۰
در نامه اخیر هیات دولت تایید شد

تولید بنزین بی کیفیت در ایران

میز نفت - در صورتی که با هدف افزایش تولید بنزین، شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران، شرکت‌های پالایشگاهی را ملزم به تولید بنزین با کیفیت معمولی کند، بنزین تولید شده مشمول تعدیل نرخ ناشی از کاهش کیفیت نمی‌شود.
بنزین | میز نفت
بنزین | میز نفت
به گزارش میز نفت، دو سال گذشته که ناترازی بنزین دولت را ناچار به واردات کرده است، علاوه بر فشار بر خزانه خالی دولت و تحمیل زیان به پالایشگاه‌ها بر بی‌کیفیتی بنزین هم افزوده است. کار به جایی رسیده که حتی طالبان هم زیربار این بنزین نرفت و چندین بار محموله‌های بنزین ایران را به دلیل استانداردنبودن، پس فرستاد،

با این حال همان بنزین بی‌کیفیت روانه جایگاه‌های سوخت و خودرو‌های مردم شد تا بیشتر هوا آلوده شود و مالکان خودرو بیشتر برای کاتالیست‌های خودروهایشان هزینه کنند.
 

مناقشه بنزین بی کیفیت


کیفیت پایین بنزین ایران سال‌هاست که مورد مناقشه ارگان‌های داخلی است. سازمان استاندارد و سازمان محیط‌زیست و برخی تشکل‌های بخش‌خصوصی بار‌ها کیفیت پایین بنزین تولیدی را زیر سوال برده‌اند، اما در مقابل مقامات وزارت نفت این گزارش‌ها را تکذیب کرده و حتی مدعی هستند بنزین ایران در حد بنزین استاندارد‌های اروپاست.

چندی پیش گزارشی منتشر شد که برمبنای آن مشخص شد تنها یک‌پنجم از بنزین تولیدی کشور استاندارد‌های یورو ۴ و یورو ۵ را دارد. براساس این گزارش، روزانه تنها ۷.۳ میلیون لیتر بنزین یورو ۴ در پالایشگاه شازند و ۱۵‌میلیون لیتر بنزین یورو ۵ در پالایشگاه‌های اصفهان، تبریز و بندرعباس تولید می‌شود.

اصرار بر تولید بنزین- چه بی‌کیفیت و چه با کیفیت- پالایشگاه‌ها را هم متضرر کرده است. طبق فرمول جدید نرخ خوراک صنایع پالایشی که از سوی دولت ابلاغ شده، تاکید شده است که بنزین تولید شده با اکتان پایین‌تر باشد تا نرخ خوراک دریافتی توسط پالایشگاه افزایش یابد. موضوعی که بنا به گفته پالایشگاه‌ها به شدت عامل زیان است و برای سهامداران یک خطر محسوب می‌شود.
 

کمیت فدای کیفیت


این در حالی است که جواد اوجی وزیر نفت اخیرا اعلام کرده در تمام شهر‌ها از سوخت یورو ۴ و یورو ۵ استفاده می‌شود و تا دو سال آینده تمامی فرآورده‌های پالایشگاه‌ها مطابق استاندارد یورو ۵ خواهد بود. اظهارات وزیر نفت البته که تازگی ندارد، او بار‌ها از تولید بنزین یورو ۵ در مقیاس کلان در کشور وعده داده، اما کیفیت سوخت توزیع‌شده در جایگاه‌ها، خلاف این وعده‌ها را اثبات می‌کند.

همزمان معاون او، جلیل سالاری مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی می‌گوید که تنها ۷۵‌درصد بنزین تولیدی کشور دارای استاندارد یورو ۴ و ۵ است! اظهارات متناقض نسبت به تولید بنزین یورو ۵ در کشور در حالی ادامه دارد که طبق گزارشات شهروندان سوخت مصرفی موجود در بسیاری از جایگاه‌ها از استاندارد مصرفی برخوردار نیست.

از سویی ادعای خلاف وزیر نفت درباره بی‌کیفیت بودن بنزین وقتی بیشتر آشکار می‌شود که در مصوبه اخیر هیات وزیران بر تاکید بر عطف به ماسبق نشدن نرخ‌های جدید، به تولید بنزین غیر‌یورو و بی‌کیفیت نیز اشاره شده است. این در حالی است که قبلا نیز گزارشاتی درخصوص ارائه بنزین بی‌کیفیت و همچنین نایاب شدن بنزین سوپر در جایگاه‌های سوخت منتشر شده بود که از سوی وزارت نفت و شرکت ملی پالایش و پخش تکذیب شده بود.

براساس بند ۲ مصوبه اصلاح نرخ خوراک هیات وزیران که بر تولید بنزین بی‌کیفیت صحه گذاشته شده، آمده است: «در صورتی که با هدف افزایش تولید بنزین، شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران، شرکت‌های پالایشگاهی را ملزم به تولید بنزین با کیفیت معمولی کند، بنزین تولید شده مشمول تعدیل نرخ ناشی از کاهش کیفیت نمی‌شود.»

این بدان معناست که هیات وزیران بر تولید بنزین با کیفیت پایین‌تر از یورو صحه گذاشته که حتی کشور‌هایی همچون افغانستان نیز طالب آن نیستند، اما ریه‌های ایرانی‌ها ناچار است این حجم از آلایندگی و هزینه‌های سنگین تعمیر خودرو‌ها را تحمل کند!
دوشنبه ۱۱ تير ۱۴۰۳ ساعت ۰۷:۴۸
کد مطلب: 38372
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *