میز نفت | رهبران روسیه و عربستان در روزهای اخیر روابطی سرد و شكننده دارند. در این شرایط، سرزمین چین به جبهه رویارویی دو طرف تبدیل شده است. رهبران عربستان با صرف هزینهای هنگفت به سوی تبدیل شدن به رهبر ژئوپلتیك جهانی انرژی گام برداشتهاند. آنها رقابتی تمامعیار با روسیه در دوره اوجگیری كرونا آغاز كردهاند؛ هر چند دورنمای این رقابت در هالهای از ابهام قرار دارد.
دولتهای روسیه و عربستان رقابتی تنگاتنگ، اما غیررسمی برای كسب سهم بازار بیشتر دارند. بدین ترتیب این رویارویی آنها در كشور چین را میتوان بهترین مثال دانست. عربستانیها توانستند در ماه می امسال روزانه 2.16 میلیون بشكه نفت به چین بفروشند. این عدد نسبت به ماه آوریل ۷۱درصد و ماه می سال گذشته ۹۵ درصد رشد را نشان میدهد.
بدین ترتیب آنها توانستند جایگاه روسیه را بهعنوان بزرگترین تأمینكننده نفت چین به دست آورند. چین به بزرگترین واردكننده نفت و گاز دنیا تبدیل شده، اما این رقابت نفسگیر پایان نیافته است.
روسیه عموماً از خط لولههای صادراتی و قراردادهای بلندمدت با قیمتهای ثابت برای فروش نفت و گاز خود بهره میبرد. در مقابل، شیوخ عربستان از ماهها پیش، ارائه تخفیفهای هنگفت به مشتریان آسیایی را آغاز كردهاند. همچنین آنها همراهی بیشتری برای چگونگی دریافت بهای نفت صادراتی خود با این كشورها نشان دادهاند.
چینیها شادمان از فرصت به دست آمده تلاش میكنند تا نفت ذخیره شده خود را با خرید نفت ارزان افزایش دهند. آنها كنترل زیادی بر انتشار اطلاعات میزان ذخیرهسازی نفت و تقاضای داخلی كشورشان دارند. بدین ترتیب فروشندگان نفت برای فروش محمولههای خود با كار دشواری روبهرو هستند.
روبین میلز، مدیرعامل شركت مشاوره نفت و گاز قمر انرژی در دوبی میگوید: «عربستان توانست پس از سالها تلاش، سهم بازار خود را در چین از روسیه بیشتر كند، اما با راهاندازی خط لوله سیبری شرقی، افزایش صادرات نفت ایالات متحده به چین و اعمال كاهش تولید ریاض، شاهد كاهش میزان سهم شیوخ عربستانی خواهیم بود.»
این دو صادركننده بزرگ نفت دنیا، رقابتی همهجانبه برای سلطه بر بازار بزرگ اژدهای زرد دارند. چند رقیب بزرگ دیگر نیز در این بازار فعال هستند تا در میدان بزرگ چین شاهد زورآزمایی غولهای نفتی باشیم.
تلاش برای تصاحب بازار
با فروپاشی غیررسمی توافق اوپك پلاس و آغاز رشد تولید بدون محدودیت عربستان، رهبران مسكو و ریاض در حال تلاش برای ارزیابی شرایط برای بهرهگیری از مزیتهای رقابتی در بازار آزاد پدید آمده هستند. هر دو كشور نیازی زیادی به درآمدهای نفتی برای پر كردن سیاهچالههای بودجه خود دارند و امیدوارند بتوانند قیمت نفت را افزایش دهند.
در همین زمان، هراس جهانی از اوجگیری موج دوم ویروس كرونا افزایش یافته است و هیچ پایانی برای بازگشت رونق به اقتصاد جهانی به چشم نمیخورد. تولیدكنندگان نفت وادار شدهاند تا تولید از هزاران چاه خود را متوقف نمایند و همه صادركنندگان به انتظار بازگشاییهای بیشتر و كاهش محدودیتها و بهبود قیمتها هستند.
رهبران صنعت نفت روسیه و عربستان سعودی معتقدند در بازه قیمت كمتر از ۵۰ دلار برای هر بشكه نفت، مهمترین رقیب آنها در بازار یعنی صنعت شیل ایالات متحده قادر به رقابت نخواهد بود؛ چراكه در قیمتهای كمتر از ۵۰ دلار آنها با افزایش بدهیها و نیمهكاره رها كردن عملیات حفاری روبهرو خواهند شد.
در یك دهه اخیر، صنعت شیل اقدامات زیادی برای كاهش هزینههای سربار و بهبود بهرهوری عملیات انجام داده است، اما همچنان این میادین نوظهور در گروه میدانهای پرهزینه نفتی تقسیمبندی میشوند.
هماكنون، توافق اوپكپلاس پس از سه سال كم و بیش موفق در آستانه فروپاشی قرار دارد. رهبران مسكو و ریاض در شرایطی از افزایش تولید كشورهایی نظیر آنگولا و نیجریه انتقاد میكنند كه جنگ تمامعیار آنها برای كسب سهم بازار بیشتر با وجود كاهش ۱۰ میلیون بشكهای سقف تولید اوپك پلاس ادامه دارد.
در اوایل ماه ژوئن، اعضای اوپكپلاس توافق كردند تا 9.7 میلیون بشكه از تولید خود برای یك ماه دیگر بكاهند. تعدادی از اعضا به دلیل موانع موجود از این توافق مستثنی شدهاند، اما این دولتها نیز باید مازاد تولید احتمالی خود را جبران کنند.
میلز از شركت قمر انرژی میگوید: «من انتظار دارم صادرات سعودیها با عملی شدن تعهدات كاهش تولید آنها نزولی شود. قیمتهای رسمی اعلام شده كنونی توسط صادركنندگان نفت، خریداران را فراری خواهد داد. به همین دلیل بازار گفتوگو و چانهزنی گرم شده است. نكته قابلتوجه این است كه با كاهش ابعاد جنگ تجاری واشنگتن و پكن، شاهد افزایش بدون سر و صدای صادرات نفت ایالات متحده به چین در هفتههای اخیر هستیم.»
جورج ولوشین، تحلیلگر ارشد شركت آپریو اینتلیجنس، فعال در بازار راهبردهای هوشمند تجاری اظهار میدارد: «دو غول بزرگ بازار نفت در حالی برای كسب سهم بیشتر در بازار نفت تلاش میكنند كه هر دو پس از جنگ خونین قیمتها در مارس گذشته، درسهایی بزرگ و فراموش نشدنی گرفتهاند. آنها علاوه بر بازار چین در سایر بازارهای دیگر نیز در حال رقابتی نفسگیر هستند. هر چند باید به توافق اوپكپلاس هم پایبند باشند.»
در آن روی سكه، رقابت آنها در بازار چین داغتر از همیشه دنبال میشود. البته رهبران اژدهای زرد كه همواره به دنبال انعقاد بهترین قراردادها هستند، از شرایط كنونی خوشحالند. رهبران ریاض قیمت فروش نفت خود در ماه جولای را پس از كاهش تولید در ماه ژوئن افزایش دادهاند. مردان یخی نیز تلاش كردهاند نفت بیشتری به همسایه جنوبی خود پس از كاهش محدودیتهای كرونایی بفروشند. بدین ترتیب محمدبنسلمان و پوتین، مهرههای شطرنج خود را در آن سوی دیوار چین چیدهاند.
شركتهای چینی برای سودآوری بیشتر به خرید تك محمولههای نفتی روی آوردهاند. بدین ترتیب میتوانند در بازار پیچیده كنونی، بیشترین سود را كسب كنند. اتفاقی كه چندان با خواستههای بازیكنان كهنهكار عربستانی و روستبار انطباق ندارد. گویی در بازار كنونی آسیب خورده از كرونا و ركود، خریداران نفت بهترین كارتهای بازی را در اختیار گرفتهاند.
منبع:petroleum economist
مترجم: محسن داوری
شنبه ۲۸ تير ۱۳۹۹ ساعت ۱۲:۲۹