ميزنفت | همه کسانی که برای نخستین بار به قطر سفر می کنند، هیجان زده می شوند. این کشور در شمار ثروتمندترین دولت های دنیا بوده و درآمد سرانه ساکنان آن ۶۳ هزار دلار است. قطر سومین دارنده ذخایر گازی دنیا است و منابع نفت قابل توجهی نیز دارد. در سال ۲۰۱۸ میلادی این کشور ۸۱ میلیون تن ال ان جی صادر کرد. این میزان برابر با ۲۸ درصد کل تجارت جهانی گاز طبیعی مایع شده (ال ان جی) است.
اگرچه قطری ها از ابتدای سال ۲۰۱۹ میلادی از اوپک خارج شدند، اما صادرات روزانه نفت این کشور ۶۰۰ هزار بشکه است. جمعیت قطر ۲.۶ میلیون نفر است که در کنار ۳۰۰ هزار شهروند قطری، بیش از ۲.۳ میلیون خارجی (شامل ۲۶۰ هزار فیلیپینی) نیز وجود دارند.
این اعداد تصویری همه جانبه از کشور قطر نشان می دهد. از ژوین سال گذشته، کشور قطر به اتهام حمایت از تروریسم با محاصره همسایگانش روبرو شد. اما این اقدام ایتلاف عربی به رهبری ریاض نتوانست این شبه جزیره کوچک را به زانو درآورد.
کشور قطر با وجود تهدیدهای یک دولت قدرتمند و مداخله جو، تحریم تجاری، محدودیت پروازی و بستن مرزها، همچنان اقتصاد خود را به پیش می برد. ۲۰ ماه پس از آغاز تحریم قطر، گزارش های سازمان های بین المللی نشان می دهد این شبه جزیره کوچک در جنوب آب های خلیج فارس، نه تنها شرایط مالی خود را بهبود داده، بلکه وضعیت حقوق بشر و موقعیت ژیوپلیتیک این کشور ارتقا یافته است.
قطری ها تلاش کردند تا خود را با شرایط جدید منطبق نمایند و در برابر فشارها مقاومت کنند. کالاهای نظیر دستمال کاغذی، سبزیجات، شیر، صابون و محصولات شوینده که در گذشته کاملا وارداتی بودند، هم اکنون در داخل کشور قطر تولید می شوند. آنها هزاران گاو وارد کرده اند تا از عرضه شیر تازه در بازار داخلی اطمینان یابند.
وزیر امور خارجه قطر در نشست دوحه که در دسامبر گذشته برگزار شد، اعلام کرد: ما با تمام وجود در برابر موانع ایستادیم.
پیشرفت های قطر برای بسیاری از مردم دنیا چشمگیر و جذاب بوده است. در شهر دوحه، آسمان خراش های زیادی وجود دارد که از معماری چشم نواز و خیره کننده ای برخوردارند.
برترین معماران دنیا سازنده این بناها هستند. بازدیدکنندگان از موزه هنرهای اسلامی دوحه از مشاهده بنای عظیم و اشیای داخل آن از سه قاره و متعلق به ۱۴ قرن گذشته شگفت زده می شوند. کتابخانه ملی قطر نیز امکانات گسترده ای دارد. منابع آنلاین این کتابخانه برای همه شهروندان و ساکنان قطر در دسترس است.
یک میلیون کتاب در کنار ۵۰۰ هزار کتاب دیجیتال و هزاران کتاب نفیس قدیمی خطی در این کتابخانه گردآوری شده است. در کشور قطر، شهرهای جدیدی ساخته شده که دارای طراحی مدرن و فناوری های زندگی در آب و هوای سخت بیابانی است.
شهر جدید مشیرب یک شهر پایدار این کشور است که در شمار هوشمند برتر دنیا قرار گرفته است. در این شهر بیش از ۱۰۰ ساختمان دارای کاربری های مختلف، چند هتل، یک مدرسه، سه مسجد، واحدهای مسکونی، فروشگاه های زنجیره ای و یک موزه جذاب ساخته شده است. این ساختمان ها با الگوگیری از معماری سنتی قطری ها از زیر زمین به هم مرتبطند.
*پایتخت فوتبال دنیا در ۲۰۲۲
میزبانی جام جهانی فوتبال در سال ۲۰۲۲ میلادی را باید مهمترین رویداد تاریخ این کشور دانست که به مدت ۲۸ روز و در ماه های نوامبر و دسامبر برپا خواهد شد. پس از اعلام نام قطر به عنوان میزبان این بازی ها در سال ۲۰۱۰ میلادی، مدیران ستاد اجرایی با تلاش گسترده، اقدامات لازم را اجرا کرده اند.
قطری ها ۸ ورزشگاه برای برگزاری این مسابقات خواهند ساخت که در سال آینده همه آنها افتتاح می شوند.
بازار خرید و فروش شاهین، یکی دیگر از جذابیت های گردشگری قطر محسوب می شود. انواع تجهیزات نگهداری این پرنده ها نیز در دوحه برای ورزش شاهین بازی به فروش می رسد. پرورش اسب عربی از دیگر ویژگی های قطر امروز به شمار می رود.
*دو دهه رهبری بازار ال ان جی دنیا
قطری ها از مزیت رقابتی در تولید ال ان جی برخوردارند و با پیش بینی رشد 4 تا 5 درصدی بازار این محصول و دارا بودن ذخایر عظیم گاز طبیعی، از چشم انداز امیدبخش و درخشانی در این بازار برخوردار خواهند بود.
آنها در دو دهه گذشته، رهبر بازار ال ان جی دنیا بوده اند و با سرمایه گذاری هنگفت در زنجیره عرضه این محصول، تامین کننده ای مطمین در سراسر دنیا محسوب می شوند. هم اکنون بزرگترین ناوگان تانکرهای حمل ال ان جی با 65 شناور غول پیکر در اختیار قطری ها است. آنها یک چهارم بازار ال ان جی دنیا را در اختیار دارند و در افق سال 2024 میلادی و با افزایش 30 درصدی ظرفیت کنونی تولید ال ان جی خود، در هر سال 100 میلیون تن ال ان جی روانه بازارهای جهانی خواهند کرد
براساس گزارش صندوق بین المللی پول، رشد اقتصادی قطر در سال ۲۰۱۸ میلادی ۲.۶ درصد و ۰.۵ درصد بیش از نرخ مشابه در سال ۲۰۱۷ میلادی بوده است. کاهش کسری بودجه و افزایش ذخایر ارزی از دیگر دستاوردهای رهبران دوحه به شمار می رود.
قطر یکی از بالاترین نرخ های سرمایه گذاری را در دنیا دارد. رهبران این کشور خواهان نقش آفرینی بیشتر در عرصه بین المللی هستند. دارا بودن صدها میلیارد دلار ثروت در صندوق انرژی، پشتوانه این راهبرد است.
البته تحریم قطر باعث شده تا این کشور با ولع بیشتری به خریداری تسلیحات جنگی بپردازد. آنها در دهه 1990 میلادی، یک میلیارد دلار برای ساخت پایگاه العدید ایالات متحده به عنوان بزرگترین پایگاه آمریکا در خاورمیانه در کشورشان هزینه کردند. خرید 12 میلیارد یورو جنگنده فرانسوی میراژ نیز نهایی شده است. گفته می شود خرید خبرگزاری نیوزمکس از رسانه های راستگرای حامی ترامپ نیز در دستور کار دوحه قرار دارد. هرچند قطر سال هاست که حامی جنبش حماس بوده و این موضوع توسط غرب فراموش نشده است.
به هر ترتیب، با ورود بحران قطر به دومین سال، همچنان شانس اندکی برای پایان این بحران در کوتاه مدت وجود دارد. اما قطر با پشت سر گذاشتن موانع، به سوی تشکیل ابرقدرتی دست نیافتنی اما کوچک گام بر می دارد. این داستان ادامه دارد.
نویسنده: دورین جی. یو
منبع: Philstar
مترجم: محسن داوری