ميزنفت/ در حالی که پیشتر از سال 2018 میلادی به عنوان زمان آغاز خصوصی سازی شرکت آرامکوی سعودی یاد شده بود، اما به نظر می رسد شاهد تاخیر یک ساله این واگذاری و موکول شدن آن به سال 2019 میلادی خواهیم بود.
این پروژه، بزرگترین خصوصی سازی تاریخ بوده و در گام نخست 5 درصد از سهام شرکت آرامکو در بورس های بین المللی عرضه خواهد شد.
یکی از مهمترین چالش های این برنامه، تعیین ارزش شرکت آرامکو بوده است. عدد فعلی 1/5 تا 2 تریلیون دلار اعلام شده است. بدین ترتیب رهبران ریاض در گام نخست و در سال های فرارو 300 تا 400 میلیارد دلار به خزانه خود سرازیر خواهند کرد.
دولتمردان ریاض در چارچوب تحقق چشم انداز 2030 و متنوع سازی اقتصاد ملی خود تا پایان دهه آینده میلادی، همه سهام غول نفتی خود را واگذار خواهند کرد. شیخ محمد بن سلمان ولیعهد کنونی عربستان بزرگترین حامی این طرح به شمار می رود. رسانه ها نیز از این طرح استقبال کرده و با وجود ابهامات موجود، به انتظار انتشار جزییات آن نشسته اند.
هم اکنون بورس های نیویورک، لندن، فرانکفورت و هنگ کنگ برای عرضه سهام آرامکو رقابت تنگاتنگی را آغاز کرده اند، هرچند تاکنون دود سفید از دودکش کاخ های رویایی آل سعود خارج نشده است.
عده ای از کارشناسان، تاخیر در اجرای این خصوصی سازی را به دلیل مشکلات آرامکو و دولت عربستان می دانند. فقدان شفافیت، مشکلات در خصوص ذخایر نفت و گاز و آینده دولت عربستان به عنوان سهامدار کنونی این شرکت، از مهمترین موارد مطرح شده به شمار می رود.
همه ما کم و بیش از چالش های اجتماعی و اقتصادی فراروی دولت پادشاهی عربستان آگاهیم. مثلا سقوط قیمت نفت یکی از این عوامل تاثیرگذار به شمار می رود. در صورت عبور قیمت هر بشکه نفت از مرز 60 دلار، شاهد افزایش چشمگیر متقاضیان سهام این غول عربی خواهیم بود. همچنین با وجود تلاش های اوپک و غیراوپک به رهبری عربستان و روسیه برای بازگشت تعادل به بازار طلای سیاه، همچنان سایه بدبینی بر این بازار سنگینی می کند.
فراموش نکنید که چشم انداز قیمت نفت، تاثیر قابل توجهی در استقبال از عرضه سهام آرامکو و درآمدهای پیش بینی شده آن خواهد داشت. در ادامه با چند عامل تاثیرگذار دیگر آشنا می شویم:
سرازیر شدن ثروت بادآورده 1 تا 2 تریلیون دلاری به خزانه ریاض، اقتصاد عربستان را وارد دوره جدیدی خواهد کرد. شیوخ ریاض برنامه بلندپروازانه ای برای کشورشان در افق سال 2030 میلادی، طراحی کرده اند. آنان برای تضمین آینده جوانان کشورشان در نظر دارند تا اقتصاد این شبه جزیره را دگرگون کرده و اقتصادی بدون وابستگی به درآمدهای نفتی و یارانه های آشکار و پنهان پدید آورند.
کارشناسان هشدار داده اند که سرازیر شدن چند تریلیون دلار سرمایه به اقتصاد نسبتا کوچک محلی عربستان می تواند به بی نظمی و آشوب، تورم شدید، رشد هزینه ها و سرمایه گذاری های ناکارآمد منجر شود.
به نظر می رسد باید در گام نخست از ورود این پول های هنگفت به صورت سریع به اقتصاد عربستان جلوگیری شود. دولت و صنایع این کشور باید بتوانند این سرمایه عظیم را به صورتی کارا و در زمانی مناسب، هزینه کنند. بدین ترتیب راه دستیابی به یک آینده اقتصادی پایدار و جذاب فراهم خواهد شد.
آینده این کشور پادشاهی و حامیان آن در گروی سرنوشت این دگرگونی خواهد بود.
گفتنی است که در سایه این انقلاب اقتصادی ممکن است شکاف های مذهبی و مخالفت ها علیه رهبران این کشور را گسترده تر کند. اگرچه شیوخ ریاض در آغاز با آثار مختلف این طرح آشنا نبودند، اما اندک اندک نتایج اجرای این اقدام بزرگ، آشکارتر شده است. آنان با حذف حامیان گروه اخوان المسلمین تلاش می کنند تا کنترل گروه های مخالف را به دست گرفته و جایگاه خویش را مستحکم نمایند.
در ماه های اخیر، شایعات مختلفی در مورد کناره گیری ملک سلمان و واگذاری قدرت به شاهزاده محمد جوان به گوش می رسد. واگذاری آرامکو بیش از هر چیز به شرایطی باثبات نیاز دارد تا از هرگونه اقدام بر هم زننده آرامش جلوگیری شود. عدم موفقیت در اجرای این طرح نیز در کنار رویارویی با ایران، بهانه جدیدی به دست مخالفان دولت ریاض خواهد داد.
بدین ترتیب تاخیر در آغاز فرآیند خصوصی سازی آرامکو به معنای اولویت دادن به حفظ حکومت کنونی در برابر عرضه سهام بزرگترین تولیدکننده نفت دنیا است.
در شرایط کنونی، دشوار بودن تحقق دورنمای 2030 ریاض بیش از گذشته هویدا شده است. تغییر همواره دشوار است، اما رهبران این کشور پادشاهی در مسیر دشواری گام نهاده اند. من معتقدم کاهش سرعت در اجرای این طرح یک پیش نیاز مهم است. جذابیت شرکت آرامکو کاملا بدیهی است و بدون در نظر گرفتن اتفافات آینده، این شرکت همچنان وجود خواهد داشت. فراموش نکنید که آینده این پادشاهی نفت با ریسک روبرو است، اگر این تنش ها کنترل و مدیریت نشود. و بدون ملک سلمان به عنوان راهبر دورنمای 2030، دورنمایی برای این کشور وجود نخواهد داشت.
نویسنده: کیرل ویدوشون
مترجم: محسن داوری
منبع: www.oilprice.com
سلام
پاراگراف چهارم نوشته شیخ محمد بن سلمان ... صحیح آن شاهزاده محمد بن سلمان است ، وی شیخ نیست شاهزاده است
دولتمردان ریاض در چارچوب تحقق چشم انداز 2030 و متنوع سازی اقتصاد ملی خود تا پایان دهه آینده میلادی، همه سهام غول نفتی خود را واگذار خواهند کرد. شیخ محمد بن سلمان ولیعهد کنونی عربستان بزرگترین حامی این طرح به شمار می رود. رسانه ها نیز از این طرح استقبال کرده و با وجود ابهامات موجود، به انتظار انتشار جزییات آن نشسته اند.