگر سازمان های تروریستی تحت تاثیر منفی قرار می گیرد. همین چند هفته پیش، سلسله مذاکراتی به رهبری آمریکا، روسیه، و با حضور وزیران امور خارجه ایران و عربستان، قدرت های رقیب را برای تبادل نظر درباره ارائه نقشه راه برقراری صلح در سوریه، پای یک میز نشاند. اما روز شنبه پس از اعلام خبر اعدام ها در عربستان، سعودی ها به آتش بس متزلزل در یمن پایان دادند.
درآمد عربستان به خاطر کاهش طولانی مدت قیمت نفت -که بخشی از آن ناشی از پافشاری رژیم آل سعود بر حفظ سطح تولید نفت خود است-، به شدت کاهش یافته است. به همین علت دولت عربستان بودجه برنامه های اجتماعی را کاهش داده است. اعدام ها در این کشور موجب بروز بحران فرقه و منحرف شدن توجه از خشم ناشی از کاهش بودجه برنامه های اجتماعی شد. در عین حال، اعدام این افراد به منزله هشدار ملموس به منتقدان درباره عواقبی بود که پیش رویشان است.
با این همه، این اعدام ها از عربستان دور از انتظار نبود. این کشور به علت اجرای قوانین سختگیرانه اسلامی و سرکوب زنان و پیروان مذاهب دیگر سابقه نقض شدید حقوق بشر را دارد. اقدامات این رژیم از زمان بهار عربی تاکنون سرکوبگرانه تر شده است.
بنا بر اعلام دیده بان حقوق بشر، اعدام گروهی اخیر در عربستان در حالی انجام شد که این کشور در سال گذشته 158 نفر را اعدام کرد. این رقم، بیشترین تعداد اعدام ها در عربستان در سال های اخیر محسوب می شود که به طور عمده بر اساس قوانین غیرشفاف و محاکمه های نامعتبر اجرا شده است. نمر باقر النمر منتقد شدید رژیم، و مدافع حقوق اقلیت شیعه استان شرقی عربستان بود، و از اقدامات خشونت آمیز حمایت نمی کرد.
اوضاع و واقعیت های دشوار، پیچیده و ناآرام موجود در خاورمیانه ایجاب می کند که آمریکا و اتحادیه اروپا بر اساس معیارهای اخلاقی با متحدان خود برخورد کنند.
در این باره بیشتر بخوانید :
همه چیز درباره قطیف
وضعیت ویژه در مناطق نفتخیز عربستان
تقلای ریاض برای مقابله با ظهور قدرت ایران
17 حقیقت از جامعه سعودی
تنش بین تهران و ریاض قیمت نفت راافزایش داد
ایران گربه سیاه نفت عربستان
عجم - عرب نفتی
بهای نفت به روزهای قبل بازگشت
نفت عامل تنش ایران و عربستان