میز نفت | پارس جنوبی بزرگترین میدان مشترک گازی جهان است که بین ایران و قطر مشترک است درمجموع با دارا بودن ۱۴.۲ هزار میلیارد مترمکعب گاز درجا (معادل ۸درصد کل ذخایر گاز جهان و ۴۷درصد ذخایر گاز شناختهشده کشور)، ۱۹ میلیارد بشکه میعانات گازی، ۷.۵ میلیارد بشکه نفت خام در لایههای نفتی و وجود بزرگترین منبع هلیوم، ازنظر ارزش اقتصادی دارای جایگاه بینظیر و منحصربهفردی در اقتصاد ملی ایران است.
با توجه به این مهم و برداشت قطر از این میدان، ایران برنامهریزی برای آغاز توسعه آن را از اواخر دهه ۷۰ شمسی آغاز کرد و با تیکه بر توانمندیهای موجود، توسعه میدانهای گازی را ادامه داد تا جایی که امروزه 70 الی 75 درصد گاز کشور از پارس جنوبی تامین میشود که به معنای نقش 70 تا 75 درصد در تأمین گاز خانگی و سایر مصارف است. همچنین قریب 40 درصد از بنزین تولیدی کشور وابسته به میعانات گازی پارس جنوبی است که همین موضوع و نقش، در حوزه پتروشیمی نیز صدق می کند.
سکوی این میدان ننننن
نکته مهم این است که ایران در فصل زمستان امسال روزانه تا ۷۰۰ میلیون مترمکعب گاز از این میدان برداشت کرده که در تأمین پایدار گاز بخش خانگی و تجاری و همچنین گازرسانی به نیروگاهها برای تأمین برق نقش مهمی داشته است. آمارهای شرکت ملی گاز نشان میدهد که در دهه اول بهمنماه که سردترین روزهای سال ۹۹ نیز بود، درمجموع ۹۳۲ میلیون مترمکعب گاز در نیروگاهها به مصرف رسیده که در مقایسه با سال گذشته رشدی بیش از ۲۵ درصدی را دارد.
با پیشبینی افزایش مصارف خانگی و صنعتی در زمستان جاری و سهم 75 درصد میدانها گازی پارس جنوبی در تأمین این مصارف اشارهشده، افزایش تولید گاز و انجام اقدامات ضروری و بهموقع از اولویتهای مدیریتی و عملیاتی در این بخش هستند. گزارشهای متعدد کارشناسان و مصاحبههای مدیران در این خصوص در طی 5 سال گذشته حکایت از کمبود لولههای جداری و مغزی CRA به دلایل تحریمها و بدقولی سازندگان اروپایی در عمل کردن به تعهدات تأمین و تولید این کالا از سال 1395 بود.
امری که باعث شده از مجموع چاههای پارس جنوبی، با دو سکوی فاز 11، 37 سکو از 39 سکوی این میدان فعال بوده و از مجموع 400 حلقه چاه الان 336 حلقه چاه آن در مدار تولید قرار داشته باشد و 34 حلقه چاه آمادهCRA یعنی همین لولهها باشند یعنی حدود 150 کیلومتر لوله CRA.
البته طرحی را پیاده شد که علیرغم اینکه این 34 حلقه چاه در مدار نیستند، تولید از این سه فاز بر اساس برنامه محقق شود. یعنی بهجای آنکه توان تولید روی 11 حلقه چاه باشد، آن را روی 7 حلقه چاه مدیریت کردند که آنهم برای مدت محدودی حدود 2 سال مشکلی ایجاد نمیکند.
خبرهای تأمین 36 کیلومتر از لولههای موردنیاز برای فازهای اشارهشده و ادامه روند تأمین آن تا رفع همه کمبودها که توسط شرکت نفت و گاز پارس مطرحشده بود،چشمانداز افزایش تولید گاز از میدانها و تأمین تقاضای این محصول برای مصارف خانگی، تولیدی، صنعتی و صادرات را روشن میکرد و از طرفی عقبماندگی سهم برداشت کشور ما از این میدان مشترک با کشور قطر کم میکند.
اما این امر نیازمند تسریع در اقدامات عملیاتی در تکمیل چاهها و افزایش خوراک موردنظر برای تولید گاز در بخش خشکی پالایشگاهها است که به نظر میرسد نیازمند توجه ویژه تمام دستگاههای مرتبط و نظارتی برای ایجاد یک شبکه امن در تأمین و اجرای این فرایند است. امری که سالهاست با سنگاندازی جریانهای ناسالم اقتصادی با ایجاد خرابکاری عمده در بخش توزیع انرژی، نقش مؤثری در ناامنی اقتصادی و امنیتی کشور داشته و البته دارد.
يکشنبه ۳۱ مرداد ۱۴۰۰ ساعت ۰۱:۳۴