به گزارش «
ميزنفت» حسن روحانی که پیش از برگزاری آخرین نشست اوپک نامه هایی را به امیران کویت، امارات و قطر ارسال و زنگنه را به عنوان فرستاده نفتی خود راهی این کشورها کرده بود با تغییر موضع خود لب به انتقاد از عربستان و کویت گشورد.
وزیر نفت کویت نخستین فردی بود که نسبت به این موضوع واکنش نشان داد و گفت: ما با هیچ کس مشکلی نداریم و برای کویت مقدور نیست که وارد آنچه دیگران آن را جنگ قیمت نفت می نامند، وارد شود. علی العمیر وزیر نفت کویت گفت، قیمت جهانی نفت به طرز غیرمنتظره ای کاهش یافته است.
این اظهارات وزیر نفت کویت نشان می دهد کشورهای حامی عدم کاهش سقف تولید اوپک با کاهش شدید قیمت نفت در بازارهای جهانی غافلگیر شده اند و انتظار نداشتند که طی ۶ ماه قیمت نفت حدود ۶۰ درصد کاهش یابد.
سفیر عربستان در لبنان هم به سخنان رئیس جمهور ایران درباره نقش عربستان و کویت در کاهش قیمت نفت، واکنش نشان داد و از او خواست به دنبال دلایل داخلی برای وضعیت اقتصاد ایران باشد.
علی العسیری در گفتوگو با «رادیو شرق» لبنان، و در اشاره به هشدارهای رئیس جمهور ایران گفت: به جای متهم کردن دیگران، گفتار حکیمانه و گفتوگوی سازنده بر اساس چارچوبی مفید از مهم ترین مسائل مورد نیاز فعلی است.
این در حالس است که پیشتر روزنامه سعودی «الشرق الاوسط» چاپ لندن، با مقالهای در انتقاد «حسن روحانی» رئیسجمهوری ایران از کشورهایی مانند عربستان و کویت که در کاهش تعمدی بهای جهانی نفت نقش دارند، واکنشی شدید نشان داد.
طارق حمید، سردبیر پیشین الشرق الاوسط، و نویسنده این مقاله پنجشنبه ۲۵ دی ماه، با نادیده گرفتن گزارشهای متعدد رسانهها و جراید بینالمللی مبنی بر اینکه عربستان سعودی با افزایش تولید نفت و عدم کاهش نفت تولیدی اوپک در حال جدال سیاسی با ایران و روسیه است، مدعی شد که چنین انتقادی از جانب روحانی، شایسته رئیسجمهور یک کشور نیست.
روزنامه القدس العربی چاپ لندن خم در شماره اخیر خود در بخش دیدگاه روزنامه با اشاره به سخنان رئیس جمهوری اسلامی ایران درباره پیامدهای کاهش نفت، نوشت : ایران ، عربستان و کویت را تهدید کرده است که این دو کشور پیامدهای تصمیم سیاسی خود را در کاهش بهای نفت خواهند پرداخت. اگرچه موضوع کاهش بهای نفت و سیاسی بودن آن در هفته گذشته تیتر نخست بسیاری از رسانه های عربی و جهان را به خود اختصاص داد ، اما نکته جالب، دیدگاه و نظر کاربران عرب درباره مقاله القدس العربی چاپ لندن بود که با تیتر «تهدیدات ایران علیه عربستان و جنگ نفتی» منتشر شد، که به برخی از آنها اشاره می شود.
بیشتر این کاربران معتقدند که ایران می تواند به آسانی و با تکیه به تجربه ۳۵ سال ایستادگی در برابر تحریم ها جایگزین های دیگری بیابد .برخی از دیدگاههای کاربران دست کمی از تحلیل اقتصادی نداشت آنجا که برخی به ویژگی های اقتصاد ایران و توانایی های صادرات کشورمان اشاره داشتند.
برخی از این افراد نیز تلاش کردند تا توانمندی اقتصادی ایران را به توان دیپلماتیک آن در کشورهای منطقه پیوند بزنند . البته اندکی از کاربران عرب مقیم امریکا که بیشتر سعودی بودند ، تلاش کردند تا ایران هراسی را مطرح کنند ولی در مجموع واکنش کاربران منصفانه بود.
بخشی از این دیدگاهها به شرح زیر است: *ایران و روسیه تکیه کمتری به نفت دارند تا کشورهای عربی خلیج فارس
*اگر ایران تنگه هرمز را ببندد وضعیت همه کشورهای عربی کف دست اژدها می شود
*موضوع فقیر شدن مردم یک کشور نیست هم اکنون نیز بیشتر کشورهای عربی و غربی ، غرق در وام و بدهی هستند و اقتصاد ورشکسته ای دارند و این ایران است که در برابر تمامی تحریم ها ایستاده است.
*رضوان الشیخ سوئد : ایران مانند کشورهای عربی ضعیف و متکی به یک نفت نیست . منابع درامد ایران گسترده است. ملت ایران کار می کند و خلیجی های تنبل باقی مانده اند.یعنی یک ضربه نظامی ساده می تواند تمام هستی انان را نابود کند.
*یونس القطری : سعودی ها در همه چیز دنباله روی امریکایی ها هستند و برای انها هزینه ساز نیز هست. ما همواره ایران و روسیه را به دلیل ضعف و خواری و اعتماد به امریکایی ها سرزنش می کنیم و گویی که سعودی ها چیزی از طمع و خباثت امریکایی ها در منطقه نمی دانند و در حقیقت این امریکایی ها هستند که ریشه تمامی بحران های منطقه بشمار می روند.
*سامح از امارات : به خاطر منافع منطقه ، ایران باید از غرور خود دست بکشد! و با فروتنی دستش را بسوی سعودی دراز کند! و با بقیه کشورهای عربی خلیج (فارس) همکاری کند!
*ناشناس از لندن : شرایط اینگونه باقی نمی ماند و بهای نفت باردیگر افزایش خواهد یافت.
*احمد؛ مصر : باید صادرات خاویار به اروپا و امریکا را نیز به آن افزود. این در حالی است با وجود اینکه مصر در دریای مدیترانه و دریای سرخ و رود نیل قرار دارد اما هنوز میلیون ها مصری هستند که طعم ماهی را نچشیده اند ؟
*هانی السعودی؛ امریکا: چرا ارز ایران و روسیه فروپاشید؟ باید بگویم نفت خلیج ( فارس ) برای ۲۰ سال دیگر هم کافی است !به اعتقاد من نمی توان از زعفران و گندم برای جبران بهای نفت بهره گرفت.
*یک عرب مسلمان خطاب به هانی عرب سعودی امریکایی:من از مدافعان ایران نیستم ... من معتقدم که ذخیره نفت و گاز نمی تواند اعراب را بی نیاز کند .این موارد ظرفیت های اقتصادی هستند که تنها غرب می داند با برگه ان بازی کند انها هستند که تصمیم می گیرند چه موقع قیمت ها را بالا و پایین کنند.
*فلسطین : من نمی خواهم وارد این بحث شوم اما پرسش من از هانی سعودی این است که این اطلاعات را از کجا آورده است که ذخیره نفتی سعودی تا ۲۰ سال کفایت بودجه ان را می کند؟؟
*ناشناس؛ زمانی که یک تیم فوتبال اروپایی در بازی بازنده می شود ، مردم اتحادیه اروپا گریه می کنند اما چگونه است که عرب ها با دشمنان خود علیه خودمان متحد می شوند؟
*حسن؛ اسپانیا: دشمنی در منطقه جز ویرانی و خرابی به بار نمی آورد. تنها استفاده کننده این اختلاف ها دشمن مشترک است.
*عاطف؛ فلسطین : متاسفانه امروز جهان اسلام و عرب چون هیزمی است که برای بقای اروپا سوزانده می شوند . عرب ها در دیدگاه غرب مانند افریقایی ها هستند که باید با ایدز و ایوبلا انان را از بین برد.