میز نفت | قیمت گاز طبیعی مایع یا همان ال ان جی در میان عرضه فراوان و تقاضای ضعیف در سال جاری به اروپاییها کمک کرده است تا به سرعت واردات خود بیافزایند. قیمت گاز طی یک دهه گذشته به کمترین میزان خود رسیده است که مهمترین دلیل آن رقابت آمریکا و روسیه بر سر تأمین کردن نیازهای گازی این قاره است.
به لطف تضعیف قیمت گاز طی یک دهه اخیر، میزان واردات گاز ال ان جی اروپا در بالاترین حد طی 5 سال اخیر قرارگرفته است؛ معاملهگران همچنان به تجارت ال ان جی با اروپا مشغول هستند و با توجه به در پیش رو بودن فصل سرما و افزایش قیمتها، به دنبال فرصتهایی هستند تا تجارت خود با اروپا را افزایش دهند.
درعینحال، باوجود پر بودن مخازن گازی که بالاتر از حد نرمال است این سؤال پیش میآید که اروپا چه میزان از عرضه جهانی ال ان جی را میتواند به خود اختصاص دهد؟
بر اساس گزارشهای رسمی تا تاریخ 20 آگوست ذخایر گاز مایع اروپا به حدود 90 درصد رسیده است که این ذخایر در کشورهای اتریش، جمهوری چک، دانمارک، آلمان، فرانسه، بلژیک و هلند به ثبت رسیده است. طبق تخمینهای بلومبرگ گرچه بخش شمال غربی اروپا بهطور سنتی محل ذخیره ال ان جی بوده است اما اسپانیا نیز بالاترین رکورد واردات ال ان جی را به خود اختصاص داده است زیرا برای تأمین برق موردنیاز خود در تابستان به گاز طبیعی نیاز داشته است.
اسپانیا که نزدیک به 30 درصد ظرفیت ذخیرهسازی گاز در اروپا را داراست به لطف کاهش قیمت گاز طبیعی محمولههای ال ان جی بیشتری را وارد کرده است. لیرا فرناندز تحلیلگر موسسه انرژی اسپکتس میگوید: اسپانیا در سال جاری به دلیل واردات ارزانقیمت ال ان جی، خوراک نیروگاههای برق خود را از زغالسنگ به گاز طبیعی تغییر داده است.
بازار گاز اسپانیا میتواند نمایانگر بازار گاز اروپا باشد که به سمت خرید محمولههای ال ان جی رفته است که نه مانند خط لوله بلندمدت هستند و نه مانند دو سال پیش به قیمت نفت وابسته. کمیسیون اروپا در ماه می اعلام کرد صادرات ال ان جی آمریکا به اروپا از جولای 2018 با افزایش 272 درصدی همراه بوده است، زمانی که آمریکا و اروپا متعهد شدند همکاریهای استراتژیک خود را در بخش انرژی افزایش دهند.
در پایان ماه گذشته اعلام شد که از ماه جولای اروپاییها میزان واردات ال ان جی از آمریکا را افزایش دادند که در طول یک سال گذشته شاهد رشد 367 درصدی بوده است؛ یکسوم ال ان جی آمریکا راهی اروپا میشود که موجب شده این کشور سومین تأمینکننده ال ان جی اروپا باشد. طبق گزارش اتحادیه اروپا، قاره سبز به مقصد اصلی گاز آمریکا تبدیلشده است. تقاضای جهانی در فصل دوم سال 2019 حدود 86 میلیون تن بوده است که این رقم با افزایش 16 درصدی نسبت به مدت مشابه در سال 2018 همراه بوده است.
این در حالی است که باوجود ثابت ماندن تقاضا برای ال ان جی در کشورهای شرق آسیا مانند چین، ژاپن، تایوان و کره جنوبی، اروپا در حال رکورد زدن است و نسبت به سال گذشته 110 درصد بر میزان تقاضای خود افزوده است. رویترز این هفته به نقل از منابع آگاه و محاسبات خود گزارش داد که کشورهای روسیه و نروژ برای نخستین باز طی 4 سال گذشته بخشی از بازار خود را به ال ان جی واگذار کردند.
سهم ال ان جی در تأمین نیازهای گازی اروپای شرقی و مرکزی از اکتبر 2018 تا آگوست 2019 از رقم 5 درصد به 14 درصد رسیده است؛ نروژیها که 38 درصد گاز این مناطق را تأمین میکردند سهمشان به 33 درصد کاهش پیداکرده و گازپروم نیز از رقم 33 درصد به 32 درصد تنزل یافته است هرچند که گازپروم با توجه به افزایش تقاضا در اروپا میزان صادرات خود را افزایش داده است.
باوجود پیشروی ال ان جی در تأمین گاز اروپاییها، اما همهچیز به عرضه و تقاضا و قیمت محمولههای اسپات بستگی دارد اما بدون تردید ال ان جی همچنان به رشد خود در بازار اروپا ادامه خواهد داد.
يکشنبه ۳ شهريور ۱۳۹۸ ساعت ۱۱:۴۴