به گزارش «
ميزنفت»، کارشناسان اقتصادی بازار بورس عربستان روز سهشنبه را «سهشنبه سیاه» نامیدند، هنگامی که شاخص بازار اوراق مالی بیشترین زیان را در یک روز در مقایسه با شش سال گذشته تجربه کرد.
در این روز شاخص بورس عربستان با ۷.۷۳% کاهش به ۷۳۳۰.۳ واحد رسید و این پایینترین سطح از تاریخ می ۲۰۱۳ است. کاهش شدید بورس عربستان در پی آن رقم خورد که سرمایهگذاران از پایین آمدن قیمت نفت و تأثیر آن بر بازار اقتصاد بسیار هراسان شدهاند.
قیمت نفت که در ژانویه ۲۰۱۳ به ۱۱۵ دلار رسیده بود حال به کمتر از ۶۰ دلار رسیده است.
«علی التمیمی» عضو مجلس شورای عربستان در گفتوگو با یکی از روزنامههای داخلی این کشور گفت: آنچه بازار بورس عربستان شاهد است، از مرحله کاهش سهم گذشته و به سقوط نزدیک میشود. وی از مسئولان رسمی خواست تا به سرمایهگذاران بزرگترین بازار بورس دنیای عرب، اعتماد سرمایهگذاری را باز گردانند.
وی در ادامه از مسئولان اقتصادی عربستان که در قبال زیان ۳۰۰ میلیارد دلاری بازار بورس سکوت کردهاند انتقاد و آنها را به گفتوگو با مردم و اطمینان بخشی به آنها دعوت کرد.
«محمد الشمیمری»، تحلیلگر اقتصادی عربستانی در گفتوگو با روزنامه الوطن سعودی در این باره میگوید: نسبت بدهکاران سهامدار در بازار بورس به ۱۵ درصد رسیده است و این سرمایهگذاران با زیان بازار، ۷۵ درصد سرمایه خود را از دست دادهاند.
الشمیمری گفت: بازار شاهد نوسانات است. وی اضافه کرد: در این حالت مؤثرترین اتفاقی که می افتد به جریان افتادن حساب پشتوانه وام گیرنده نزد بانک است. همه میدانند زمانی که نقدینگی وام گیرنده به بیش از ۳۰ درصد برسد، طبق قانون بانک اقدام به برداشت از حساب وام گیرنده میکند. این روند در تمام دنیا ثابت است، اما ما دائما از وامگیرندگان از بانکها خواستهایم تا برای تجارت به وسیله سهام، قرض نگیرند که این روند به بازار ضربه بیشتری وارد میکند و زیانهای بیشتری متحمل سرمایه گذاران میشود.
هزاران عربستان در شبکههای اجتماعی تویتر با هشتگ «انهیار_سوق_الأسهم_السعودی#» (سقوط بازار بورس عربستان) به سقوط شدید ارزش سهام عربستان اعتراض کردهاند. آنها کاهش شدید قیمت نفت و زیان بزرگی را که از این مسیر عاید بورس کشورهای عربی خلیجفارس شده است، نشانه گرفتهاند.
کاربران در مرحله بعد سکوت مسئولان سعودی و عدم گفتوگو با مردم و اطمینان دهی به آنها را محکوم کردهاند.
بسیاری از کاربران شبکههای اجتماعی، کاهش شدید ارزش بورس را به مثابه دزدی از جیب مردم میدانند و این اتفاق در حالی رخ میدهد که عربستان در نشست اخیر اعضای سازمان اپک، با کاهش سطح تولید، با هدف عدم کاهش بهای نفت، مخالفت کرد و اکنون با اشباع کردن بازار یکی از عوامل کاهش شدید قیمت نفت است.
هفته گذشته، حسن روحانی رئیس جمهوری ایران از توطئهای در خصوص بازار نفت سخن گفته بود و بشدت از سیاست برخی کشورهای منطقه در قبال بهای جهانی نفت، انتفاد کرده بود.