به گزارش
میز نفت ، اظهارات رییس جمهور گمانه زنی در مورد احتمال افزایش قیمت بنزین را هم بیشتر کرده است. دو شب پیش بود که مسعود پزشکیان در گفتگوی ویژه خبری اعلام کرد: «بنزین گران را وارد میکنیم اما با قیمت هزار و پانصد تومان یا ۳ هزار تومان میفروشیم. هیچ کارشناسی در ایران و دنیا این روند را قبول ندارد. مشکل
بنزین در کشور باید با نگاه به معیشت مردم حل شود. وقتی برای واردات بنزین دلار میدهیم حتما با کسری روبرو میشویم. کسری تورم میآورد و به اقشار پایین جامعه ضربه میزند.»
بعد از آن صحبت ها عبدالناصر همتی رییس کل بانک مرکزی هم به نوعی نشان داد که تصمیم های جدید بنزینی در راه است. او روز گذشته در همایش بیمه گفت که «حرف میزنیم میگویند می خواهید بنزین را گران کنید؛ هیچ منطقی قبول نمیکند این حجم قاچاق وحشتناک بنزین داشته باشیم، بعدخودمان مجبور به
واردات بنزین شویم!»
ضرورت مدیریت مصرف انرژی در کشور
افزایش قیمت بنزین به عنوان سیاست قیمتی دولت در حوزه انرژی که بر اساس قانون هدفمندسازی یارانهها در حوزه اختیارات دولت است. بنابر قانون به دولت اجازه داده که در صورت نیاز درمورد تغییرات قیمتی تصمیم گیری کند
هم زمان با این اظهار نظر ها اما برخی نمایندگان مجلس می گویند که به دولت اجازه
افزایش قیمت بنزین داده نمی شود. آنگونه که زارع سخنگوی کمیسیون تلفیق می گوید: «ما در کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۴ افزایش قیمت بنزین را مصوب نکردیم، پس مردم نگرانی نداشته باشند.»
این گفته ها در شرایطی مطرح شده که جعفر قادری عضو کمیسیون برنامه و بودجه اما در گفتگو با بازار می گوید که افزایش قیمت بنزین به عنوان سیاست قیمتی دولت در حوزه انرژی که بر اساس قانون هدفمندسازی یارانهها در حوزه اختیارات دولت است. بنابر قانون به دولت اجازه داده که در صورت نیاز درمورد تغییرات قیمتی تصمیم گیری کند.
او با اشاره به افزایش مصرف بنزین و بزرگتر شدن ناترازی سوخت در کشور، اظهار داشت: اگر دولت روش های غیر قیمتی برای مدیریت مصرف بنزین و سایر حامل های انرژی در پیش بگیرد، به طور قطع با مشکل مواجه خواهد شد.
بنزین غیر یارانهای برای مصرفکنندگان با مصرف بالاتر
عضو کمیسیون برنامه و بودجه در رابطه با احتمال افزایش نرخ بنزین، بیان داشت: شاید خود دولت و مجلس بنایی برای افزایش نرخ قیمت نداشته باشند و اگر قرار باشد نرخ بنزین سهمیهای را افزایش دهند، در حد ۳۰ الی ۴۰ درصد خواهد بود؛ اما مساله مهم این است که دلیلی ندارد سهمیه بنزین به خودرو تخصیص داده شود؛ بنابراین سهمیه بنزین نه به هر کارت ملی، بلکه باید تنها به یک خودروی هر فرد تعلق بگیرد. یعنی اگر شخصی ۱۰ خودرو داشته باشد، فقط به یک خودروی او سهمیه بنزین تعلق میگیرد و اینگونه نباشد افرادی که تمکن مالی دارند، تعداد قابل توجهی خودرو خریداری و از سهمیه آن استفاده کنند.
کسانی که ۶۰ لیتر در ماه سوخت مصرف می کنند می توانند آن را به قیمت یارانه ای دریافت کنند. قیمت ۶۰ لیتر دوم به قیمت ۳ هزار تومان باشد و کسانی که بیش از این خواهان استفاده از بنزین هستند باید آن را به قیمت فوب خریداری کنند. در واقع در این روش ما به دنبال این هستیم که افرادی که مصرف بالاتری دارند سوخت را به قیمت غیر یارانه ای دریافت کنند.
قادری با بیان اینکه در بنزین هم می تواند قیمت ها به صورت پلکانی تعیین شود، افزود: به عنوان کسانی که ۶۰ لیتر در ماه سوخت مصرف می کنند می توانند آن را به قیمت یارانه ای دریافت کنند. قیمت ۶۰ لیتر دوم به قیمت ۳ هزار تومان باشد و کسانی که بیش از این خواهان استفاده از بنزین هستند باید آن را به قیمت فوب خریداری کنند. در واقع در این روش ما به دنبال این هستیم که افرادی که مصرف بالاتری دارند سوخت را به قیمت غیر یارانه ای دریافت کنند. همچنین می توان قانونی تصویب کرد که به هر فرد تنها یک کارت سوخت اختصاص یابد. یعنی اگر فردی ۲ یا ۳ خودرو دارد بازهم یک کارت سوخت داشته باشد.
او ادامه داد: در حال حاضر دهک های بالای درآمدی بیشترین سهم از یارانه بنزین را می برند که عین بی عدالتی است و در تناقض با نظام توزیع عادلانه یارانه هاست.
چراغ سبز مجلس برای واردات بنزین
هم زمان با زمینه چینی از سوی دولتمردان برای تغییرات قیمت بنزین، بهارستان نشین ها هم به نوعی به دنبال تسهیل شرایط واردات بنزین هستند.
بر اساس آنچه نمایندگان مجلس، در جز ۱ بند (ت) تبصره ۳ گزارش کمیسیون تلفیق از لایحه بودجه ۱۴۰۴ به تصویب رساندند، به شرکتهای دولتی تابعه ذیربط وزارت نفت اجازه داده شده تا برای تأمین فرآوردههای نفتی مورد نیاز کشور، با رعایت اصل پنجاه و سوم (۵۳) قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، اقدام به «واردات، خرید و تهاتر فرآوردههای نفتی» کنند. این اقدام باید در چارچوب «سقفهای پیشبینیشده در ردیفهای لایحه بودجه» انجام گیرد؛ شرطی که به نظر می رسد در مذاکرات میان دولت و کمیسیون تلفیق مطرح شد و بنابر اظهارات تاجگردون، سقف مدنظر دولت برای واردات بنزین در سال آتی، بدون تغییر مانده است.
اما چراغ سبز مجلس به واردات بنزین در شرایطی است که طبق گفته های پزشکیان به واردات بنزین هم در ۱۴۰۴ هیچ ارزی اختصاص نخواهد داد. او همچنین در ادامه سخنان خود گفته وقتی ارز اختصاصی اختصاص داده نمیشود، طبیعتا بنزین هم گران میشود.
البته تاجگردون توضیحات دیگری را در این خصوص ارایه می دهد. غلامرضا تاجگردون روایت کرده است. رئیس کمیسیون تلفیق بودجه با بیان اینکه در لایحه دولت همچون سال گذشته موضوع واردات بنزین از طریق تهاتر فرآوردههای نفتی با فرآورده آمده، گفت: «این موضوع دارای یک ظرافتی است که میتوانستیم نفت را بدهیم و بنزین وارد کنیم اما نظر مجلس این است که با تهاتر فرآوردههای نفتی بنزین وارد کنیم.
منبع : بازار