۰
​میدان فرزاد بی در اوج بی توجهی

پیشنهاد شرکت‌های ایرانی در نفت «وتو» می‌شود

همزمان با تصمیم شرکت ملی نفت برای خرد کردن پروژه توسعه میدان فرزاد بی، چند پیشنهاد به شرکت ملی نفت برای توسعه ارائه شده است که تا کنون با موافقت NIOC همراه نبوده است.
پیشنهاد شرکت‌های ایرانی در نفت «وتو» می‌شود
به گزارش ميزنفت،  تعلل و وقت کشی ایران در توسعه میدان فرزاد بی هنوز هم ادامه دارد و شرکت ملی نفت با وجود علاقه مندی به توسعه آن توسط هندی‌ها – با اصلاح قیمت گاز – برای نشان دادن اراده خود در مقابل خواسته هند از خرد کردن این پروژه گفته است و می‌خواهد این میدان را به شیوه‌ای جزیره‌ای توسعه دهد.

به گفته مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، یک مدل جدید برای توسعه این میدان به عنوان مدل EPCF طراحی شده و پکیج‌های کوچک‌تر برای توسعه این میدان به بازار ارائه می‌شود تا سرمایه‌گذاران با سرمایه‌گذاری کمتر این میدان را توسعه دهند.

علی کاردر درمورد اینکه آیا شرکت های ایرانی برای توسعه این میدان اظهار تمایل کرده اند یا خیر نیز توضیح داد شرکت های ایرانی اظهار تمایل کرده اند اما گفته اند این میدان را در قالب قرارداد   EPC توسعه دهند اما شرکت ملی نفت مخافت کرده و اعلام کرده قرارداد یا باید به صورت بیع باشد یا در قالب قراردادهای جدید نفتی.

به گفته وی امکان دارد میدان فرزاد بی  به شرکت ایرانی داده شود اما مشخص نیست به عمل برسد یا خیر. به طور کلی راه های موازی برای توسعه این میدان آغاز شده که چنانچه همکاری با هند به نتیجه نذگفت می تواینم بدیم اما اینکه به عمل برسد یا خیر. راه های موازی را آغاز کریدم و منتظر نشتسیم که دستمان خالی نباشد.

مهم ترین شرط شرکت ملی نفت برای توسعه فرزاد بی تامین مالی پروژه یا فاینانس است که بر اساس آخرین آمار و اطلاعات موجود، یکی از شرکت‌های ایرانی پیشنهاد جالبی را برای توسعه این میدان ارائه داده است. این پیشنهاد چندی پیش در جلسه شفاهی مسئولان این شرکت و غلامرضا منوچهری مطرح شد که گویا مورد استقبال معاون توسعه قرار نگرفته است. منوچهری موافقت شرکت ملی نفت با سپردن توسعه فرزاد بی را به همکاری شرکت ایرانی با یک شرکت خارجی منوط کرده است با این تبصره که راهبری کار با شرکت خارجی باشد به مانند قراردادهای جدید نفتی.

گویا این شرکت ایرانی در حال رایزنی با یک شرکت بزرگ روسی است که خود یکی از علاقه مندان به فرزاد بی است گرچه این علاقمندی تنها بصورت شفاهی عنوان شده است. نکته مهم در این پیشنهاد قبول تامین مالی از سوی شرکت ایرانی است که مورد تاکید وزارت نفت نیز قرار دارد.

بر این اساس، این شرکت به دنبال استفاده از گاز جهت تولید همزمان آب و برق در سواحل مکران و میناب است و توانسته است برای طرح خودموافقت ابتدایی را نیز از وزارت نیرو دریافت کند و تفاهم نامه ابتدایی نیز امضا شده است. این شرکت اعلام کرده است در صورت موافقت اولیه وزارت نفت حاضر به تکمیل و ارائه پیشنهاد مطابق با خرید گاز تولیدی جهت تولید همزمان آب و برق است. 

گفتنی است طرح قرارداد طرح تولید همزمان آب و برق بصورت BOT طراحی شده است و از جذابیت‌های خوبی نیز برخوردار است ولی تا به امروز شرکت ملی نفت برنامه‌ای را برای توسعه فرزاد بی اعلام نکرده است. همچنین شرکت پتروپارس نیز از علاقمندی خود برای توسعه این میدان گفته است که در کنار هندی‌ها و شرکت گازپروم روسیه از دیگر مشتریان فرزاد بی است ولی کماکان همه چیز متوقف است.

این شرایط در حالی به قوت خود باقی مانده است که عربستان سعودی با قدرت هر چه تمام در حال حفاری و تولید از دو میدان مشتکر فرزاد A و B است. در اواخر کار دولت دهم٬ وزارت نفت دکل حفاری را راهی مرز ایران و عربستان کرد تا کار حفاری در این میادین را آغاز کند ولی پس از روی کار آمدن دولت یازدهم٬ وزیر نفت رسما دستور داد تا این دکل به عقب باز گردد و عملیات حفاری در این منطقه را کاملا متوقف کرد. در چنین شرایطی بود که عربستان از فرصت استفاده کرده و با استقرار چندین دکل حفاری روی این میدان٬ حفاری را آغاز کرد و با وجود هشدار کارشناسان به وزارت نفت برای آغاز هر چه سریع تر فعالیت توسعه ای در این میدان٬ اما هیچ اتفاقی نیفتاد.

مسئولان وزارت نفت تنها به ادامه مذاکرات می‌پردازند  و مشخص نیست چه زمانی تکلیف این میدان مشترک پراهمیت مشحص می‌شود. به عنوان نمونه٬ امیر حسین زمانی نیا معاون وزیر نفت در ادامه در مورد علاقه هندی‌ها به مشارکت در توسعه میدان گازی فرزاد بی نیز توضیح داد: مذاکرات با هندی‌ها در مورد میدان گازی فرزاد بی همچنان ادامه دارد اما هنوز به نتیجه قطعی نرسیده است. گاز پروم هنوز مطالعات خود را در مورد میدان گازی فرزاد بی نهایی نکرده است. 

۴ سال بلاتکلیفی درباره یکی از حیاتی ترین میادین مشترک ایران در دولت یازدهم باز هم ادامه دارد و ریاض با سرعت هر چه تمام در حال خالی کردن مخازن گازی است که بخش مهمی از آن متعلق به ایران است.
چهارشنبه ۲۱ تير ۱۳۹۶ ساعت ۱۱:۲۳
کد مطلب: 18211
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *