میزنفت/ تولید نفت ونزویلا در ماه دسامبر سال 2017 میلادی، به کمترین میزان در سال های اخیر کاهش یافت. اتفاقی که بدبین ترین پیش بینی کنندگان بازار را نیز بهت زده کرده است. براساس منابع ثانویه اوپک که توسط گروه های مستقل تهیه می شود، در آخرین ماه سال گذشته میلادی، میانگین تولید روزانه نفت ونزویلا با 82 هزار بشکه کاهش به 1.745 میلیون بشکه سقوط کرده است. اگرچه این کاهش تولید، خبری بد برای بازار محسوب می شود، اما این اتفاق را باید در ادامه رویدادها و اتفاقات رخ داده در ونزویلا در ماه های اخیر دانست.
آمار منتشر شده توسط دولت ونزویلا نشان می دهد که میانگین تولید نفت این کشور انقلابی در ماه دسامبر 1.621 میلیون بشکه در روز بوده و این عدد نسبت به ماه پیش از آن 216 هزار بشکه کاهش یافته است.
سازمان اوپک برای تهیه گزارش های ماهانه خود از منابع اولیه و ثانویه بهره می گیرد. دلیل این اقدام را باید در کاهش و یا افزایش تعمدی مقدار تولید اعضای این کارتل به دلایل سیاسی و یا وجود تفاوت در روش های جمع آوری اطلاعات، جستجو کرد.
در سال های گذشته، عمدتا مقامات نفتی کاراکاس تلاش می کردند تا مقدار تولید اعلام شده ای بیش از تولید واقعی داشته باشند. اما رویکرد کنونی کاراکاس در کم شماری مقدار تولید نفت این کشور، قابل تامل است.
تاکنون در مورد دلایل این سقوط چشمگیر، توضیحی داده نشده است. اما عوامل مختلفی نظیر رشد بدهی، فقدان منابع مالی برای سرمایه گذاری و یا حفظ سطح تولید کنونی، زیرساخت های کهنه و رو به نابودی و نارضایتی نیروی کار می تواند این کاهش را توضیح دهد. به هر ترتیب، اعداد ارایه شده در مورد تولید نزولی ماه های اخیر می توانند بسیار دقیق باشند. چرا که از گذشته وقوع این اتفاقات قابل پیش بینی بوده است.
در مجموع می توان با قاطعیت اعلام کرد که کاهش تولید نفت ونزویلا، جدی و قابل تامل بوده و شاهد بدتر شدن اوضاع هستیم.
در سال 2017 میلادی، میانگین تولید نفت ونزویلا 649 هزار بشکه در روز و یا 29 درصد کاهش یافته است. مقدار این کاهش برابر با دوسوم صادرات ونزویلایی ها به ایالات متحده می باشد. در گزارش وال استریت ژورنال اعلام گردیده که این کاهش را احتمالا باید بیشترین مقدار سقوط تولید یک کشور نفتی در عرض یک سال در تاریخ صنعت نفت دانست.
پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، تولید نفت این کشور 23 درصد سقوط کرده بود. پس از سقوط دولت صدام در سال 2003 میلادی و اشغال عراق نیز کاهش تولید عددی مشابه و حدود 23 درصد اعلام گردید. با بررسی های انجام شده در یک قرن اخیر نیز موردی مشابه با این سقوط بهت برانگیز تولید در یک مدت کوتاه، پیدا نشده است.
بحران کنونی حاکم بر ونزویلا، همانند ریختن نفت بر آتش هراس های اعضای سازمان اوپک است که از تاثیرگذاری بیش از انتظار کاهش تولید خود بیمناکند. چراکه در این شرایط جدید، مقدار نفت ذخیره شده زودتر از زمان پیش بینی شده، به سطح تعیین شده کاهش خواهد یافت.
از سوی دیگر، این کاهش تولید می تواند هراس هایی به وجود آورد که اوپک، فضای بیشتری برای نقش آفرینی تولیدکنندگان رقیب نظیر عرضه کنندگان نفت شیل در ایالات متحده پدید آورد. اوپک در گزارش اخیر ماهانه خود بر این موضوع تاکید کرده و مقدار رشد تولید غیراوپک در سال 2018 میلادی را از 0.16 میلیون بشکه در گزارش سال گذشته خود به 1.15 میلیون بشکه افزایش داده است. در گزارش اوپک، دلیل این رشد صعودی انتظار رشد سریع تولید طلای سیاه در ایالات متحده و کانادا در سال 2018 میلادی اعلام شده است.
در شرایط کنونی، مهمترین نکته شایان توجه این است که احساس عمومی حاکم بر بازار مبنی بر کاهش سریع فاصله میان عرضه و تقاضا، می تواند پس از گذشت کمتر از دو ماه از توافق اوپک برای تمدید یک ساله طرح فریز نفتی، آثار خود را بر بازار نشان دهد.
اینک اعضای کمیته کنترل اوپک در نظر دارند تا در روزهای آینده در عمان گردهم آیند. فعالان بازار به دقت این نشست را زیر نظر گرفته اند، چرا که نخستین ترک ها بر پیکره توافق اوپک در حال آشکار شدن است.
تعداد روبه افزایشی از بانک های سرمایه گذاری پیش بینی کرده اند که اوپک به زودی و به صورت یک طرفه، طرح فریز نفتی را لغو خواهد کرد. هرچند در مورد جزییات آن و اقدام به چانه زنی اعضا و عدم تعهد به سقف تولید اعلام شده و یا خروج رسمی از این طرح در ماه های فرارو، اختلاف نظرهایی وجود دارد.
اد مورس، مسیول کمیته پژوهش بازار در سیتی گروپ در گفتگو با بلومبرگ می گوید: در قیمت های رو به افزایش کنونی در بازار نفت، ممکن است پیامدهای ناخواسته ای پدید آید.
وی می افزاید: اوپک نه تنها از عکس العمل تولیدکنندگان شیل هراسان است، بلکه آنان معتقدند تولیدکنندگان میادین آب های عمیق و نفت ماسه ای کانادا نیز به سرعت در حال افزایش تولید هستند.
وی معتقد است که وزرای نفت عضو اوپک احتمالا در ماه های آینده، تصمیم های مهم و تاثیرگذاری را اجرا خواهد کرد. هرچندان تا زمان بازگشت مقدار ذخایر نفت به میزان پنج سال پیش، باید ماه ها به انتظار بنشینیم.
در هفته های اخیر، چند وزیر نفت سازمان اوپک اظهارنظرهای مشابهی داشته اند. پس از نشست عمان نیز شاهد مصاحبه های مشابهی خواهیم بود.
بازار نفت به دقت اتفاقات روی داده در ونزویلا و سرنوشت شرکت ملی نفت این کشور (pdvsa) را زیر نظر دارد. این شرکت بزرگ دولتی آمریکای لاتین در حال فروپاشی است و این رویداد بازار نفت را با شوکی بزرگ و بی سابقه روبرو خواهد کرد. بدین ترتیب، در شرایط کنونی، افزایش تولید اوپک در تابستان آینده می تواند شوک فروپاشی شرکت ملی نفت ونزویلا را تا حدودی جبران کند. هرچند باید از هم اکنون به انتظار اتفاقات روی داده در ماه های آینده به ویژه تابستان داغ فرارو بنشینیم.
مترجم: نیک کونینگهام
منبع: www.oilprice.com
مترجم: محسن داوری
يکشنبه ۱ بهمن ۱۳۹۶ ساعت ۱۲:۲۰