۲
۱۱
پاسخ‌های فنی حسنتاش به بهانه‌های زنگنه

آقای وزیر، خود شما مقصرید؛ دقیقاً خود شما

آقای وزیر، خود شما مقصرید؛ دقیقاً خود شما
میز نفت| سید غلامحسین حسنتاش، کارشناس ارشد حوزه انرژی در یادداشتی نسبت به فرافکنی های وزیر نفت پاسخ داد. در این یادداشت می خوانیم:

وزیر نفت  اخیرا در مصاحبه‌ای فرموده‌اند اگر 4 میلیون بشکه صادرات می‌کردیم امریکا نمی‌توانست تحریممان کند و اشاره کرده‌اند که اگر در کار وزارتخانه تاخیر نمی‌انداختند صادرات نفت کشور 4 میلیون بشکه در روز بود.
 البته این‌گونه فرافکنی‌های جناب ایشان مسبوق به سابقه است. اما سرانجام روزی در پیشگاه تاریخ ایشان باید به سؤالات زیر پاسخ دهند.
 
 
1-   جناب وزیر؛ در دور قبل وزارتتان در هشت سال دولت اصلاحات قرار بود تولید نفت را به هفت میلیون بشکه برسانید شرایط بین‌المللی هم مساعد بود و شرکت‌ها آمدند و بیع‌متقابل بستند، چرا تولید نفت از حدود 4 میلیون بشکه تجاوز نکرد؟ بر روی کدام میادین نفتی قرارداد بسته شد و آیا آن میادین اولویت توسعه داشتند ؟ نتیجه قراردادها چه شد؟
 
شما در آن دوره با شرکت سازی‌های بی‌مطالعه و شتاب‌زده چنان  بمبی را در صنعت نفت و شرکت نفت منفجر کردید که دیگر هیچ‌کس قادر به اداره  این صنعت نبود و شرکت "بین"  که بعداً برای بررسی وضعیت آوردید آن اشتباهات را گزارش کرد.
 
 
2-   شما تاکنون جمعاً 13 سال وزیر نفت بوده‌اید و در هشت سال این میانه هم که وزیر نبوده‌اید، نفت تدریس می‌فرمودید و باشگاه‌دار نفت نیرو بودید. اگر هنوز درنیافته‌اید که میادین نفتی ایران توان تولید 6 میلیون بشکه نفت را ندارد ،که 4 میلیون بشکه آن صادر شود، که وامصیبتا و اگر می‌دانید و خدای‌ناکرده خلاف می‌گویید و به این خلاف‌گوئی‌ها عادت فرموده‌اید که بازهم وامصیبتا.
 
مگر نمی‌دانید که دولت عراق که وضعیت میادین نفتی‌اش بسیار از ما بکرتر بود و سال‌های سال بود که با توجه به وقایعی که برای این کشور اتفاق افتاده بود بر روی مخازنش سرمایه‌گذاری نکرده بود از حدود نه سال پیش با دست‌باز شروع به عقد قرارداد با شرکت‌هایی ،که جنابعالی هم بسیار به عقد قرارداد با آن‌ها علاقه‌مند هستید، نمود و این شرکت‌ها که ازنظر شما دانای رازهای پیدا و نهان نفتی هستند! وعده داده بودند که تولید نفت این کشور را در همین امسال میلادی(2018) به 10.5 تا 12 میلیون بشکه در روز برسانند و اینک تولید نفت عراق حدود 4.5 میلیون بشکه در روز است. 
 
3-   با توجه به وضعیت شاخص شدت انرژی در ایران پتانسیل عظیمی برای بهینه‌سازی و کاهش مصرف انرژی وجود داشت که اگرنه با افزایش تولید میادین نفتی بلکه با کنترل و کاهش مصرف داخلی، صادرات نفت و فرآورده‌های نفتی کشور می‌توانست به میزان قابل‌توجهی افزایش یابد و در دولت یازدهم و در برنامه پنجم اختیارت گسترده‌ای در این زمینه به شما داده شد و منابع لازم پیش‌بینی شد. کارنامه و عملکرد شما و شرکت بهینه‌سازی مصرف انرژی شما در این زمینه چیست؟
 
4-   چه کسانی در کار وزارتخانه تاخیرانداختند؟ کسانی که به‌گزاف تدوین مدل قراردادی خدماتی بیع‌متقابل را به نام خود ثبت کرده بودند  و نمی‌خواستند خود را از تک و تا بیندازند که تخصصی در این زمینه ندارند و شما بدون توجه به کارنامه قبلی‌شان تجدیدنظر در قرارداد را به عهده ایشان گذاشتید و چند سال وقت صنعت نفت برای مدل مجهول و مجعولی بنام IPC تلف شد. یا گروهبان‌هایی که لباس ژنرالی بر آن‌ها پوشاندید؟ یا ساختاری که در دوره قبلی وزارتتان به‌شدت ناکارآمدش فرمودید؟

به حمدالله مجلس و خصوصاً کمیسیون مربوطه که با شما همراه و هماهنگ بودند. چرا به‌صراحت نمی‌گویید چه کسانی در کار وزارتخانه تاخیرانداختند.
 
5-   جنابعالی ظاهراً فراموش نموده‌اید که در سال 92 به‌صراحت در مجلس تعهد فرمودید که حتی در شرایط تحریم  تا پایان سال 1396 تولید نفت و میعانات گازی کشور را به 5.7 میلیون بشکه در روز می‌رسانید. که البته اهل فن به‌خوبی می‌دانستند که این وعده دست‌نیافتنی است. علی‌القاعده در شرایط تحریم این کار باید با استفاده از توان داخلی انجام می‌شد ولی به‌محض امضاء برجام جفا با داخلی‌ها آغاز شد توانائی‌های داخلی نادیده گرفته شد و حتی بعضاً مناقصه‌ها باطل شد تا کار به خارجی‌ها داده شود که خارجی‌ها هم گیج و منگ IPC بودند، و حالا می‌فرمایید که اگر پنج قرارداد دیگر مانند توتال منعقد شده بود به 4 میلیون بشکه صادرات می‌رسیدیم. البته در دوره  قبل وزارتتان این تعداد قرارداد و شاید بیشتر از آن تجربه شده بود و تولید نفت از 4 میلیون بشکه در روز تجاوز نکرد.
 
6-   به فرض این‌که صادرات ما به 4 میلیون بشکه رسیده بود بر اساس کدام برآورد از وضعیت عرضه و تقاضا و ظرفیت‌های جهانی تولید نفت می‌فرمایید که تحریم امکان‌پذیر نبود؟ و تا چه حدش امکان‌پذیر نبود؟ روسیه را مثال زده‌اید که به خاطر میزان تولید و صادرات نفتش نشده است که تحت تحریم کامل امریکا قرار گیرد. مسائل دیگر و توانائی‌های دیگر روسیه و ازجمله صادرات گازش به اروپا را هم ببینید. چرا در این دوره وزارتتان مهم‌ترین و بهترین بازار صادراتی گاز ایران را فراموش فرمودید و از ابتدا گفتید که اروپا بازار خوبی برای صادرات گاز ما نیست. لابد پاکستان که در دور قبل وزارتتان انتخاب کردید و هنوز هم معطل مانده است، بازار خوبی است؟
 
در پایان عرض می‌کنم که شاید امروز اغلب آن‌ها که باید از شما حساب کشی کنند و این فرافکنی‌ها را تجزیه‌وتحلیل نمایند به‌صورت بالفعل و بالقوه ابواب‌جمعی شما باشند. اما همیشه این‌گونه نخواهد بود و تاریخ هم قضاوت خود را خواهد داشت.
 
نکته مهم دیگری که البته در حوزه اطلاعات جنابعالی  نیست ولی خوب است ذکر شود این است که بزرگ‌ترین مشکل ساختاری اقتصاد کشور پیش و بیش از تحریم، پدیده "نفرین منابع" و به تعبیر من "استسقای نفتی" و  وابستگی به نفت است که اگر امروز چهار میلیون بشکه صادرات نفت داشتیم احتمالاً شدت آسیب‌پذیری اقتصادمان دو برابر و مشکلات اساسی اقتصادی‌مان بسیار بیشتر بود.
 
راه نجات کشور از تحریم و غیر تحریم ارتقاء توان تولید ملی (در تولید کالا و خدمات) و توسعه صنعت و متنوع کردن اقتصاد است. همان چیزی که ریچارد نفیو در کتاب هنر تحریم‌ها هدف اصلی می‌داند و تصادفاً به طرز عجیبی بسیاری از سیاست‌های اقتصادی ما هماهنگ با آن بوده است.
 
سه شنبه ۱۶ مرداد ۱۳۹۷ ساعت ۱۲:۴۹
کد مطلب: 21667
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *


ناشناس
Iran, Islamic Republic of
واقعا نفت تدریس کردند؟؟؟؟
پس این شاگرداش که مال دانشگاه تهرانن تو وزارت نفت پر ازشون ماجراشون اینههه
تورو خدا ببین ملت زحمت و زجرشو می کشن جنگش روی ما تحمیل می شه بهرشو زنگنه و امثالش می برند
Iran, Islamic Republic of
متن خوبی است ام نکته اصلی این است که با وجود مدیران و معاونین بازنشسته و ناتوان هیج کاری نمی شود کرد تا وقتی وزارت نفت از نیرو های بازنشسته پاک نشود هیچ کاری نمی شود کرد هر وقت افراد ذیل از وزرات نفت رفتند میشود تا حدودی امید وار بود.
1--مرضیه شاهدایی بازنشسته
2-علی کاردر بازنشسته
3-عراقی بازنشسته
4- رضا نوروز زاده بازنشسته
5-عالی پور بازنشسته
6-رحمتی بازنشسته
7-جوادی بازنشسته
8-نیلی منفرد بازنشسته
و خیلی از مدیران میانی که بازنشستگی آنها تمدید شده است . مطالبه کارکنان صنعت نفت رفتن کلیه بازنشستگان از وزارت نفت است ولاغیر.
United States
بقیه را هم بگید:
بازرگانی بازنشسته
زمانی نیا بازنشسته
رحیمی بازنشسته
منوچهری بازنشسته
هندی بازنشسته (البته عموشون نه برادر زاده اشون در اکتشاف، همونجا که اختلاس کلان شد و ایشونم اصلا نقشی نداشت.)
بیطرف بازنشسته
همین بیطرف و ببینید با اینهمه دسته گلی که به آب داده در نیرو ، سبب تمامی بحرانهای امروز کشور است، نابودی منابع آبی، کشاورزی، محیط زیست و بروز گرد و غبار، خشک شدن اغلب قناتها و چاهها و نابودی جلگه های اصفهان بدلیل انتقال آبی که حق مردم اصفهان بود به شهر خودش یزد و.... حالا اومد که مریضیشو معالجه کنه با خرج نفت زد تمام مهندسی رو داغون کرد.
آخه بقول آقای وزیر شما از یه فرد شصت ساله چه انتظاری دارید؟؟!!! نوآوری و تکاپو و پیشرفت. واقعا" که. اینا از قصد به این مناسب گمارده شدند که ترمز توسعه و پیشرفت نفت بشوند تا وابسته تر بشویم و خارجیا بیشتر اینجا کار گیرشون بیاد که مخارج یک عده را تو خارج بدهند یا ویزا و اقامت برای بچه نکبت زاده ها راحتتر بشود گرفت.
United States
سلام
بهتر بود آقای وزیر یک کمیته از برنامه ریزی و اداریهای 4 شرکت اصلی و ستاد تشکیل میداد تمام گریدهای C و D و OD رو میاوردند و سوابق و مدارک و تجربیاتشون را بررسی میکردند و در جدولی به ازای هر سمت برای ایشون حداقل سه نفر از افراد متخصص و مرتبط و متناسب و دارای صلاحیت را معرفی میکردند تا دست ایشون باز باشه برای انتخاب اصلح و همه را هم شش ماه یا یکسال بشرط منصوب میکرد و اگر واقعا" تو ارزیابیدر هر زمانی حتی قبل از شش ماهه یا یکساله کاری نکرده بودند یا تحولی ایجاد نکردند برکنار و نفر بعدی را جایگزین میکردند .بخدا میتوان نفت را احیا و شکوفا نمود. امیدوارم جناب وزیر روی این پیشنهاد فکر کنند.
Iran, Islamic Republic of
نکته کلیدی و اصلی است باید بازنشستگان از وزارت نفت بروند تا نیرو های با انگیزه جای آنها را بگیرند البته این بازنشستگان اگر هدف خدمت دارند خودشان استعفا دهند والا وزیر با این بازنشستگان که بله قربان گو هستند مشکلی ندارد
آرین
Iran, Islamic Republic of
دکتر منوچهری و بیژن عالیپور و خانم تندگویان را از قلم انداختید!
Iran, Islamic Republic of
حرف شما متين. اما متاسفانه توي كشور ما و به خصوص اين وزارتخونه خاص، رفتن بازنشسته ها برابره با سكوي پرتاب براي يك سري جوون بي تجربه، بدون هيچ سابقه كاري مرتبط، به صندلي هاي معاون وزيري و ساير پست ها رده بالا. در نتيجه خيلي اميدوار نباشيد كه اتفاقهاي مباركي در راه باشه
Iran, Islamic Republic of
سلام
اشتباه نكنيد عملكرد آقاي زنگنه دقيقاً منطبق بر استراتژي از پيش تعيين شده ايشان پيش رفته و شيخ الوزرا به تمامي اهداف خود رسيده است.
نابودي وزارت نفت و بالتبع فلج كردن كشور
آمريكا و اسراييل نياز به حمله نظامي به ايران ندارد چون زنگنه به تنهايي كار آنها را انجام داد. وقتي نيروي پيشران اقتصاد كشور از حركت بايستد نتيجتاً فروپاشي از درون كليد خواهد خورد.
آریو
Iran, Islamic Republic of
مدیران و کارکنان صنعت نفت شده اند جزء اندرونی جناب وزیر، بدون اذن ایشون حتی نمیتونند از دفترشون بیرون بیان!
مرادی
Iran, Islamic Republic of
جواب ادعای اقای زنگنه یک جمله است : ایا امریکا قرارداد 200 میلیارد دلاری هواپیما با بوئینگ و ایرباس که بخش عمده اش در امریکا ساخته می شود و سوداوری بسیار بالاتری هم برای امریکا داشت را منتفی نکرد؟! پس موضوع 2 ملیون بشکه اضافه نفت نیست و دست از این حرفهای عجیب بردارید. حالا همان یک قرارداد که گذاشتند ببندید را به کجا رساندید که منتظر بقیه اش هستید!
امیر
United States
ختلان/مصطفوی/صادق آبادی/اصطهباناتی/یاسر میرزایی/ شاگردان وزیر نفت. بدون شک بخش اعظم تصمیمات زنگنه در سایه افکار نابخردانه این کوتوله هاست. ختلان اکنون به دنبال درجه مدیر کلی "یاسر میرزایی" در راس معاونت برنامه ریزی است!!!؟ چرا؟ کودک 30 ساله که حتی با مقررات ساده نفت , مذاکرات, مکاتبات, سازمان نفت آشنایی ندارد. در مجموعه نفت, آرک برک ختلان است. چرا؟ چرا اینگونه بر سر شاخی نشسته اند و از ریشه می زنند. تاریخ را بخوانید. حتی قوم مغول و جانشینان چنگیر در انتصاب های خود دقت می کردند مردانی که بر نفس و آرای خود اقتدار داشتند منصوب نمایند. آیا در همین معاونت برامه ریزی افراد شایسته تری نیستند. در هلدینگ خلیج فارس هم .... در پالایش و پخش و گاز هم. مقصر کیست!؟؟؟
تا "شایسته " سالار نباشد. شایسته سالاری حرف مفت است.