به گزارش«ميزنفت»، به گزارش«
ميزنفت»، روزنامه اینترنتی «رای الیوم» سرمقاله امروز (پنج شنبه) خود را به کاهش قیمت نفت خام و بحران اقتصادی کشورهای عربی از جمله عربستان سعودی اختصاص داد و نوشت: دو تحول و حادثه، که ممکن است به طور چشمگیری بیانگر وضع آینده دولت ها و ملت های کشورهای عربی حوزه خلیج فارس باشد، مطرح است و می توان با بررسی عمیق آن دو درباره آینده پیش روی این کشورها به علت تغییرات سیاسی، اجتماعی و اقتصادی گمانه زنی کرد.
اولین مسئله و حادثه ناپدید شدن علی النعیمی، وزیر نفت عربستان سعودی از انظار است. او مدتی است و مشخصا از زمانی که قیمت های نفت خام به بیش از نصف کاهش یافت، از انظار ناپدید شده است. بسیاری چه در داخل و چه در خارج عربستان او را مسئول کاهش قیمت نفت می دانند زیرا او مهندس سیاست نفتی عربستان سعودی به شمار می رود. سیاست وی سبب شد بازار جهانی نفت با بیش از دو میلیون بشکه نفت غرق شود و هدف از این کار نیز کاهش دادن قیمت نفت خام با هدف به شکست کشاندن شرکت های تولید کننده نفت صخره ای و فلج کردن اقتصاد کشورهای ایران و روسیه بود.
دومین مسئله و تحول اقدام شبکه الجزیره، به عنوان تنها بازوی قدرتمند رسانه ای و سیاسی قطر برای اخراج صدها کارمند خود است که با هدف کاستن از هزینه ها صورت می گیرد و علت آن نیز کاهش درآمدهای نفتی دولت قطر به پایین تر از پنجاه درصد است.
شاید برخی ها بر این نظر باشند که علی النعیمی تصمیم گیرنده سیاست نفتی عربستان سعودی نیست بلکه او مجری سیاست های نفتی است و تصمیم گیرنده اصلی در وزارت نفت عربستان شاهزاده عبدالعزیز بن سلمان معاون اوست که پسر پادشاه عربستان است و چه بسا ناپدید شدن وی از انظار نیز به علت تمایل وی به بازنشستگی باشد زیرا عمر وی به هشتاد سال رسیده است و اکنون پس از بیست سال به عنوان وزیر نفت دیگر تمایلی به حضور در این وزارتخانه ندارد.
النعیمی از مصاحبه با روزنامه ها، خبرگزاری ها و رسانه های دیگر پرهیز کرده است و به نظر می رسد که گوشه نشینی و انزوا را ترجیح می دهد، اما آنچه ما می دانیم این است که بیشتر تحلیل ها حاکی است که روند سقوط قیمت نفت خام و در نتیجه کاهش ذخایر کشورهای عربی حوزه خلیج فارس و دیگر کشورها مانند الجزایر، لیبی، ونزوئلا، روسیه، نیجریه و مکزیک ادامه خواهد داشت، به گونه ای که بانک «گلدمن ساکس» پیش بینی کرد که قیمت نفت خام به حدود بیست دلار در هر بشکه برسد. همچنین، «موسسه اعتبارسنجی استاندارد اندپورز» پیش بینی کرد که ادامه روند کاهش قیمت نفت ممکن است سبب به تعویق افتادن افتتاح برخی طرح های زیربنایی یا لغو آنها در کشورهای شورای همکاری شود و شاید تصمیم شبکه الجزیره در برچیدن نزدیک به یک چهارم عنوان ها و سمت های شغلی (در مجموع حدود پنج هزار شغل) یکی از نمونه های بارز در این خصوص باشد.
درست است که شبکه الجزیره از جمله طرح های زیربنایی نیست، اما تصمیم آن برای کاستن از شمار مشاغل و عنوان های شغلی بسیار حائز اهمیت است زیرا یکی از طرح های مهم و اصلی در کشورهای حوزه خلیج فارس و عربی به شمار می رود.
با توجه به اینکه در گذشته قیمت های نفت دچار جهش در افزایش قیمت بود، طرح های بزرگی مانند ساخت فرودگاه ها، راه آهن، جاده سازی، تونل و طرح های مسکونی در بیشتر کشورهای حوزه خلیج فارس به ویژه عربستان سعودی طراحی و به مرحله ساخت در آمد و اکنون بی هیچ شکی بیشتر این طرح ها به علت کاهش درآمدهای نفتی اگر لغو نشود متوقف خواهد شد.
عواقب و پیامدهای کاهش قیمت نفت صرفا شامل طرح های زیربنایی و انسجام اجتماعی نخواهد شد بلکه جایگاه سیاسی کشورهای صادرکننده نفت را که طی بیست سال گذشته در صدر تحرکات سیاسی و نظامی در منطقه بودند تحت تاثیر قرار خواهد داد.
منبع:خبرگزاری صدا و سیما