میز نفت| در مرکز جهانی فرهنگ ملک عبدالعزیز عربستان سعودی، یک بنای ساخته شده از 360 کیلومتر لوله فولادی خودنمایی میکند. این مرکز توسط شرکت آرامکو در ظهران ساخته شده تا در جهت تبلیغ اقتصاد دانشمحور کشور پادشاهی عربستان در افق سال 2030 میلادی فعالیت کند.
آرامکو اعلام کرده این مرکز در نزدیکی "چاه پیشرفت" بهعنوان نخستین چاه نفت تجاری عربستان ساخته شده است. ملک سلمان که خادم حرمین شریفین نیز هست، این مرکز را که اسرا نام دارد، در دسامبر سال 2016 میلادی و همزمان با 75 مین سالروز تأسیس شرکت آرامکوی سعودی افتتاح کرد.
شرکت سیله آلمان، طراحی و ساخت این یادمان را انجام داده و از شیشه، فولاد، آلومینیوم، صفحات مشبک و سایر مواد برای ساخت آن استفاده شده است. شرکت سیله اعلام نموده علاوه بر انجام طراحی یادمان، نرمافزاری برای ماشینهای یادگیرنده در این پروژه ساخته است.
پنج ساختمان این مرکز توسط اسنوهیتا، معمار آلمانی این شرکت طراحی شده و وی ساخت بنایی که در نور خورشید همانند ماسههای ساحلی بدرخشد را هدف خود از اجرای این طرح اعلام کرده است. برای عملی شدن این ایده، شرکت سیله بنای یادمان را بهصورت سطحی بدون فرم انجام داده که هزاران لوله فولادی ضدزنگ در آن و در سه جهت مختلف خمشده تا فضایی به مساحت 30260 مترمربع را بپوشاند.
بلندترین بخش این بنا 90 متر ارتفاع دارد و همه لولهها به یک سازه پشتیبان ضدآب متصل شدهاند. اتصال لولهها بهگونهای اجرا شده که جابجاییهای آنها در هر یک از جهتها را مهار کند. بیش از 70 هزار لوله در این پروژه مورداستفاده قرار گرفته که از مجموع طول 360 کیلومتر برخوردارند.
ارزیابی کیفی، طراحی، تولید و کنترل ابعادی هر یک از این لولهها با دقت بسیار بالا توسط مهندسان و ناظران طرح انجام شده و هریک از لولهها بر اساس نوع کاربرد و طراحی اولیه، خمکاری شده است.
*آزمون کیفی و نصب
شرکت سیله اعلام کرده که هر یک از لولههای این پروژه، چهار آزمون کیفی را پشت سر گذاشتهاند. همه مراحل خمکاری و اندازهگیری ابعادی این لولهها در یک برنامه رایانهای هوشمند و تعاملی با قابلیت یادگیری مورد کنترل و محاسبه قرارگرفته است. از سوی دیگر، اشتباهات پدید آمده در این پروژه کمتر از 3 درصد بوده و تلاش شده تا ضایعات در کمترین میزان ممکن باشد.
استفان کلوکر، مهندس ارشد سازه در شرکت سیله میگوید: با کمک برنامههای هوشمند رایانهای و جمعآوری اطلاعات در مرکز دادهها، طراحی اولیه انجام شد و ماشینهای خود یادگیرنده در یک دوره چهارماهه، کمک بزرگی به اجرای طرح کردند. همچنین با شبیهسازی مراحل اجرای پروژه، اکثر موانع احتمالی شناسایی گردید و راهکارهایی برای مقابله با آنها و پیشبینی رفتار مواد و دقت خمکاری و اتصال لولهها تدارک دیده شد.
مهندسان شرکت سیله تلاش کردند تا سوراخکاری لولهها با دستگاههای تمامخودکار بهگونهای انجام گردد که علاوه بر دقت بالا، ضایعات این عملیات در کمترین میزان ممکن باشد. شبیهسازی سهبعدی عملیات نیز در بهبود کارایی عملیات نقشی تأثیرگذار داشته است. هر یک از لولهها دارای یک شناسه و کد کیو آر منحصربهفرد بودهاند که خواندن سوابق آنها از طریق بارکد خوان انجام میگردید. از سوی دیگر، همه لولهها پس از مراحل تولید، پوشش دهی نیز شدهاند.
سپس در جعبههای مخصوص، بستهبندی گردیدند. پس از انتقال لولهها به ظهران، کارکنان پروژه با اسکن کردن لولهها، هر یک از آنها را در چارچوب مدل سهبعدی در محل خود قرار دادهاند. این پروژه در صحرای عربستان با کارایی عملیاتی و به صورتی بهینه ازنظر اقتصادی اجرا گردیده است.
جورگن لاکی، مدیرعامل شرکت سیله خاورمیانه در مورد مزایای استفاده از فناوری در این مرکز میگوید: همه مراحل پروژه از طراحی و تولید تا نصب تجهیزات با سامانههای هوشمند انجام گردیده و در طرحهای آینده نیز میتوان از این دستاوردها بهره برد.
نویسنده: نیها بهاتیا
منبع: www.constructionweekonline.com
مترجم: محسن داوری