میز نفت| آژانس بین المللی انرژی درحالی تبدیل به یک مرجع تاثیرگذار در معادلات نفتی جهان شده است که برخی کارشناسان معتقدند گزارش های منتشر شده از سوی این نهاد، سیاسی و در خدمت منافع مصرف کنندگان است.
پس از شكل گيری اوپك و قدرت گيری آن در دهه 70 ميلادی، قيمت نفت دچار تحولی بزرگ شد و قيمت گذاری نفت و محصولات آن، از كشورهای مصرفكننده و صنعتی به اجبار به كشورهای توليدكننده واگذار شد.
در سال 1973، كشورهای اروپايی و آمريكا با تحريم نفت اعراب مواجه شدند كه به یک شوک شدید اقتصادی تبدیل شد و اقتصاد کشورهای غربی را با تزلزلی بزرگ مواجه كرد.
پس از طرح ريزی يك مؤسسه تحليلی، موسسه بين المللی انرژی با هدايت ايالات متحده تاسيس شد. سال 1975 اين آژانس رسماً كار خود را با عضويت كشورهای صنعتی آغاز كرد كه همه آنها مصرفكننده نفت بودند.
تركيب كشورهای حاضر در اين آژانس كه برای مقابله با قدرت اوپک دور هم جمع شده بودند، نشان می دهد كه رويكرد سياسی اين آژانس بر رويكرد تحليلی آن غلبه دارد البته نه به صورت مبرهن و واضح بلكه به صورت مستقل اما زيركانه.
جالب آنجاست كه تحليلهای اين آژانس در زمانی فراگير شده و هم صداهای بسياری پيدا می كند كه آمريكا برنامه جامعی برای تحريم نفت كشورها دارد.
در زمان جنگ ايران و عراق، حمله به عراق، حمله به ليبی و... اين آژانس گزارش های بسياری را منتشر ميكرد كه در آن اشاره ميشد در صورت بروز جنگ و تحريم، نگراني خاصی در بازار نفت قابل لمس نخواهد بود.
اين آژانس در يكی از جنجالی ترين گزارش های خود درباره ميزان توليد عربستان در پايان سال ۱۹۸۰ گزارش داد توليد اين كشور به بيش از 20 ميليون بشكه خواهد رسيد!
آژانس در آغاز تحريم نفت ايران در دوره گذشته گزارش داد كه عربستان با توليد 12 ميليون بشكه ای خود جايگزين ايران خواهد شد در شرايطي كه توليد نفت عربستان در بالاترين ظرفيت اسمی وعملياتی خود هيچ گاه بيشتر از 10 ميليون و 500 هزار بشكه نشد.
این در حالی است که برآورد سال 2004 آژانس بينالمللی انرژی از توان توليد عربستان حاكی از آن بود كه اين كشور در سال 2010 قادر به توليد 13.2 ميليون بشكه در روز است!
گرچه نمی توان به همه تحليلهای اين آژانس بدبين بود اما شمار گزارشهاي غلط و هدفدار اين مؤسسه، اگر بيشتر از گزارشهای منطقی نباشد كمترهم نيست كه اين موضوع متاثر نگاه سیاسی این نهاد به بازار نفت است.
برای دانلود فیلم
اینجا کلیک کنید