۰
۱
تبعات گزارش غلط اوجی به رئیسی

ابهامات جدید درباره سوددهی پالایشگاه آبادان

میز نفت - نگاهی به ترازنامه های شرکت پالایش نفت آبادان نشان می دهد این شرکت در سال 13999 سود 9.7 همتی تجربه کرده است اما در سال 1401 با ضرر 8 هزار میلیارد تومانی مواجه بوده است.
اوجی و رئسی | میز نفت
اوجی و رئسی | میز نفت
به گزارش میز نفت، تبعات گزارش غلط جواد اوجی به ابراهیم رئیسی درباره سودآوری پالایشگاه آبادان همچنان ادامه دارد و تلاش های حامیان وزارت نفت با وجود استفاده از همه رسانه های اصولگرا برای توجیه این گزارش، راه به جایی نبرده است.

روزنامه هم میهن در گزارشی به این موضوع پرداخته و در گفت و گو با جهانگیر خلیلی، از کارشناسان حوزه نفت به نکات مهمی اشاره کرده است؛ بخش های مهم اظهارات خلیلی در ادامه می آید:

ما باید با مستندات قانونی صحبت کنیم. اگر به مستندات سال ۱۳۹۹ شرکت ملی پالایش نفت آبادان نگاه کنیم، خواهیم دید سودی که اعلام شده حدود ۹ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان است، اما دو سال بعد در روزنامه رسمی شماره ۲۲۷۴۵ عنوان شده در سال ۱۴۰۱ این شرکت زیان ۸ هزار و ۴۶۹ میلیارد تومانی داشته است.

وقتی به اصول حسابرسی مراجعه می‌کنیم به «ترازنامه» یا بیلان و صورت وضعیت مالی برمی‌خوریم که در آن بررسی می‌شود که در طول زمان چه اتفاقات مالی برای یک شرکت رخ می‌دهد، ترازنامه از سال مالی آغاز می‌شود و یک بازه ۱۲ماهه است که عرف عمومی کشور ما آخر سال است ولی برخی شرکت‌ها بازه‌های زمانی خود را دارند.
 

کدام ترازنامه مالی پالایشگاه آبادان؟


شرکت پالایش نفت آبادان آخر تیرماه را برای اعلام ترازنامه اعلام کرده است یعنی سال مالی این شرکت از اول مردادماه هر سال شروع شده و آخر تیر سال بعد به پایان می‌رسد پس قاعدتاً اطلاعات سال ۱۴۰۲ هنوز مشخص و احراز نشده تا بدانیم در سال گذشته سود این شرکت چقدر بوده است. چون هنوز حسابرسی صورت نگرفته است. عامل اصلی و شاکله حسابرسی در شرکت پالایشگاه نفت آبادان ورودی نفت خام است و هنوز فرمول محاسبه آن اعلام نشده است.

من با یکی از اعضای این شرکت در این باره صحبت کردم که گفت مگر می‌شود قبل از اینکه ترازنامه مشخص شده و در مجمع تصویب شود، عددی را اعلام کرد؟ این ترازنامه در آخر تیرماه اعلام می‌شود پس اطلاعاتی که ارائه شده کامل نیست. در نظر داشته باشید پالایشگاه نفت آبادان پیمانکاران و زیرمجموعه‌های متعددی دارد و بدهی پالایشگاه به آنها باید در محاسبه سود و زیان لحاظ شود.
 

سود دهی مربوط به دولت قبل است


بنا بر این هزینه سربار و جانبی در سیستم زیاد است.  در این باره که پالایشگاه نفت آبادان ناگهان در دولت سیزدهم به سوددهی رسیده باید در نظر داشته باشیم این سوددهی در سال ۱۳۹۹ اتفاق افتاده یعنی قبل از دولت فعلی که اعلام شد پالایشگاه ۹ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان سود‌‌ده بوده و اتفاقاً در سال ۱۴۰۱ یعنی در دولت سیزدهم ضررده بوده است. در واقع باید ببینیم چه پروژه جدیدی راه‌اندازی شده یا چه اقدام خاصی صورت پذیرفته که گفته می‌شود به سوددهی رسیدیم؟
 

زنگنه درست گفت یا اوجی؟


ببینید هر کلامی ابتدا و مقدمه و شأن نزولی دارد، نمی‌توان یک جمله از فرد را گرفت و همان را برجسته کرد. باید دید در چه موقعیتی یا به چه کسی این سخن گفته شده است. چه خواسته‌ای داشته‌اند و در مقابل چه خواسته‌هایی این جمله گفته شده است. البته این حرف خیلی هم بی‌راه نبوده، مگر سال ۱۴۰۱ پالایشگاه نفت آبادان زیان‌ده نبود؟ با این حال مگر وزیر سابق می‌توانست یا وزیر فعلی می‌تواند حتی یک کاغذ از پالایشگاه را به یک نفر دیگر بدهند؟ قطعاً نه. اصلاً شورای عالی امنیت ملی کشور اجازه می‌دهد پالایشگاه نفت را وگذار کنند؟ واقعیت این است که پالایشگاه را نمی‌توان خصوصی کرد چون استراتژی نظام براساس همین پالایشگاه‌ها چیده شده است.
 

حق با صورت های مالی است


براساس مستندات قانونی و روزنامه رسمی، پالایشگاه نفت آبادان در سال ۱۴۰۱ اعلام زیان کرده و گفته ۸ هزار میلیارد و ۴۶۹ میلیارد تومان ضرر داشته است. برای سال ۱۴۰۲ نیز تاکنون هیچگونه صورت مالی مشخص نشده است و تا قبل از رویت صورت‌های مالی هیچ فردی نمی‌تواند اعلام کند این پالایشگاه سود داشته یا زیان. من به‌عنوان فردی که ۳۷ سال در حوزه نفت کار کرده‌ام و اکنون هم وکیل دادگستری هستم مشتاق و منتظر گزارش دقیق فنی با عدد و رقم در تیرماه هستم.
چهارشنبه ۱۹ ارديبهشت ۱۴۰۳ ساعت ۱۱:۴۸
کد مطلب: 37866
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *


United States
مسلما در مقابل اقای رئیسی مدیران نمایشی فراوان است این در حالی است که هر اندازه بر فداکاری و تلاش اقای رئیس جمهور ارج گذاریم بوسیله مدیران کل پایمال میگرددبا هشدار به رئیس جمهور محبوب مواظب معاونین وزرا باشید چون براحتی برای خودنمایی آمار سود و پیشرفت حوزه مدیریت خود را رسانه ای میکنند و کشور در منجلاب تظاهر غوطه میخورد. برای کنترل تنها یک قلم سود و زیان خاموشی مشعلها را با هزینه پروژه های بی سرانجام مقایسه فرمایید.