به گزارش
ميزنفت ، دولت ميخواهد روي بودجه 95 قمار نفتي كند، بنابراین دولتمردان روي نفت 40 دلار تأكيد دارند در حالي كه دود تصميمهاي غيركارشناسي سال گذشته براي نفت امسال، كسري حدود 50 هزار ميليارد توماني بودجه را رقم زده است.
پاييز سال 93 و در بحبوحه كاهش قيمت نفت، كارشناسان و مراكز مطالعاتي به دولت هشدار دادند قيمت نفت را در بودجه 50 دلار در نظر بگيرند، اما تصميمگيران دولت ترجيح دادند اين رقم را 72 دلار تعيين كنند. قيمتها روز به روز كاهش يافت و كسري بودجه پاستورها را دچار دردسر بزرگي كرد كه مولود آن، بازي با نرخ ارز شد.
دولتيها ميگويند همه پيشبينيها حاكي از تثبيت قيمت نفت در بازه قيمتي 70 تا 80 دلار بود، بنابراين اين رقم درست انتخاب شده بود، در شرايطي كه اسناد نشان ميدهد يكي از مؤسسات مهم مطالعاتي كشور در نامهاي به مسئولان نسبت به كاهش شديد قيمت نفت هشدار داده بود اما طبق معمول در خاك ناديده گرفتن، بلعيده شد.
اشتباه بزرگ وزارت نفت در پيشنهاد قيمتي خود در بودجه سال 94 انتقادات بسياري را دربرداشت و دولت را در معرض انتقادهاي فراواني قرار داد، چراكه كاهش قيمت نفت و پيشبينيهاي صاحبنظران و مؤسسات داخلي و خارجي نشان ميداد دولت «ريسك شكست» كرده است. كسري بودجه ميهمان بودجه 94 شد و حالا قرار است با قيمتي كه وزارت نفت در نظر دارد همچنان در خانه بودجه بماند.
معاون سابق وزير نفت ميگويد
قيمت نفت براي بودجه سال آينده 35 دلار در نظر گرفته ميشود. منصور معظمي در كنفرانس صادركنندگان فرآوردههاي نفتي با بيان اينكه دولت در لايحه پيشنهادي بودجه سال آينده نفت بشكهاي 35 دلار در نظر گرفته است، گفت: برآورد دولت براي تحقق درآمدهاي نفتي براي سال 95 حدود 22 ميليارد دلار است كه با توجه به شرايط فعلي بازار نفت، پيشبيني ميشود اين ميزان درآمد نفتي محقق نشود.
مشاور وزير نفت و رئيس كميسيون انرژي اتاق بازرگاني تهران با اعلام اينكه قطعاً شرايط بازار نفت و قيمت نفت خام در بازار در سال آينده تفاوتي با شرايط فعلي در سالجاري نخواهد داشت، تصريح كرد: دولت قصد دارد سال آينده بخش عمدهاي از درآمدهاي خود را از منابع ديگري همچون اخذ ماليات كسب كند. برآورد دولت براي تحقق درآمدهاي مالياتي در سال 95 حدود 85 هزار ميليارد تومان است.
با اين حال وزير نفت با تأكيد بر اينكه در بودجه سعي شده قيمتي كه پيشنهاد ميشود نزديكترين عدد به بازار باشد، اظهار كرد: پيشنهادي براي قيمت 35 دلاري براي نفت در بودجه سال 95 ارائه نشده است؛ چيزي كه فعلاً تا اينجا مطرح شده 40 دلار است منتها بايد ببينيم در بازار چه پيش ميآيد، ما نميتوانيم از قبل علائم بدي به بازار بدهيم، بنابراين سعي شده قيمت نزديكترين عدد به بازار باشد. وزير نفت درباره تحقق درآمدهاي نفتي در بودجه امسال نيز گفت: تا چند ماه اول امسال قيمت نفت روي 54 دلار بود و رقم صادرات هم كمي بيشتر از رقمي بود كه در مجلس در نظر گرفته بودند.
*بازار چه ميگويد؟
وضعيت بازار بحراني است، ميزان مازاد عرضه به 3 ميليون و 600 هزار بشكه رسيده است و در اين ميان ايران هم ميخواهد صادرات نفت خود را دو برابر كند. تقاضا براي نفت كاهش خواهد يافت و رقابت كشورهاي توليدكننده نفت به روند سقوط قيمتها كمك خواهد كرد.
كشورهاي بزرگ نفتي با توجه به ذخاير ارزي خود ميگويند ميتوانند با اين شرايط بسازند، اما وضعيت روز به روز در حال وخيمتر شدن است. هر يك از كشورها سوزن كاهش توليد را به ديگري ميزنند و سفت كردن شيرهاي نفت خود را منوط به اقدام ساير كشورها كردهاند. از آنجا كه جنگ «پارتيزاني» در بازارها افزايش يافته، هيچ راه «كلاسيكي» در دسترس نيست و تقريباً همه مؤسسات معتير بينالمللي از كاهش قيمت نفت تا 20 دلار خبر ميدهند. به عنوان نمونه
آژانس بينالمللي انرژي پيشبيني كرد، با افزايش يك ميليون بشكه به صادرات نفت ايران در سال 2016، قيمت نفت پنج تا 15 دلار كاهش مييابد.
هماكنون قيمت نفت ايران به زير 30 دلار رسيده است كه با توجه به كاهش بيشتر قيمت با توجه به دو برابر شدن صادرات اين رقم با كاهش بيشتري همراه خواهد شد و با وجود افزايش دو برابري توليد نفت ميزان درآمدها تقريباً ثابت خواهد بود.
با توجه به مازاد عرضه و ذخيرهسازي نفت در كشورهاي مصرفكننده نفت، به هيچ عنوان نميتوان اميدي به افزايش قيمت طلاي سياه بست. در اين ميان عربستان سعودي تنها كشوري است كه قيمت نفت را در بودجهاش زير 30 دلار پانچ كرده است.
سعوديها رقم 29 دلار را در نظر گرفتهاند كه يك پيام بسيار روشن براي جهان دارد: «قيمت نفت افزايش مييابد.»
با توجه به وضعيت فعلي بازارها و آغاز فصل گرما از سه ماه آينده چندان نميتوان روزهاي خوبي را براي كشور در نظر گرفت. كسري بودجه در سال آينده بسيار بيشتر از سال 94 خواهد بود كه دولت براي برطرف كردن آن بايد راهكارهايي را پيادهسازي كند كه به طور قطع با معيشت مردم روزگار سختي را ميگذراند.
اين در حالي است كه دولت براي سال آينده درآمدهاي مالياتي را 5 هزار ميليارد تومان كاهش داده است كه همين موضوع نشان ميدهد پاستور روی نفت حساب ويژهاي باز كرده است، حدود 68 هزار ميليارد تومان. اين رقم هم مشخص نيست، قرار است فروش چند ميليون بشكهاي را شامل شود زيرا هنوز هم تصميم قاطعي براي حضور همهجانبه در بازار نفت گرفته نشده است.
به نظر ميرسد دولتمردان در حوزه قيمت نفت و بازارش دچار اختلافنظر هستند كه با نظر به اين اختلافنظر، تنها بايد منتظر تصميم قوه مجريه در اينباره بود.