۰
هندی‌ها نگران‌تر از همیشه

​هندوستان، بازنده بزرگ

چینی‌ها در یک دهه اخیر در حال توسعه کریدور اقتصادی چین- پاکستان بوده و متعهد شده‌اند ۶۰ میلیارد دلار برای این پروژه سرمایه‌گذاری کنند.
​هندوستان، بازنده بزرگ
میز نفت | ایران و چین در حال نهایی کردن قرارداد همکاری های راهبردی ۲۵ ساله هستند. در ژانویه ۲۰۱۶ میلادی، ژی جین پنگ، رییس جمهور چین روانه تهران شد و توافق اولیه میان دو کشور به امضا رسید.

رییس جمهور چین، نخستین رهبر دنیا بود که پس از توافق هسته ای ایران و غرب راهی تهران شد. اینک پس از چهار سال رایزنی و مذاکره مخفیانه، سند همکاری های تهران و پکن در آستانه امضا قرار گرفته است. این قرارداد در چهارچوب ابرپروژه راه ابریشم جدید چین (یک کمربند، یک راه) اجرا خواهد شد.

براساس اطلاعات منتشر شده، چینی ها ۱۲۰ میلیارد دلار برای نوسازی زیرساخت های حمل و نقل ایران سرمایه گذاری خواهند کرد.

این بودجه شامل ساخت ۲۳۰۰ کیلومتر بزرگراه برای اتصال شهر ارومچی استان ژین چیانگ چین به تهران است. این بزرگراه با جاده ارومچی-گوادر پاکستان همپوشانی دارد. رهبران پکن در چارچوب پروژه راه ابریشم جدید، یک کریدور اقتصادی برای اتصال چین و پاکستان نیز در دست اجرا دارند.

این شاهراه ارتباطی می تواند کشورهای قزاقستان، قرقیزستان، ازبکستان و ترکمنستان را به هم متصل کرده و در ادامه با عبور از ترکیه به مرزهای اروپا می رسد. چینی ها طرح ساخت راه آهن برقی تهران- مشهد را به زودی آغاز خواهند کرد. آنها راه آهن سریع السیر تهران-قم- اصفهان و تهران- تبریز را نیز در دستور کار قرار داده اند. ایجاد یک شبکه ریلی از غرب به شمال برای اتصال میادین نفت و گاز و تاسیسات پتروشیمی ایران هم به زودی اجرا می شود.

بخش اعظم سرمایه گذاری ۲۸۰ میلیارد دلاری چینی ها در صنعت نفت، گاز و پتروشیمی هزینه خواهد شد. این بخش ها به دلیل تحریم های ایالات متحده با آسیب های شدیدی روبرو شده است.

نکته قبل توجه اینست که بر اساس گزارش های منتشر شده، چینی ها برای حفاظت از تاسیسات و پروژه های خود در ایران ۵۰۰۰ نیروی امنیتی را در این کشور مستقر خواهند کرد. در بخشی مهم از این قرارداد راهبردی، چینی ها بر میزان واردات نفت خود از ایران با وجود تحریم های ایالات متحده می افزایند.

نکته مهم اینست که رهبران چین تاکنون در مورد این قرارداد راهبردی میان تهران و پکن ساکت بوده اند. می توان حدس زد که آنها از انزوای بیشتر در دریای چین جنوبی، مسأله هنگ کنگ و اختلافات مرزی با هند بیمناک هستند.

اگرچه ممکن است چینی ها در برابر تحریم های ایالات متحده علیه ایران مقاوم کنند، اما آنها تمایلی به تضعیف روابط اقتصادی گسترده خود با دولت های خاورمیانه و حاشیه خلیج فارس ندارند. چینی ها اعلام کرده اند در یک دهه گذشته سالانه ۲۰۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری خارجی انجام داده اند. تداوم این سرمایه گذاری هنگفت در منطقه بحران خیز خاورمیانه با چالش های زیادی روبرو خواهد بود.

چینی‌ها در یک دهه اخیر در حال توسعه کریدور اقتصادی چین- پاکستان بوده و متعهد شده‌اند ۶۰ میلیارد دلار برای این پروژه سرمایه‌گذاری کنند.
 
رویاهای هندی ها بر باد می رود؟
 هندی ها که پس از چینی ها در تلاشند تا حضور گسترده تری در بازار خاورمیانه و آسیای میانه داشته باشند، از همکاری های راهبردی تهران و پکن بیمناکند. آنها این قرارداد را مانعی بزرگ بر سر عملی شدن طرح های خود در این کشور بزرگ و تاثیرگذار می دانند. به علاوه، دهلی نو معتقد است همکاری گسترده دولت های پاکستان و چین، ممکن است روابط هند و افغانستان را با چالش روبرو کند.

هندی ها قراردادی سه جانبه با کشورهای ایران و افغانستان برای توسعه بندر چابهار امضا کرده اند، اما تاکنون این طرح پیشرفت اندکی داشته است. هندی ها از توافق سه جانبه ایران-پاکستان و طالبان با حمایت چین نیز در همسایگی خود بیمناکند.

کارشناسان یادآوری می کنند که پس از اعمال تحریم های کاخ سفید، شاهد کاهش شدید روابط تجاری ایران و هند و سرد شدن ارتباطات دو کشور بوده ایم.  پس از سفر دونالد ترامپ به دهلی نو و افزایش چشمگیر روابط راهبردی و اقتصادی ایالات متحده و هند، شاهد سردی روابط رهبران هند با ایرانی ها بوده ایم. بدین ترتیب در سال های آینده احتمال بهبود روابط دو کشور اندک است.

اگر چینی ها موقعیت خود را در ایران مستحکم کنند، روابط دهلی نو با ایران و همچنین افغانستان و دولت های آسیای میانه تضعیف خواهد شد. هرچند این اتفاق، کابوسی بزرگ برای نقشه های رهبران هند برای توسعه حضور در آسیای میانه و افغانستان به شمار می رود.
 
 
منبع: Financial Express
 
يکشنبه ۲۹ تير ۱۳۹۹ ساعت ۰۶:۲۶
کد مطلب: 27834
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *