۰
تأخیر در طرح‌ها و موانع تولید، علت کندی رشد عرضه

ادامه خاموشی‌ها با کاهش تولید گازوئیل

میز نفت یکی از عوامل اصلی خاموشی‌های امسال را باید در روند عجیب و سینوسی نمودار رشد تولید عملی گازوئیل کشور جست‌وجو کرد، جایی که با تأخیر در بهره‌برداری از طرح‌های توسعه‌ای و عدم رفع موانع تولید، رشد بخش عرضه، منفی و یا به‌شدت کند شده است.
نیروگاه‌ | میز نفت
نیروگاه‌ | میز نفت
به گزارش میز نفت ، هم‌اکنون بین 6 تا 7 هزار مگاوات از ظرفیت نیروگاهی کشور به دلیل تعمیراتی که به‌منظور آماده‌سازی حداکثری تولید برق در تابستان 1404 درحال انجام است، از مدار بهره برداری خارج است. با این وجود، ظرفیت تولید 50 هزار مگاواتی برق وجود دارد.

با وجود ظرفیت تولید عملی 50 هزار مگاواتی برق در نیروگاه‌های حرارتی و در شرایطی که اوج تقاضای برق بین 46 تا 47 هزار مگاواتی است، اما خاموشی های برنامه‌ریزی شده خانگی و صنعتی اعمال می‌شود. دلیل اعمال خاموشی‌های برنامه ریزی شده، کمبود ظرفیت تولید عملی برق نیست، بلکه کسری ظرفیت در مدار نیروگاهی است.

علاوه بر حدود 7 هزار مگاوات ظرفیتی که به‌دلیل تعمیرات از مدار خارج است، بین 8 تا 10 هزار مگاوات نیز (به صورت نوسانی در روزهای مختلف) ظرفیت نیروگاه‌هایی است که به دلیل کمبود سوخت از مدار خارج هستند و ظرفیت عملی تولید برق به 40 تا 42 هزار مگاوات کاهش می‌یابد.
 

کمبود سوخت و چالش‌های نیروگاهی


تمامی خاموشی‌های اعمال شده به‌خاطر همین کسری تولید عملی برق در واحدهای نیروگاهی است و به دلیل ضرورت حفظ منابع آبی برای تولید برق و تأمین آب تابستان، نمی‌توان از ظرفیت نیروگاه‌های برق آبی نیز به مقدار زیادی برای جبران این کسری استفاده کرد.

در روزهایی که تحویل گاز به نیروگاه‌ها از مرز 110 میلیون مترمکعب گذشته و تحویل گازوئیل روزانه نیز از مرز 50 میلیون لیتر فراتر رفته و در برخی روزها رکوردهای بیش از 70 میلیون لیتر را نیز به ثبت رسانده، کمبود ذخایر سوخت مایع نیروگاهی، دلیل اصلی ادامه قطعی‌های برق و در مدار نبودن بخشی از ظرفیت نیروگاه‌هاست. به‌عبارتی برای تأمین سوخت معادل مورد نیاز نیروگاهی، هر آنچه تحویل می شود، فورا برای سوخت مورد استفاده قرار می گیرد و نمی توان در چنین شرایطی، سطح ذخایر را به طور محسوس افزایش داد.

از دلایل کسری ذخایر سوخت مایع نیروگاهی که از عدم ذخیره‌سازی مناسب در زمان مناسب فصل غیرسرد نشأت میگیرد می‌توان به نوسانات عجیب رشد تولید گازوئیل در سال‌های اخیر اشاره کرد.


میزان رشد سالانه تولید گازوئیل در جدول زیر نمایش داده شده است


اگر پروژه‌های توسعه‌ای پالایشگاهی با تأخیرات متوالی همراه نشده بود، بسیار زودتر از نیمه دوم 1403، ظرفیت عملی تولید گازوئیل به 125 میلیون لیتر می‌رسید و با تولید بیشتر در سالهای قبلی، امکان ذخیره‌سازی بیشتر سوخت مایع در نیروگاه‌ها برای تابستان امسال فراهم می شد.
منبع : تسنیم
سه شنبه ۴ دی ۱۴۰۳ ساعت ۲۰:۲۷
کد مطلب: 40186
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *