میز نفت | صنعت نفت یکی از پیچیدهترین، جذابترین و پردرآمدترین صنایع دنیا به شمار میرود که با زندگی روزمره مردم دنیا پیوند خورده است. در ادامه با 40 نکته جذاب و شنیدنی در مورد نفت آشنا میشویم:
1. نخستین کاربرد نفت خام برای عایقکاری ساختمانها بوده است. 5000 سال پیش از میلاد مسیح، مردمان دره ایندوس در کوههای تبت از نفت برای پوشش بام خانههای خود استفاده میکردند.
2. نادرشاه افشار و تامرلان از شترهایی با بشکههای نفت بر پشت آنها برای جنگ استفاده میکردند. با آتش زدن نفت این بشکهها، فیلهای ارتش هند، وحشت کرده و پراکنده میشدند.
3. نفت برای نخستین بار از ونزوئلا در سال 1539 میلادی و در دوره چارلز پنجم، روانه اروپا شد.
4. مردم حوزه دریای کاسپین از قرنها پیش، از نفت برای درمان بیماریهای پوستی استفاده میکردهاند.
5. چینیها نخستین بار عملیات حفاری را در اوایل هزاره دوم انجام دادند.
6. مهارت چینیها در حفاری چاههای نفت توسط پدر ایمپرت از کشیشهای کاتولیک میسیونر، روانه اروپا شد. در سال 1828 میلادی، توسعه حفاری معادن نمکی، راه را برای حفاری و تولید نفت هموار کرد.
7. در قرونوسطی، نفت دریای کاسپین در ظرف ساختهشده با پوست فکها و یا گوسفندها جابجا میشد. فکهای خزری در سالهای اخیر در معرض نابودی قرار دارند.
8. در ساخت اهرام مصر از قیر برای اتصال سازهها استفاده شده است.
9. تا اوایل قرن بیستم میلادی، نفت یک داروی خوب برای بیماری دیفتری به شمار میرفت.
10. در آستانه جنگ جهانی اول، هواپیماها از ترکیب روغن کرچک و بنزین برای پرواز استفاده میکردند.
11. نخستین تانکر نفتکش دنیا با نام زوروآستر در کنار شش کشتی دیگر در سواحل آذربایجان بهصورت عمدی غرق شدند تا یک سکو برای تولید از یک میدان فراساحلی ایجاد گردد.
12. تیتوسویل، زادگاه نفت در ایالاتمتحده محسوب میشود که محصولات جدیدی نظیر وازلین و پارافین نخستین بار در این شهر ساخته شد.
13. نخستین جنگ نفتی دنیا، جنگ چاکو در سالهای 1932 تا 1935 میلادی توسط دولت پاراگوئه رقم خورد که با حمایت رویال داچ شل اتفاق افتاد. در این جنگ، ارتش پاراگوئه با ارتش بولیوی که از سوی شرکت استاندارد اویل حمایت میشد، به زدوخورد پرداخت. در پایان، بخش اعظم منطقه چاکو به تصرف دولت پاراگوئه درآمد.
14. میانگین سرعت انتقال نفت در خطوط لوله 5 تا 10 کیلومتر در ساعت است.
15. انتقال نفت خام توسط خط لوله نخستین بار توسط دیمیتری مندلیف، دانشمند سرشناس روس پیشنهاد شد. وی نخستین کسی بود که به کیفیت نفت آذربایجان روسیه توجه کرد. وی دریافت که نفت روسیه، سنگینتر از نفت سبک آمریکا است و از آن میتوان فرآوردههای بیشتری به دست آورد.
16. در اکثر کشورهای اروپایی، ریشه عبارت نفت خام از ریشه واژه یونانی پترولیوم به معنای نفت صخره و یا واژه فارسی نفتا بوده است. فقط در چند کشور اسلاویک غربی بهویژه لهستان، چک و اسلواکی، از واژه روپا (معادل گندیده) برای نامیدن نفت خام استفاده میکنند.
17. در قرن پنجم میلادی، چینیها از واژه روغن صخره برای نامیدن نفت استفاده میکردند.
18. میدان کومژینسکایای روسیه به مدت 7 سال (از سال 1980 تا 1987 میلادی) و پس از آتشسوزی در یک دکل حفاری فعال در آن، در حال سوختن بود. مدیران صنعت نفت روسیه حتی از انفجار یک بمب هستهای در عمق 1500 متری سطح زمین برای توقف این آتشسوزی استفاده کردند؛ اما این اقدام نیز موفقیتآمیز نبود.
19. شمالیترین میدان نفتی دنیا، میدان فراساحلی پوبیدا در روسیه و در عرض جغرافیایی 74 درجه شمالی است.
20. قدیمیترین پالایشگاه فعال دنیا در شهر دیگبوی هند قرار دارد که ظرفیت پالایش سالانه آن 650 هزار تن نفت خام است. این پالایشگاه در سال 1901 میلادی راهاندازی شده و احتمالاً کوچکترین پالایشگاه دنیا نیز محسوب میشود.
21. انفجار سکوی پایپر آلفا در دریای شمال (سال 1988 میلادی) مرگبارترین حادثه در تاریخ صنعت نفت محسوب میشود که به مرگ 167 نفر منجر شد.
22. فاجعه نشت نفت از دکل ویپواتر هوریزون (سال 2010 میلادی) به مرگ 8000 پرنده و آسیب دیدن 75000 پرنده دیگر منجر شد.
23. تاکنون تنها دو زن توانستهاند به بالاترین جایگاه سازمانی در شرکتهای ملی نفت دنیا دست یابند: گراسا فوستر در شرکت پتروبراس برزیل و ایزابل دوس سانتوس در شرکت سونانگول آنگولا. اگر انتصاب خانم ایزابل دوس سانتوس را از سوی پدرش که 38 سال پادشاه این کشور آفریقایی بود، سیاسی بدانیم، خانم گراسا فوستر تنها زنی است که براساس شایستگیهای فردی، بهعنوان مدیرعاملی یک شرکت ملی نفتی انتخاب شده است.
24. پدر ژیوفیزیک آمریکا، اورت لی دیگولیر است که کار خود در اداره زمینشناسی ایالاتمتحده را با شغل آشپزی آغاز کرد.
25. سبکترین نفت دنیا، میعانات تولیدی الجزایر است که از درجه ای پی آی 71 برخوردار است.
26. سنگینترین نفت دنیا در آتاباسکای کانادا کشف شده و از درجه ای پی آی استاندارد 8 برخوردار است.
27. قدیمیترین چاه تولید نفت فعال در دنیا، در منطقه مک کلینتوک در ایالت پنسیلوانیا قرار دارد. این چاه از سال 1861 میلادی تاکنون تولید دارد.
28. ازنظر میزان تولید، بزرگترین شرکت نفت دنیا، روسنفت روسیه و بزرگترین شرکت گاز دنیا، گازپروم روسیه است.
29. مدیران عامل دو شرکت روسنفت و گازپروم (ایگور سچین و آلکسی میلر) از سال 1991 تا 1996 میلادی، در کمیته سیاست خارجی سنپترزبورگ و زیر نظر ولادیمیر پوتین، با یکدیگر همکار بودهاند.
30. در ونزوئلا، بهای یک قوطی 330 سی سی آبجو برابر با 35 لیتر بنزین است.
31. در فوریه گذشته، قیمت بنزین در ایسلند بالاترین میزان در دنیا بوده است؛ اما همچنان در سراسر دنیا، بهای یک لیتر بنزین از قیمت یک لیتر آب بسته بندی شده، کمتر است.
32. بزرگترین سکوی نفتی دنیا در نروژ و میدان نفتی ترول قرار دارد. ارتفاع این سکو از سطح دریا 472 متر است.
33. طولانیترین چاه حفاریشده دنیا در نوامبر سال 2017 میلادی و در میدان ساخالین-یک حفر شده است. عمق این چاه 15000 متر است.
34. در قرن نوزدهم، از روغن وال اسپرمدر مراحل تولید بنزین استفاده میشد. به همین دلیل و با شکار گسترده این حیوان، اینگونه از آبزیان دریایی غولپیکر در قرن بیستم، منقرض شد.
35. ایده ملی کردن صنعت نفت نخستین بار در سال 1918 میلادی در شوروی اجرایی شد. 20 سال بعد در بولیوی، صنعت نفت ملی گردید.
36. دولت شوروی برای فروش نفت خود به اروپا، بیش از 40 سال بازاریابی کرد. نخستین محمولههای نفتی شوروی در سال 1960 میلادی روانه آلمان غربی و ایتالیا شد و واشنگتن از این اقدام، ابراز نارضایتی کرد.
37. تولید نفت فراساحلی 30 درصد از کل عرضه نفت دنیا را تشکیل میدهد.
38. عراق وابستهترین کشور دنیا به درآمدهای صادرات نفت با تأمین 99 درصد درآمدهای بودجه خود است. در بخش تولید ناخالص داخلی نیز کویت با 55 درصد وابستگی به درآمدهای نفتی، وابستهترین کشور محسوب میشود.
39. نخستین کشف تجاری نفت در آفریقا در سال 1955 میلادی و در میدان بنفیکای آنگولا و یک قرن پس از آغاز تولید نفت در شوروی و آمریکا روی داد.
40. در دهه کنونی میلادی، بیشترین بهای نفت در سال 2012 میلادی و با فروش هر بشکه نفت برنت به بهای 111 دلار و 63 سنت ثبت شده است.
منبع:RT
مترجم: محسن داوری
شنبه ۱۰ آذر ۱۳۹۷ ساعت ۱۱:۰۶