۰

عربستان و امارات شمشیر را از رو بستند!

عربستان سعودی و امارات متحده عربی تنشها در مذاکرات اخیر اوپک پلاس را شدت بخشیدند و اختلاف دیپلماتیک کم سابقه متحدان قدیمی اقتصاد جهانی را درباره میزان نفتی که ماه آینده دریافت می کند، سردرگم نگه داشته است.
عربستان و امارات  | میز نفت
عربستان و امارات | میز نفت
به گزارش میز نفت ، این اختلاف تلخ اوپک پلاس را ناچار کرد مذاکرات روز پنج شنبه درباره سیاست تولید را روز جمعه ادامه دهد و دیدار بعدی برای روز جاری برنامه ریزی شده و بازارها را در شرایطی که قیمت نفت به بالای ۷۵ دلار در هر بشکه صعود کرده، در برزخ نگه داشته است. اوپک پلاس نه تنها درباره سیاست تولید خود تا پایان امسال بلکه برای سال ۲۰۲۲ هم مذاکره می کند و بنابراین راهکار اختلاف اخیر تعیین کننده سرنوشت بازار و صنعت نفت در سال آینده هم خواهد بود.

اختلاف میان دو تولیدکننده بزرگ گروه اوپک روز یکشنبه شدت گرفت و هر دو کشور که معمولا اختلافاتشان را بین خودشان نگه می دارند، این بار در تلویزیون علنی کردند. ریاض روی طرح خود که مورد حمایت سایر اعضای اوپک پلاس از جمله روسیه قرار گرفته است، اصرار دارد. طبق این طرح، تولید نفت باید در چند ماه آینده افزایش پیدا کند اما توافق محدودیت عرضه با هدف ثبات بازار باید تا پایان سال ۲۰۲۲ تمدید شود.

شاهزاده عبدالعزیز بن سلمان، وزیر انرژی عربستان سعودی یکشنبه شب در مصاحبه با تلویزیون بلومبرگ گفت: ما باید توافق را تمدید کنیم. این تمدید افراد زیادی را در دایره راحتی قرار می دهد.

در اظهاراتی که نشان دهنده عمق این اختلاف دیپلماتیک است، شاهزاده عبدالعزیز  گفت: ابوظبی در داخل اتحاد اوپک پلاس منزوی شده است. همه گروه در برابر یک کشور بود که برای من ناراحت کننده اما واقعیت است.

اندکی پیش از اظهارات وزیر انرژی عربستان سعودی، سهیل المزروعی، همتای اماراتی وی تمدید مدت توافق را رد و تنها از افزایش کوتاه مدت تولید حمایت کرده و خواستار شرایط بهتر برای کشورش در سال ۲۰۲۲ شده بود.

مزروعی به تلویزیون بلومبرگ گفت: امارات متحده عربی خواستار افزایش بدون شرط تولید است که بازار ایجاب می کند. با این حال تصمیم برای تمدید توافق تا پایان سال ۲۰۲۲ لزومی ندارد که اکنون گرفته شود.

ابوظبی متحدانش را در موقعیت دشواری قرار داده که یا خواسته های من را بپذیرید یا اتحاد اوپک پلاس متلاشی می شود. ناکامی در رسیدن به توافق بازار را با کمبود بیشتر عرضه روبرو کرده و باعث افزایش چشمگیر قیمتهای نفت می شود. اما سناریوی فروپاشی اتحاد اوپک پلاس هم مطرح است که در این صورت بحران ریزش قیمت نفت در سال گذشته تکرار خواهد شد. دفعه پیش اختلاف میان عربستان سعودی و روسیه باعث به راه افتادن جنگ قیمت و سقوط قیمتها شده است.

ماهها پس از آتش بس برای این جنگ قیمت کوتاه مدت، امارات متحده عربی با مطرح کردن ایده خروج از اوپک بازارها را ملتهب کرد. این بار تهدید مذکور را تکرار نکرد اما هنگامی که از شاهزاده سعودی درباره احتمال خروج امارات سوال شد، وی تنها گفت: امیدوارم این طور نباشد.

شاهزاده عبدالعزیز بن سلمان اظهار کرد: بدون تمدید توافق، به توافق قبلی برمی گردیم که تحت آن تولید در اوت و پس از آن افزایش پیدا نمی کند و احتمالا تاثیر تورمی روی قیمت نفت خواهد داشت. وی در پاسخ به این که آیا گروه می تواند بدون موافقت امارات متحده عربی تولیدش را افزایش دهد، پاسخ داد: نمی توانیم.

شاهزاده سعودی گفت: وی با همتای اماراتی خود از روز جمعه صحبت نکرده است اگرچه اصرار داشت که وی همچنان دوستش است.

در قلب این اختلاف، مسئله مبنای سطح تولید در میان است. کاهش یا افزایش تولید هر کشوری بر اساس سطح مبنای تولید سنجیده می شود. هر چه این سطح مبنا بالاتر باشد، این کشور اجازه دارد نفت بیشتری تولید کند. امارات متحده عربی می گوید سطح تولید فعلی این کشور که حدود ۳.۲ میلیون بشکه در روز در آوریل سال ۲۰۲۰ تعیین شد بسیار اندک است و باید ۳.۸ میلیون بشکه در روز تعیین شود.

عربستان سعودی و روسیه به دلیل واهمه از این که سایر تولیدکنندگان گروه خواستار افزایش سهمیه تولیدشان شوند، با درخواست امارات متحده عربی برای محاسبه مجدد هدف تولید این کشور مخالفت کرده اند. شاهزاده سعودی اظهار کرده که ابوظبی با درخواست اخیرش بدعت بدی را پایه گذاری می کند.

ابوظبی در آوریل سال ۲۰۲۰ سطح مبنای تولید فعلی را پذیرفت اما نمی خواهد به مدت طولانی تری در این توافق بماند. ابوظبی هزینه سنگینی برای توسعه ظرفیت تولید داشته و شرکتهای خارجی نظیر غول فرانسوی توتال را جذب کرده است. اکنون که چشم انداز بازگشت نفت ایران در صورت دستیابی به توافق هسته ای جدید مطرح است، صبر این کشور برای دستیابی به شرایط جدید توافق لبریز شده است.

بر اساس گزارش بلومبرگ، وزیران اوپک پلاس ساعت سه بعدازظهر به وقت وین دیدار مجازی خود را برگزار می کنند اما اظهارات شاهزاده عبدالعزیز نشان داد که تصمیمی گرفته نشده است. وی درباره احتمال دستیابی به تفاهم اظهارنظر نکرد و گفت به سختی تلاش می کند تا به توافق برسد.



منبع : ایسنا 
دوشنبه ۱۴ تير ۱۴۰۰ ساعت ۱۱:۰۶
کد مطلب: 30402
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *