به گزارش میز نفت، این اقدام در شرایطی در حال نهایی شدن است که وزارت نفت، طی هفت سال اخیر با شلختگی و تصمیمات غیرکارشناسی، در آزادگان جنوبی درجا زده بود و حالا شنیده میشود میخواهد غرب کارون را برای برخی شرکتها کنار بگذارد و در این مسیر، یکی از وزرای سابق نفت را همراه خود میبیند.
بر اساس مدل جدید، یک کنسرسیوم برای آزادگان شمالی، مرکزی و جنوبی تشکیل و کارها در سه بخش انجام میشود. بر اساس تصمیم گرفتهشده، این کنسرسیوم که شرکت عام سرمایهگذاری شرکتهای E&P نامگذاری شده با سرمایه ۱۰۰ میلیارد تومان به ثبت میرسد و سپرده نقدی ۳۵ درصد از سرمایه ثبتی که سهم هر شرکت حدود ۲ میلیارد تومان است.
بر اساس تصمیمی که در حال نهایی شدن است، سه کنسرسیوم جانبی با ترکیب خاص وارد این برنامه میشوند. شرکتهای خصوصی شامل دانا انرژی، پاسارگاد، PPZ و... شرکتهای متعلق به نهادهای غیردولتی و انقلابی که عیناً در صورتجلسه مکتوب به آن اشاره شده و دیگری شرکتهای متعلق به دولت شامل اویک، مپنا و... است.
شرکت PPZ هم قرار است بهعنوان رابط این کنسرسیوم با وزارت نفت وارد عمل شود و همه اطلاعات آزادگان شمالی و جنوبی را از این وزارتخانه دریافت کند. البته در برنامه تدوینشده، پتروپارس قرارداد خود را در آزادگان مرکزی ادامه میدهد و شرکت پترو ایران هم با پتروپارس کنسرسیوم دیگری را تشکیل میدهند.
بر اساس این گزارش، قرار است تولید آزادگان شمالی به میزان ۷۰ هزار بشکه و آزادگان مرکزی و شمالی به میزان ۲۸۰ هزار بشکه در فاز نخست تعیین شود. در فاز دوم هم ۲۱۰ هزار بشکه به میزان تولید افزوده میشود که سهم آزادگان شمالی ۴۰ هزار بشکه با حفر ۴۰ حلقه چاه، سهم آزادگان مرکزی ۸۵ هزار بشکه با حفر ۸۵حلقه چاه و ۸۵ هزار بشکه هم برای آزادگان جنوبی که قرار است برای آن ۸۵ حلقه چاه حفاری شود.
کنسرسیوم برای تحقق این اهداف، ساخت تأسیسات فرآورش و تجهیزات سطح الارضی را پیشبینی کرده است؛ سرمایهگذاری مورد نیاز برای آزادگان شمالی ۹۵۰ میلیون دلار، برای آزادگان مرکزی یک میلیارد و ۷۷۰ میلیون دلار و برای آزادگان جنوبی هم همین مبلغ پیشبینیشده است.
در این طرح، سه میدان میان سه کنسرسیوم فرعی توسعه مییابد که یک تقسیمکار بینظیر برای سال پایانی دولت است و دولت بعد، فارغ از اینکه وابسته به کدام جریان سیاسی باشد مجبور به اجرای قراردادهایی است که در حال نهایی شدن است. سردرگمی وزارت نفت و وزیری که با تصمیمات وحشتناک طی ۱۵ سال وزارت خود، آزادگان جنوبی را به نابودی کشانده حالا با ایده دیگری که حافظ منافع جریانی خاص است و برای همراه کردن نهادهای نظارتی، شرکتهای وابسته به نهادهای انقلابی را هم با زیرکی به میان کشانده است ولی بخش اصلی کار به شرکتهای خودمانی داده میشود. گرچه هنوز این طرح تبدیل به تصمیم نهایی نشده است، اما نگاهی به روند توسعه میادین غرب کارون به ویژه آزادگان جنوبی که یکی از بزرگترین میادین نفتی ایران است، نشان میدهد چند تکه کردن پروژهها و میادین بزرگ به بهانههای مختلف، بیش از آنکه منجر به تسریع توسعه و تولید شود، مشکلات بسیاری را به صنعت نفت تحمیل میکند.
در چنین شرایطی این ابداع تاریخی که دو میدان به سه میدان افزایش یابد، میتواند تراژدی غرب کارون را غمانگیزتر از گذشته کند. میدان آزادگان جنوبی که کار توسعه آن به طور جدی از سال ۷۶ آغاز شد هم اکنون ظرفیت تولیدی کمتر از ۱۲۰ هزار بشکه در روز را دارد، در حالی که وزارت نفت متعهد شده بود تولید از این میدان را در سال ۹۵ به ۳۲۰ هزار بشکه در روز برساند.
بهانه وزارت نفت برای این تعلل، مربوط به تحریم میشود، در حالی که تنها کاری که در آزادگان جنوبی طی هفت سال اخیر شده است، حفر دهها حلقه چاه بوده که از نظر کیفی و فنی، انتقادات بسیاری به آنها وارد شده است و برخی چاهها نیز بسته شدهاند تا عملیات تعمیر روی آنها صورت پذیرد.
منبع: جوان
چهارشنبه ۲۲ مرداد ۱۳۹۹ ساعت ۱۱:۵۶