۱
۱
پای 8 هزار میلیارد تومان در میان است

خرابکاری مهره محسن رضایی در پتروشیمی

مثیز نفت - صندوق بازنشستگی کشوری با هدف سودآوری در شرکت پتروشیمی «مسجد سلیمان» با بخش خصوصی مشارکت کرد. اما درحال حاضر به‌دلیل عدم اجرای تعهدات مدیرعامل پیشین شرکت٫سودآورترین سرمایه صندوق٫ در خطر مصادره قرار گرفته است.
پتروشیمی مسجد سلیمان | میز نفت
پتروشیمی مسجد سلیمان | میز نفت
به گزارش میز نفت٬ اقتصاد آنلاین نوشت:

نام پتروشیمی «مسجد سلیمان» نخستین بار با مراسم افطاری لاکچری آن بر سر زبان‌ها افتاد. مراسمی که پرده از یک بریز و بپاش لاکچری در این پتروشیمی برداشت و پایان تلخی را برای مدیرعامل آن رقم زد. مدیرعاملی معزولی که به اخلال در نظام ارزی و اختلاس و تضییع اموال عمومی و پول‌شویی متهم بود. بیشتر از بخش خصوصی او را خصولتی و وابسته به جریان خاصی می‌دانند.

این روزها دوباره پتروشیمی «مسجد سلیمان» با مدیرعامل پیشین خود خبرساز شده است. مدیرعامل معزول این‌ بار درخواست فروش ۱۰ درصد از سهام خود در شرکت را داده که طبق اساسنامه شرکت این کار او کاملا قانونی است.

اما آنچه که این روزها مورد انتقاد است و نمی‌توان از آن چشم‌پوشی کرد؛ عدم اجرای تعهدات و تخلفات مدیرعامل پیشین پتروشیمی «مسجد سلیمان» در زمان مدیریتش است. تخلفاتی که تاکنون پاسخگوی آنها نبوده است.

مدیرعامل معزول کیست؟

اما مدیرعامل معزول پتروشیمی «مسجد سلیمان» کیست؟ یوسف داوودی مالک ۳۴.۵ درصد از سهام پتروشیمی «مسجد سلیمان» است.

داوودی در دولت‌های احمدی‌نژاد و روحانی مدیرعامل بود و در دولت رئیسی، امپراطوری او بر پتروشیمی «مسجد سلیمان» پایان یافت. شاید جالب باشد بدانید در روزی که محسن رضایی از کمیسیون اقتصادی دولت رئیسی حذف شد؛ یوسف داوودی نیز از مدیریت پتروشیمی «مسجد سلیمان» عزل شد.

مشارکت پرحاشیه

ماجرای پتروشیمی «مسجد سلیمان» از ابتدای دهه نود آغاز می‌شود. سال ۱۳۸۹ این مجموعه کلنگ‌زنی شده و در سال ۱۳۹۵ پیشنهاد مشارکت با صندوق بازنشستگی کشوری از سوی داوودی مطرح می‌شود.

صندوق بازنشستگی کشوری نیز پس از بررسی این پیشنهاد در کمیته‌های مختلف سازمان، مشروط به انجام یکسری تعهدات از سوی فروشنده، با مشارکت در این پروژه موافقت کرد. هم‌اکنون صندوق بازنشستگی کشوری با ۶۶.۵ درصد سهام پتروشیمی «مسجد سلیمان»، سهام‌دار اصلی این شرکت است.

پتروشیمی «جم» در گروی شرکت چینی

اخذ تسهیلات (فاینانس) ۴ میلیارد یوان و ۸۰۵ میلیون یوان از بانک چینی به منظور تامین مالی، یکی از شروط صندوق بازنشستگی کشوری برای مشارکت در این پروژه بود. شروطی که درحال حاضر بلای جان سودآورترین سرمایه صندوق بازنشستگی پتروشیمی «جم» شده است. گفتنی است که وصندوق «صندوق بازنشستگی کشوری» مالک بیش از ۲ میلیارد سهم از سهام شرکت پتروشیمی است.

پس از عقد قرارداد و مشارکت در سال ۱۳۹۶ داوودی به‌عنوان مدیرعامل برای تامین مالی پروژه و انجام تعهدات خود اقدام به اخذ وام از بانک چینی کرد. بانک «صنعت و معدن» به‌عنوان بانک عامل از سوی طرف چینی معرفی شد. از آنجایی که سهام‌دار اصلی شرکت، صندوق بازنشستگی کشوری محسوب می‌شود؛ تمامی وثایق مورد نیاز در بانک «صنعت و معدن» توسط سهام‌دار عمده یعنی صندوق بازنشستگی کشوری تامین شد. بخشی از سهام شرکت پتروشیمی «جم» به‌عنوان ضمانت در بانک گذاشته شد.

طبق زمان‌بندی پروژه باید درسال ۱۳۹۸ به بهره‌برداری می‌رسید و بازپرداخت تسهیلات آن از زمان افتتاح شرکت آغاز می‌شد.

اما به‌دلیل عدم اجرای تعهدات توسط مدیرعامل، این پروژه در سال ۱۴۰۰ افتتاح شد. تاخیر در افتتاح پروژه، شرکت را در بازپرداخت اقساط با مشکل مواجه کرد. علاوه‌بر اقساط معوقه، شرکت جریمه نیز شد. حال شنیده‌ها حاکی از آن است که بانک «صنعت  و معدن» وثایق شرکت را به اجرا گذاشته است. ضمانت «وصندوق» در بانک ۲ میلیارد سهم پتروشیمی «جم» با ارزشی نزدیک به ۸ هزار میلیارد تومان است. درصورت توقیف وثیقه شرکت، شاهد پیامدهای اسفباری برای صندوق بازنشستگی کشوری و پتروشیمی «جم» خواهیم بود.

تخلفات پی در پی

این پایان ماجرای داوودی در پرونده وام نیست. صندوق بازنشستگی کشوری پس از خرید سهام شرکت متوجه پنهان‌کاری مدیرعامل شرکت درباره‌ تعهد پرداخت ۳۰۰ میلیون یوان برای تامین مالی پروژه شد. تعهدی که درهنگام خرید آگاهانه افشا نشده بود و پس از مشارکت، صندوق بازنشستگی کشوری متوجه این موضوع می‌شود. براساس قرارداد تمامی مسئولیت‌ تسویه تعهدات و بدهی‌ها و ادعاهای ثبت نشده یا پنهان یا رسیدگی نشده همواره برعهده فروشنده است. بدهی که مدیرعامل معزول هیچگاه زیربار آن نرفته و پرداخت نشد.

به‌نام بازنشستگان به‌کام خاندان داوودی

عدم اجرای تعهدات وام، تنها تخلف داوودی مدیرعامل معزول نیست، او بدون اخذ مجوز از صندوق بازنشستگی کشوری شرکت پتروپالایش بختیاری را تاسیس کرد. در این پرونده اراضی پتروشیمی «مسجد سلیمان» به پتروپالایش «بختیاری» واگذار شده است.

یکی دیگر از ماجراهای  داوودی، انعقاد قراردادهای متعدد با شرکت «ارژنگ ستبر تاراز» متعلق به فرزند و برادر از طریق ترک تشریفات مناقصه است.

شکایت‌های بی‌نتیجه

هلدینگ صبا انرژی متعلق به صندوق بازنشستگی کشوری از یوسف داوودی مدیرعامل پیشین شرکت پتروشیمی «مسجد سلیمان» به اتهام اخلال در نظام ارزی و اختلاس و تضیعع اموال عمومی و پولشویی شکایت کرده است. این هلدینگ با استناد به نامه شماره ۲۰۹۶۱ در تاریخ ۸/۲/۱۳۹۸ و گزارش سال ۱۳۹۹ سازمان بازرسی کل کشور با موضوع بررسی عملکرد صندوق بازنشستگی کشوری در سرمایه‌گذاری شرکت صنایع پتروشیمی «مسجد سلیمان» اقدام به طرح شکایت کرده است. شکایتی که گفته می‌شود منجر به صدور حکم جلب یوسف داوودی، البته این حکم هیچگاه اجرایی نمی‌شود.

تا کنون هیچ نهاد نظارتی و قضایی او را ملزم به پاسخگویی درباره‌ی عدم اجرای تعهدات و تخلفاتی که انجام داده، نکرده است. باتوجه به اینکه صندوق بازنشستگی کشوری سهام‌دار اصلی این شرکت است؛ انتظار میرود این صندوق و وزارت کارحقوق قشر مظلوم بازنشستگان را جزو خطوط قرمز  خود دانسته و با جدیت بیشتری پیگیر حقوق این قشر باشد و انتظار میرود   دستگاه‌های نظارتی و قضایی به‌ویژه مدعی‌العموم برای اختلاس و تضیع حقوق بیت‌المال باید به این پرونده ورود کند و سکوت در این‌باره دیگرجایز نیست.
چهارشنبه ۲ شهريور ۱۴۰۱ ساعت ۱۰:۳۴
کد مطلب: 33711
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *


شهروند
Iran, Islamic Republic of
طایفه گرایی و قوم گرایی ایشان در استخدام ها را هم اضافه کنید ، بعد جالبه عده ای به او لقب امیرکبیر می دهند