وحید حاجی پور | برخلاف اظهارات سخنگوی دولت مبنی بر انتقال نیافتن نمایندگان سابق مجلس به نفت، آمارهای مستند نشان میدهد بسیاری از نمایندگان راهی دستگاههای دولتی شدند که وزارت نفت نقش پررنگ تری نسبت به سایر وزارتخانهها دارد.
علی ربیعی سخنگوی دولت دیروز در جمع خبرنگاران در پاسخ به این پرسش که علت استفاده از برخی نمایندگان فعلی مجلس پس از پایان مسئولیت در دولت چیست، گفت: در فضای مجازی اظهاراتی در این زمینه شد که متاسفانه قلب واقعیت است و آنچه بیان شده غیر از این است. البته دستگاهها حق بکارگیری نمایندگان سابق مجلس را ندارند ولی افرادی هم هستند که الان نمایندهاند و پس از پایان این دوره به همان کار قبلی خودشان که کارمندی دولت بوده برگردند همچنین افرادی هم هستند که ظرفیتهای انسانی ما هستند.
بازگشت به محل مورد خدمت
اصولا وقتی فردی به نمایندگی میرسد، از محل خدمت خود به بهارستان مامور میشود و پس از پایان کارش به دستگاهی که در استخدام آن است بر میگردد؛ وی میتواند حقوق خود را از مجلس یا دستگاهی که در آن استخدام شده، دریافت کند. ربیعی هم سعی دارد با اشاره به این موضوع بدیهی، اینگونه القا کند که اگر نمایندهای به نهادهای دولتی رفته در واقع به محل کار خود بازگشته است در حالی که گفته وی با واقعیات فاصله بسیاری دارد.
هم اکنون تعدادی از نمایندگان مجلس با لابی و مذاکره با وزارت نفت، خود را نفتی کردهاند و در حال دریافت حقوق از این وزارتخانه هستند. مثلا محسن بیگلری نماینده مردم سقز و بانه در تاریخ 10 مرداد 94 به وزارت نفت منتقلشده است؛ یعنی او در دوران نمایندگی توانسته به وزارت نفت بیاید چیزی که وزیر نفت همواره آن را کتمان میکرد.
در تاریخ 26 شهریور 96 سید سعید فانی مدیرکل منابع انسانی مجلس شورای اسلامی طی نامهای به کریم سلحشور معاون وقت منابع انسانی وزیر نفت خواستار پرداخت حقوق و مزایای معوق و آتی این نماینده مجلس از سوی وزارت نفت میشود. در پایان نامه تأکید شده است از تاریخ نفتی شدن بیگلری به بعد، بنا به درخواست وی،هیچگونه حقوقی از سوی مجلس به آقای نماینده پرداخت نشده و وزارت نفت باید حقوق معوق و آتی وی را پرداخت کند.
این نامه در تاریخ اول مهر 96 در اتوماسیون اداری وزارت نفت ثبت میشود تا در تاریخ 4 مهر 96، کامران دهقانی مدیرکل آموزش، برنامهریزی منابع انسانی و تحول اداری در نامهای به سلحشور خواستار تعیین تکلیف حقوق این نماینده مجلس میشود. او در این نامه قید کرده است که سقف اضافهکار 120 ساعت است ولی تأکید شده این سقف برای بیگلری 175 ساعت در نظر گرفتهشده است.
جالب است بدانید مهمترین سوابق مدیریتی بیگلری ریاست هنرستان دکتر محمود حسابی سقزو ریاست آموزشکده فنی مهندسی سقز در سال 1384بوده است. یا در مورد دیگری، جلیل مختار نماینده مردم آبادان توانسته از سازمان بهزیستی به وزارت نفت منتقل شود آن هم با مدرک تحصیلی غیرمرتبط.
دفاع لاریجانی از مهره چینی
برخی ناظران معتقدند این اتفاقات با نظر مثبت علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی همراه بوده است. این موضوع زمانی جدی میشود که به جلسه رای اعتماد مجلس به زنگنه نگاهی داشته باشیم. مرداد 96 وقتی زنگنه به مجلس رفت، هدایت الله خادمی عضو کمیسیون انرژی در نطق خود نسبت به بکارگیری نمایندگان مجلس واکنش نشان داد و استخدام پی در پی نمایندگان را عاملی برای تنزل جایگاه نظارتی مجلس بیان کرد. در دورهای که خادمی نسبت به استخدامها انتقاد وارد کرد، بیش از 20 نماینده مجلس نهم و فعلی راهی وزارت نفت شده بودند.
اما واکنش علی لاریجانی چه بود؟ او در آن جلسه خطاب به خادمی گفت: این سخن شما اشتباه است، چرا چنین چیزی را میگویید؟ شما در پشت تریبون اظهاراتی داشتید که سوءتفاهم ایجاد میکند. اگر موردی سراغ دارید بفرمایید چه کسی از نمایندگان در وزارت نفت استخدام شده است؟
وی ادامه داد: بینی و بین الله، نمایندهای را در مجلس سراغ ندارم که وقتی به مجلس آمد، کارمند وزارت نفت شود؛ این اظهارات شما بر روی رأی نمایندگان تأثیر میگذارد. آیا این طور است که شما میگویید؟ یعنی اگر آقای زنگنه یک نفر را استخدام کرده باشد، ما برخورد میکنیم.
لاریجانی از برخورد گفت، تاکید کرد اگر نمایندهای در حین نمایندگی به وزارت نفت رفته باشد با وزیر برخورد میشود اما این حرف همان موقع خاک شد؛ بیش از 10 نماینده فعلی طی دو سال گذشته راهی مجلس شدند. آنها از به جای مجلس از وزارت نفت حقوق میگیرند و امروز کسی هم از لاریجانی درباره «بینی و بینالله» نمیپرسد که آیا در جریان این اتفاقات نبوده است؟
چه افرادی نفتی شدند؟
اما نکته جالب در میان افرادی که راهی وزارت نفت شدند این است که همه آنها طی سالهای گذشته هرگاه انتقادی به زنگنه وارد میشد به میان میآمدند و ازاو دفاع جانانهای میکردند، با زنگنه به سفرهای خارجی میرفتند و برای خوشامد مقام عالی وزارت، مصاحبه میکردند. شدت این مصاحبه ها به قدری فراوان بود که به «مصاحبههای استخدامی» معروف شدند.
یکی از چهرههای ذوب در وزارت زنگنه، کسی نیست جز بهروز نعمتی که بیشترین سفر خارجی را با زنگنه داشته است. او مدام در مجلس از وزیر نفت حمایت می کرد و به پاس این حمایتها حقوق بگیر نفت شد. دیگر فردی که دوباره نفت بازگشته است کسی نیست جز الیاس حضرتی. وی در دوران نخست حضور زنگنه در صنعت نفت، کارمند این وزارتخانه بود که پس از پایان دوره زنگنه خود را بازنشسته کرد؛ بازنشستگی وی با پرداخت حدود 20 میلیون تومان پاداش، روابط کاری و مالی او را با نفت به اتمام رساند اما او دوباره به نفت بازگشته است.
با این وجود، منع قانونی برای حضور مجدد وی در صنعت نفت وجود دارد مگر آنکه وی پاداش بازنشستگی خود را به نفت بازگرداند و چند سال دیگر با پاداشی حداقل 10 برابری، بازنشسته شود. سمت سازمانی که هم اکنون برای وی در نظر گرفتهشده بسیار جالب است؛ او در سیستم جامع نیروی انسانی روی سمت بازرس ارشد در اداره کل بازرسی وزارت نفت نشسته است و بهاحتمال فراوان مدیرکل بازرسی وزارت نفت میشود.
حضرتی متولد سال 1340 است و با 58 سال سن در شرایطی قرار است نفتی شود که بسیاری از فارغ التحصیلان دانشگاه صنعت نفت و سایر مراکز آموزشی، با مخالفت وزیر نفت برای استخدام مواجه شدهاند.
منبع: جوان