به گزارش میز نفت ، سبد سوخت خودروهای سواری در ایران از دو سوخت اصلی بنزین و CNG تشکیل شده است. مقادیر اندکی نیز LPG در بعضی مناطق مصرف میشود که به هیچ وجه قابل توجه نیست. در حال حاضر، بیش از 99 درصد بنزین مورد استفاده در کشور در بخش حملونقل مصرف میشود.
مصرف روزانه بنزین کشور از مقدار متوسط روزانه 45.8 میلیون لیتر در سال 1380 به 103.5 میلیون لیتر در روز طی سال 1400 رسید و رشد 2.2 برابری را در طی 21 سال به ثبت رسانده است و ضروری با توسعه سوختهای جایگزین مثل CNG تشدید مصرف سوخت ارزشمند بنزین را کنترل کرد.
تصویر 1
* بررسی روند توسعه سوخت سی.ان.جی در کشور
در ایران با توجه به فراوانی منابع گاز در کشور، از سال 1385 برای جلوگیری از رشد روزافزون مصرف بنزین، سوخت جایگزین CNG به طور جدی وارد سبد سوختی خودروهای سواری کشور شد.
مصرف گاز طبیعی طی سالهای ابتدایی آغاز طرح تا سال 1393 با شیب قابل توجهی افزایشی بوده تا اینکه مصرف گاز طبیعی در سال 1393 به 19.3 میلیون متر مکعب در روز رسید و روند رشد مصرف گاز طبیعی طی سالهای پس از 1393 تاکنون ثابت بوده است.
تصویر 2
* غفلت از توجه به توصیه اسناد بالادستی برای توسعه CNG
با وجود تأکیدات اسناد بالادستی مانند سیاستهای کلی نظام در زمینه «انرژی» در بند سوم، برنامههای توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و نیز سند «تأمین انرژی بخش حمل ونقل کشور تا افق ۱۴۲۰» روند تولید (و تبدیل) خودروهای گازسوز و تقاضای سی.ان.جی با وضعیت مورد انتظار فاصله دارد.
چشم انداز میزان مصرف گاز طبیعی فشرده در سبد حمل و نقل کشور در افقهای 1400، 1410، 1420 به ترتیب 26، 39.9 و 47.4 میلیون متر مکعب در روز بوده است. این درحالی است که با سپری شدن سال 1400 میزان مصرف گاز طبیعی فشرده در سبد سوخت حمل و نقل کشور به فقط 21 میلیون متر مکعب رسیده است.
تصویر 3
با روی کار آمدن دولت سیزدهم این انتظار وجود داشت که بار دیگر توسعه CNG در دستور کار قرار گیرد و سهم این سوخت در سبد سوخت کشور افزایش یابد ولی همچنان روند دولت قبل در حال پیگیری بوده و خبری از جهش مصرف CNG و برنامه مشخصی در این حوزه نیست.
منبع : فارس