ميزنفت/ قرار است روز شنبه حکم آیدین ختلان برای مدیرعاملی شرکت ملی صنایع پتروشیمی صادر شود، زنگنه از مسکو بیاید دستیار خود را راهی خیابان شیخ بهایی میکند؛ دستیاری که شاید فکرش را نمیکرد طی چند سال از کار در حوزه انتشارات به معاونت وزیری و مدیریت شرکت ملی صنایع پتروشیمی دست یابد. اما آیا این مهم قانونی است؟
برای پاسخ به این پرسش بهتر است نگاهی به اساسنامه فعلی شرکت ملی صنایع پتروشیمی داشته باشیم. در ماده 19 این اساسنامه درباره انتخاب مدیرعامل شرکت ملی پتروشیمی نوشته شده است: « رییس هیئت مدیره و مدیر عامل و اعضای هیئت مدیره باید ایرانی باشند. رییس هیئت مدیره و مدیر عامل از بین کارمندان صنایع نفت - گاز و پتروشیمی ایران که اقلاً 15 سال سابقه خدمت در صنایع مذکور را داشته و حداقل 5 سال از آن عضو هیئت مدیره صنایع مذکور بوده باشد و یا از بین اشخاصی که سابقه خدمات برجسته دولتی و یا اجتماعی داشته انتخاب خواهد شد. اعضای هیئت مدیره از بین کارمندان صنایع مذکور که اقلاً 10 سال سابقه خدمت داشته و لااقل 5 سال عهدهدار مشاغل مهمی در آن صنایع بودهاند و یا از بین متخصصین برجسته دیگر که سابقه اشتغال در مدیریت مؤسسات صنعتی مهم و یا امور مالی و اقتصادی و حقوقی داشته باشند انتخاب خواهند شد.»
همانطور که مشاهده میکنید این ماده چند شرط اساسی را مطرح کرده است که باید دید ختلان واجد این شرایط است یا خیر. آیا ختلان 15 سال سابقه در صنعت پتروشیمی دارد؟ آیا سابقه خدمات برجسته دولتی در پرونده کاری وی دیده میشود؟ آیا وی حداقل 5 سال عضو هیئت مدیره شرکتهای نفتی و پتروشیمیایی بوده است؟ آیا او 10 سال سابقه کاری در نفت دارد؟ پاسخ به همه این پرسشها منفی است. ختلان حتی یک روز سابقه کار در صنعت پتروشیمی را نداشته و طی 4 سال اخیر تنها وظیفه کارهای دفتری وزیر را انجام میداده است.
اینکه وزیر نفت چه کسی را به سمت مدیریت شرکت ملی صنایع پتروشیمی انتخاب کند قطعا حق اوست اما آیا نگاهی به قانون و اساسنامه شرکت ملی صنایع پتروشیمی شده است؟ یا وزیر نفت اساسنامه را قبول ندارد و یا اساسنامه دچار تغییر شده است که در هر دو صورت باید روشنگری لازم در این زمینه صورت گیرد. اگر داعیه قانون مداری و تبعیت از ضوابط جاری ذکر لب است، عمل به آن بسیار مهمتر از تکرار عبارت «تبعیت از قانون مداری» است.
اسلاف ختلان همگی دارای ویژگیهای ماده 19 بودهاند، از نجابت و نژادسلیم گرفته تا بیات و شعری مقدم و شاهدایی. همه این مدیران سابقه بیش از 25 سال فعالیت در صنعت پتروشیمی را داشتند و بر همین اساس به مدیریت شرکت ملی صنایع پتروشیمی منصوب شدند درست برعکس ختلان که بر خلاف نص صریح اساسنامه این شرکت، قصد دارد خوش نشین شیخ بهایی باشد. از یاد نبریم مهمترین فعالیت ختلان در بازار کار و با مدرک مهندسی معدن تا پیش از سال 92 ، حضور در یک موسسه انتشاراتی و ویراستاری کتابی درباره سد و تونل سازی بوده است. روزمه وی از سال 92 تا 96 با واژه «دستیار وزیر نفت» به کلی عوض میشود و حالا هم قرار است معاون وزیر شود.
چه بخواهیم و چه نخواهیم، انتصاب ختلان در سمت جدید بنظر می رسد برخلاف رویه ، قواعد و قانون باشد، باید دید وزیر نفت برای روز شنبه این حکم را صادر میکند و یا تصمیم دیگری برای دستیار خود و شرکت ملی صنایع پتروشیمی میگیرد و یا در این رابطه روشنگری خواهد کرد.