به گزارش میز نفت ، روزنامه وال استریت ژورنال به نقل از منابع آگاه نوشت: عربستان سعودی به دلیل اختلاف نظر با روسیه در خصوص تاثیر بیماری کووید ۱۹ روی تقاضای جهانی برای نفت، در حال بررسی خروج از پیمان با مسکو است. بر همین اساس عربستان سعودی با امارات متحده عربی و کویت که به اتفاق یکدیگر بیش از نیمی از ظرفیت تولید اوپک را تشکیل میدهند، برای کاهش گروهی تولید نفت به میزان ۳۰۰ هزار بشکه در روز مذاکره کردند.
جیمز ویلیامز، اقتصاددان انرژی در موسسه WTRG Economics اظهار کرد: اگر این اتحاد شکسته شود، واکنش فوری آن، افت قیمتهای نفت خواهد بود اما این مسئله میتواند با کاهش چشمگیر تولید اوپک معکوس شود. من تردید دارم که اتحاد اوپک نزدیک به انحلال باشد اما اتحاد تولیدکنندگان اوپک و غیراوپک شکننده است.
اوپک چندین دهه است که مایل است روسیه عضو این گروه شود. از دهه ۸۰ روسها از چنین اقدامی خودداری کردند اما سرانجام ریزش قیمتهای نفت در سالهای ۲۰۱۵ و ۲۰۱۶ آنها را پای میز مذاکره کشاند. افزایش تولید نفت شیل آمریکا انگیزه اصلی برای همکاری میان دو طرف بود.
خبر اختلاف نظر میان تولیدکنندگان نفتی که روز جمعه منتشر شد، پس از برگزاری یک نشست فنی روی داد که در آن کاهش تولید موقتی مطرح شد. کمیته فنی مشترک تولیدکنندگان اوپک و غیراوپک که به این گروه متشکل از ۲۳ کشور تولیدکننده نفت مشاوره میدهد، اوایل ماه میلادی جاری پیشنهاد کرد علاوه بر کاهش تولید ۱.۷ میلیون بشکه که فعلا اجرا میشود، تولید نفت ۶۰۰ هزار بشکه دیگر از آوریل کاهش داده شود.
توافق فعلی اوپک پلاس برای کاهش تولید ۱.۷ میلیون بشکه در روز تا پایان مارس اجرا می شود و عربستان سعودی تولیدش را داوطلبانه ۴۰۰ هزار بشکه در روز بیشتر کاهش داده که به معنای کاهش تولید ۲.۱ میلیون بشکه در روز توسط اوپک پلاس است.
مانیش راج، مدیر مالی شرکت "ولاندرا انرژی" در این باره گفت: اختلاف میان اوپک و روسیه تردیدهای جدی درباره تداوم کاهش تولید و بازگشت اشباع عرضه به بازار را برانگیخته است. بازار احتمال فروپاشی کامل اوپک پلاس را لحاظ کرده که در نتیجه چنین رویدادی، میزان عرضه دو تا سه میلیون بشکه در روز افزایش پیدا خواهد کرد.
اظهارات شاهزاده عبدالعزیز بن سلمان، وزیر انرژی عربستان سعودی که روز جمعه با اشاره به اخبار اخیر به رویترز گفت: خبر قطع همکاری با روسیه مهمل و پوچ است، باعث شد قیمت نفت از رکورد پایین روزانه خود بهبود پیدا کند با این حال همچنان با کاهش بسته شد.
به گفته راج، در گذشته عربستان سعودی عمده بار کاهش تولید را به دوش گرفت. مسئله مطرح این است که آیا اوپک همچنان مایل خواهد بود بدون همراهی روسیه تمامی سهمیه کاهش تولید را بپذیرد. بازار بر این باور است که اوپک چنین کاری نخواهد کرد و این ترس باعث افت قیمتها شده است.
در نشست کمیته فنی اوپک و غیراوپک روسیه پیشنهاد عربستان سعودی برای کاهش تولید به میزان ۶۰۰ هزار بشکه در روز را رد کرد. مقامات روسیه ضرورتی برای کاهش تولید نمیبینند زیرا تاثیر ویروس بر تقاضا برای نفت محدود است زیرا آنها انتظار دارند تقاضای ضعیفتر برای نفت با افت شدید عرضه در لیبی و تحریمهای جدید علیه فروش نفت ونزوئلا جبران شود.
مارشال استیوز، تحلیلگر بازار انرژی شرکت HIS Markit گفت: اگر کاهش تولید در سه ماهه دوم اجرا شود و تقاضا برای نفت تا آن زمان بهبود پیدا کند، اتحاد اوپک پلاس ممکن است سهم بازار بیشتری را به رقیبان خود واگذار کند. اگر اپیدمی کرونا تا اوایل مارس که زمان برگزاری دیدار رسمی اوپک پلاس است، مهار نشود، انتظار میرود این گروه به کاهش بیشتر تولید متوسل شود.
بر اساس گزارش مارکت واچ، آژانس بینالمللی انرژی اخیرا دورنمای رشد تقاضای جهانی برای نفت را به دلیل شیوع ویروس کرونا به پایینترین حد از سال ۲۰۱۱ کاهش داده است و انتظار دارد تقاضا برای نفت در سال ۲۰۲۰ به میزان ۳۶۵ هزار بشکه در روز رشد کرده و به ۸۲۵ هزار بشکه در روز بالغ شود.
منبع : ایسنا
يکشنبه ۴ اسفند ۱۳۹۸ ساعت ۱۱:۴۴