وحید حاجی پور| علیاکبر پور ابراهیم مدیرعامل جدید شرکت استراتژیک نیکو را باید در تاریخ این شرکت یک نقطه عطف دانست؛ مدیر بسیار جوانی که بهواسطه تلمذ در کلاسهای درس بیژن نامدار زنگنه به نفت آمد و حالا حکم مدیریتی خود را دریافت کرده است. او ششمین شاگردی است که حکم مدیریت دریافت کرده است تا به همگان ثابت شود جوانگرایی که مدنظر وزیر نفت بود شامل افراد خاصه میشود.
پور ابراهیم جایگزین چهرههای استخواندار نفت شده است، روزگاری مدیریت نیکو بر عهده افرادی مانند محمدجواد عاصمی پور، سیفالله جشن ساز و سید مجید هدایت زاده بود که همگی طی 30 سال گذشته معاون وزیر و مدیران ارشد شرکتهای نفتی مانند مناطق نفتخیز جنوب، ملی حفاری، شرکت ملی نفت و ... بودهاند. او در شرایطی به نیکو رسیده است که تحریمهای جدید درراه است و در این میان، نیکو نقش اصلی را برای دور زدن تحریمها ایفا میکند مانند سالهای 90 تا 92 که این شرکت رسماً وظایف بانک مرکزی در جابجایی پول را هم بر عهده گرفت و حتی برای تأمین نیازهای کشور، واردات دارو و گندم را هم انجام میداد.
نیکو بازوی بینالمللی نفت است و در شرایط تحریم، کشور را از پرتگاههای خطرناکی نجات داده است ولی امروز و در شرایطی که امروز روزهای سختی برای نفت و کشور است، زنگنه تصمیم میگیرد یکی از شاگردان خود را بدون یک روز سابقه مدیریتی راهی نیکو کند. این انتخاب از دو حالت خارج نیست، یا وزارت نفت با این تصمیم بهطور غیرمستقیم اعلام کرده هیچ برنامهای برای مقابله با تحریمها ندارد و به دست خود، یکی از ابزارهای مهم ضد تحریمی را از بین برده است و یا با نشاندن یک چهره ضعیف و امضاکننده در رأس نیکو، در پس پرده فعالیت میکند.
اینکه کدامیک از این دو حالات درست است جای بررسی و تأمل بیشتری دارد ولی وقتی روند انتصابهای 5 سال گذشته وزارت نفت و «شاگرد سالاری» وزیر نفت را در احکام مشاهده میکنیم، متوجه میشویم که گویا قرار نیست چیزی درست شود. اغلب این انتصابها به ضرر کشور تمامشدهاند و همین موضوع، نگرانیها را تشدید کرده است. اصرار وزیر نفت برای صدور جکم مدیریت برای شاگردان خود به اسم «جوانگرایی» از یک سو و عدم تجربه مدیریتی و حتی کارشناسی این شاگردان از سمتی دیگر، آزاردهنده شده است و بدون تردید به ضرر نفت تمام خواهد شد.
درباره نیکو این تصمیم جای تأمل بسیاری دارد، اصولاً مهمترین ویژگی برای انتخاب مدیریت نیکو سابقه کاری در بخشهای مهم صنعت نفت است؛ گفته شد همهکسانی که مدیریت نیکو را بر عهده داشتند همگی از چهرههای سرشناس باتجربهای گرانبها بودهاند و همین تجربه موجب شده تا نیکو در بیشتر مواقع عملکرد مناسبی از خود داشته و نجاتدهنده کشور باشد. پور ابراهیم برای کارشناسی در نیکو هم نامناسب است چه برسد به مدیریت این شرکت ولی او در عنفوان جوانی به لوزان سوئیس میرود تا شاید خوشبختترین شاگرد زنگنه باشد که میخواهد در لوزان استراحت کند.
سید مجید هدایت زاده مدیرعامل سابق نیکو که به دلیل تحریم ها و به بهانه بازنشستگی این شرکت را ترک کرده است، نمی خواست در دور زدن تحریم ها حضور داشته باشد ولی آیا باید دید بیزینس او در پشت پرده با شرکت ملی نفت ادامه خواهد داشت بویژه با مدیربسیار جوانی که نمی داند وظایف نیکو چیست. این روزها را به خاطر بسپارید.
سه شنبه ۲۲ خرداد ۱۳۹۷ ساعت ۱۴:۰۶
تا به همگان ثابت شود که اینجا سیستم خاص خودش را دارد
سییستم "خان سالار " !