به گزارش میز نفت ، بررسی آمار مصرف فرآورده های نفتی کشور نشان می دهد در هفت ماهه نخست سال جاری متوسط مصرف بنزین کشور به 75 میلیون لیتر در روز رسیده که در مقایسه با مدت زمان مشابه سال 98 کاهشی حدودا 30 درصدی داشته است. به عبارتی شیوع کرونا و تأثیر آن در رفت وآمدهای درون و برون شهری، عامل اصلی کاهش مصرف بنزین در کشور بوده است.
مصرف بنزینی که در آبان ماه سال 98 (پیش از سهمیه بندی) به 94 میلیون لیتر در روز رسیده بود، پس از سهمیه بندی در آذرماه به یکباره به متوسط مصرف 76.5 میلیون لیتر در روز رسید؛ در واقع تأثیر سهمیه بندی و افزایش ناگهانی قیمت بنزین آزاد به 3000 تومان در هر لیتر، روی کاهش مصرف این فرآورده استراتژیک نفتی اثر گذاشت، اما تورم افسارگسیخته و افزایش چندین و چند باره قیمت ها در طول یکسال گذشته، اثر افزایش قیمتی بنزین را زودتر از آنچه به نظر می رسید کمرنگ کرد و امروز باقی ماندن مصرف بنزین روز مرز 70 تا 80 میلیون لیتری در روز، بیش از آنچه از سهمیه بندی و نرخ آزاد آن اثر بگیرد، ناشی از تأثیر کرونا روی بخش تقاضای سوخت بوده است.
این مسئله نشان می دهد که با کمرنگ شدن آثار کرونا و با فرض سفید شدن شرایط کرونایی در ماههای آینده، انتظار افزایش بیش از پیش سیر رشد مصرف بنزین دور از انتظار نخواهد بود. در این بین، تنها سیاست گذاری هایی که در راستای اصلاح مدیریت سبد سوخت کشور پیاده سازی شده، می تواند ابزار کنترل مصرف بنزین در دوران پساکرونا باشد.
یکی از این ابزارها که در راستای توسعه سهم CNG در سبد سوخت پیاده سازی شده، آغاز ثبت نام تبدیل خودروها از حالت بنزین سوز به دوگانه سوز از اردیبهشت ماه سال جاری بوده که در فاز نخست برای خودروهای عمومی به صورت کاملا رایگان در جریان است و مقرر شده تا با اعمال تسهیلات 70 درصدی برای خودروهای شخصی نیز به زودی این امکان فعال شود.
در حال حاضر روزانه چیزی بالغ بر 22 تا 24 میلیون مترمکعب سوخت CNG با سوخت بنزین جایگزین می شود که اگر این میزان مصرف CNG را در سبد سوخت نداشتیم، در همین شرایط کم مصرف تر کرونایی نیز، شاهد مصرف روزانه 100 میلیون لیتری بنزین بودیم. این میزان مصرف CNG در کشور در حالی است که هم اکنون با زیرساخت های ایجاد شده، ظرفیت عرضه بیش از 40 میلیون مترمکعب CNG در هر شبانه روز وجود دارد که این ظرفیت بالقوه، نیازمند توجه بیشتر برای فعال سازی است.
منبع : تسنیم
شنبه ۱ آذر ۱۳۹۹ ساعت ۰۲:۰۴