به گزارش میز نفت ، تحلیلگران و بانکهای سرمایه گذاران می گویند روند صعودی گسترده کالا تمام نشده و حتی بعضی از بزرگترین بانکهای سرمایه گذاری درباره شروع یک سوپرسیکل جدید کالاها صحبت می کنند که معمولا یک دهه طول می کشد.
اما همه بانکهای سرمایه گذاران و تحلیلگران درباره شروع سوپرسیکل کالاها متقاعد نشده اند و هشدار می دهند که بکار بردن واژه سوپرسیکل برای روند صعودی که ممکن است در مدت یک تا دو سال متوقف شده و قربانی پیامدهای منفی شیوع کووید ۱۹ شود، بیش از حد خوش بینانه است.
صعود قیمت کالا
در حدود اوایل سال ۲۰۲۰ چند هفته پیش از اعلام شدن نخستین واکسن موثر کووید ۱۹ گلدمن ساکس اعلام کرد کالاها در سال ۲۰۲۱ به سوی یک روند صعودی پیش می روند. این بانک سرمایه گذاری در آن زمان اعلام کرده بود انتظارات برای تورم بالاتر، دلار ضعیفتر که اکثر کالاها به این ارز معامله می شوند و سیگنالهای مربوط به ادامه سیاست پولی فوق تسهیلی از سوی بانکهای مرکزی، عوامل اصلی صعود قیمت کالاها خواهد بود.
گلدمن ساکس پیش بینی کرده بود شاخص کالای گلدمن ساکس اس اند پی (GSCI) در مدت ۱۲ ماه آینده برای انرژی به ۴۲.۶ درصد و برای فلزات ارزشمند به ۱۷.۹ درصد برمی گردد.
طی سه ماه گذشته شاخص S&P GSCI از شاخص S&P ۵۰۰ عملکرد قویتری داشته و بیش از ۲۵ درصد رشد کرده در حالی که شاخص S&P ۵۰۰ تنها ۹ درصد رشد داشته است.
طی همین مدت قیمت نفت از محدوده پایین ۴۰ دلار به بالای ۶۰ دلار در هر بشکه صعود کرده است که این افزایش تحت تاثیر ساخت واکسنهای موثر، کاهش تولید اوپک پلاس و انتظارات برای کمبود عرضه در بازار و رشد تقاضا برای نفت در نیمه دوم سال ۲۰۲۱ بوده است.
بخشی از عوامل شکل گیری سوپرسیکل
طبق گزارش جی پی مورگان، دلایلی وجود دارد که به این باور برسیم که سوپرسیکل جدید کالا به خصوص سیکل صعودی نفت شروع شده است.
سوپرسیکل قبلی کالا پس از یک دوره ۱۲ ساله که تحت تاثیر هزینه های گسترده و رونق اقتصادی چین شکل گرفته بود، در سال ۲۰۰۸ به پایان رسید.
جی پی مورگان اکنون چندین عامل احتمالی را می بیند که از سوپرسیکل جدید حمایت می کنند. اولین مورد رشد اقتصادی در دوران پساکرونا و سپس سیاستهای پولی فوق تسهیلی، نرخ بالاتر تورم، دلار ضعیفتر، سرمایه گذاریها برای حفظ دارایی در برابر تورم، فلزات برای بازارهای گذار انرژی مانند باطریها و خودروهای برقی و کمبود سرمایه گذاری در تولید جدید نفت است.
آژانس بین المللی انرژی سال گذشته هشدار داد اگر سرمایه گذاری در تولید نفت در پنج سال آینده در سطح سال ۲۰۲۰ بماند، سطح عرضه نفت در سال ۲۰۲۵ حدود ۹ میلیون بشکه در روز کاهش پیدا خواهد کرد.
شرکت تحقیقاتی وود مک کنزی در دسامبر اعلام کرد سرمایه گذاریهای جهانی در بخش بالادستی صنعت نفت امسال درست مانند سال ۲۰۲۰ اندک می مانند و سرمایه گذاریها در بخش بالادستی نفت و گاز به ۳۰۰ میلیارد دلار می رسد که پایینترین میزان در ۱۵ سال گذشته بوده و ۳۰ درصد کاهش در مقایسه با سطح سرمایه گذاری در سال ۲۰۱۹ نشان می دهد.
سیمون فلوورز، تحلیلگر ارشد وود مک کنزی در این باره گفت: جهان پس از سال ۲۰۲۱ ممکن است دچار کمبود عرضه شود. تقاضا برای نفت تا اواخر سال ۲۰۲۲ به بیش از ۱۰۰ میلیون بشکه در روز بهبود پیدا می کند و ریسک کمبود عرضه در دهه جاری را افزایش می دهد و باعث جهش قیمتها می شود.
آمریتا سن، تحلیلگر ارشد نفت در شرکت انرژی اسپکتس اوایل ماه جاری به بلومبرگ گفته بود سیاست پولی فوق تسهیلی ممکن است قیمت نفت را در سال آینده تا مرز ۱۰۰ دلار در هر بشکه افزایش دهد.
آیا این شروع سوپرسیکل جدید کالاهاست؟
در حالی که قیمت نفت خام و سایر کالاها صعود کرده و سیگنالهایی نمایان شده که از صحبت درباره سوپرسیکل جدید حمایت می کند اما برخی از تحلیلگران محتاط مانده و می گویند هنوز زود است از شروع سوپرسیکل جدید کالاها صحبت کنیم.
جورج شِولی از شرکت ناینتی وان به روزنامه فایننشیال تایمز گفت: آنچه که در حال حاضر شاهد هستیم، یک احیای دوره ای است اما تا سوپرسیکل بعدی دو تا سه سال دیگر فاصله داریم.
اد مورس، مدیرکل و مدیر تحقیقات کالا در سیتی گروپ هم هفته گذشته در مصاحبه ای با فایینشیال پست گفت: روند صعودی اخیر بعید است به یک سوپر سیکل برای کالاها تبدیل شود زیرا اگرچه سرمایه گذاری اندک مانده اما در بازار بسیاری از کالاها از جمله نفت خام، عرضه فراوان است.
بر اساس گزارش اویل پرایس، کالاها مطمئنا از خوش بینی به رشد اقتصادی پساکرونا و بسته محرک مالی که تقاضا و قیمتها را تقویت می کند، سود برده اند اما هنوز زود است شروع سوپرسیکل جدید کالاها که معمولا یک دهه طول می کشد، اعلام شود.
منبع : ایسنا
يکشنبه ۳ اسفند ۱۳۹۹ ساعت ۱۱:۲۵