اینجا تنگه هرمز است؛ آبراهی که مهمترین نقطه اقتصادی جهان است و هرگونه خلل مهم و تاثیرگذاری در رفت و آمدهای دریایی آن، منجر به شوکهای اقتصادی میشود.
صادرات نفت و سایر حاملهای انرژی کشورهای عراق، ایران، کویت، بحرین، قطر، امارات و عربستان از این تنگه راهی بازارها میشود و مصرفکنندگان انرژی نیز به دقت تحولات منطقه را زیر نظر میگیرند.
در جدیدترین آمارها، روزانه حدود 17 میلیون بشکه نفت از این تنگه عبور میکند که بخش اعظمی از این نفت و البته LNG قطر، راهی شرق آسیا میشود.
21 درصد اقتصاد جهان، به نفت و فرآوردههای نفتی ترانزیت شده از تنگه هرمز وابسته است. بیش از 30 درصد LNG جهان نیز از آبراه هرمز عبور میکند.
روزانه حدود 100 میلیون بشکه نفت در جهان مصرف میشود که 53 میلیون بشکه از این رقم، از طریق دریاها جابجا میشود؛ سهم تنگه هرمز از این میزان، حدود 32 درصد است، یعنی یک سوم تجارت دریایی نفت دنیا.
در میان تولیدکنندگان نفت و گاز منطقه، بیشترین وابستگی متعلق به عربستان سعودی است بطوری که این کشور بیش از 7 میلیون بشکه از صادرات نفت خود را از این تنگه انجام میدهد.
به جز عربستان، قطر هم بشدت از تنشهای اخیر نگران است؛ اصلیترین منبع درآمد این کشور صادرات LNG است که که همه محمولههای آن از تنگه هرمز عبور میکند.
در میان مصرفکنندگان انرژی جهان، حیات اقتصادی ژاپن بشدت به امنیت تنگه هرمز گره خورده است. کشورهای کره جنوبی، هند، چین و آمریکا از این حیث در رتبههای بعدی قرار دارند.
بیشتر نفت به شرق آسیا میرود و بخش دیگری هم از باب المندب، راهی کانال سوئز و اروپا میشود.
سالانه ۵٠ هزار فروند کشتی از تنگه استراتژیک هرمز عبور میکنند که از این تعداد ١٧ هزار فروند شناورهای نفتی و نفتکشها هستند.
جمهوری اسلامی ایران، عهدهدار امنیت این تنگه را بر عهده دارد و این همان چیزی است که کشورهای عربی و غربی را نسبت به تحولات منطقه حساستر کرده است.
برای مشاهده فیلم تنگه حیاتی کیلیک کنید.